Gość: Krysia IP: *.pstrykup.pl. / 62.233.151.* 28.01.05, 23:59 Wybieram sie tam za pare dni,czy ktos moze polecic mi nockleg jakies fajny z lazienka,co warto zobaczyc,gdzie zjesc i wogole jak tam spedzic czas-pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axwl Re: Kazimierz Dolny-opinie 08.02.05, 18:32 Cześć! Właśnie ten weekend spędziłam w Kazimierzu. Fantastyczne miejsce, myślę, że znów tam powrócę. Ja akurat mieszkałam w Pensjonacie Pod Wietrzną Górą i tam też głównie się stołowałam, nie jest najtańszy, ale widziałam pokoje po 30 zł od osoby np. na ul. Krakowskiej, niestety nie znam numeru telefonu. Bardzo dobre jedzenie było także w Pubie Mars na Rynku (pyszne naleśniki z owocami i oczywiście grzany miód). A co do zwiedzania to oczywiście Rynek, ruiny zamku, baszta, Sanktuarium Matki Boskiej, wąwozy i oczywiście spacer bulwarami wiślanymi. Nie ma co liczyć na imprezy typu disco i bardzo dobrze, bo miasteczko jest bardzo ciche, a przez to romantyczne i w sam raz na odpoczynek. Pozdrawiam Ania z Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dag Re: Kazimierz Dolny-opinie IP: 217.153.179.* 09.02.05, 11:07 Ja wynajmowałam pokój (z łazienką i telewizorem) przy ul.Lubelskiej (kurcze...nie pamiętam numeru :( ).Bardzo fajna miejscówka,nie upiornie droga,bliziutko do rynku. Co warto zobaczyc-zabytkowe kamieniczki,rynek,zamek i basztę,spichlerze,warto wdrapac się na górę Trzech Krzyży,żeby zobaczyc przepiekny widok na Kazimierz i okolice,warto wybrac się do wawozów i na spacer bulwarem nad Wisła na Albrechtówkę (kolejne piękne widoki :)),można też zapuscic się aż do Męćmierza poogladac osobliwosci ludowej architektury. Z dalszych wycieczek polecam Janowiec-zamek (prom niestety tylko w sezonie letnim :( ),Nałęczów i Wojciechów (muzeum kowalstwa). Ja stołowałam się "U fryzjera"-niezłe jedzenie,swietny klimat i w "Zielonej Tawernie"-jedzenie pycha,ale tanio to tam nie jest:(. eh...Kazimierz jest piękny :) Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kazimierz Dolny-opinie 17.02.05, 20:42 Jesli dobrze sie rozejrzysz, znajdziesz kwatery (przyzwoite) w Kazimierzu i po 30 zl za dobe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Kazimierz Dolny-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 00:03 Jeśli pojedzies samochodem, to wybierz się tez odrobinkę dalej - jedno z mniej znanych - a bardzo ciekawe miasteczko - Opole Lubelskie (25 km na południe, drogą na Annopol). Naprawdę warto obejrzeć kosciół parafialny, dawniej popijarski. To bardzo interesująca budowla z ostatniej fazy tzw. stylu lub typu lubelskiego (zwanego często błędnie "renesansem lubelskim"). Będziesz miała porównanie początkowej fazy tego stylu - do niej należy m.in. kazimierska fara z momentem, kiedy lubelscy mistrzowie "doszli" do baroku. Pojedź do Opola najlepiej w Niedzielę - szczególnie warto obejrzeć wnętrze opolskiego kościoła - znakomity wystrój osiemnastowieczny. Opolskie wnętrze jest uznawane za najpiękniejszy w Polsce tzw. kosciół dworski - to wnętrze ma więcej wspólnego z rokokową salą pałacową niż kościołem. Świetne freski (Antoni Dębicki i Józef Mayer), znakomite obrazy (Szymon Czechowicz - najlepszy malarz w Polsce w 1 poł. XVIII wieku!) i wspaniałe ołtarze (warsztat Jana Eliasza Hoffmanna - artysty znanego m.in. z rzeźb w ogrodzie w Wilanowie - sam Jan Eliasz rzeźbił niektóre fragmenty). Naprawde warto obejrzeć ten kosciół - nie rozumiem, dlaczego nie ma go w większości przewodników - zawsze gdy tam pojadę dziwięsie, ze tak mało o nim słychać... Poza kościołem możesz w Opolu obejrzeć pałac Lubomirskich - www.zamki.res.pl/opolelub.htm i klasycystyczny pałacyk w pobliskim Niezdowie. Niedaleko, w Chodlu jest kolejny interesujący kościół i niesamowita ruina kościoła pielgrzymkowego jezuitów (tzw. Loretu) na pobliskich stawach. I koniecznie pojedź do Puław! Park jest cudowny - oby tylko była ładna pogoda. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku i zwiedzania! Odpowiedz Link Zgłoś