Dodaj do ulubionych

przelot dwoma liniami

IP: *.173.28.239.tesatnet.pl 25.09.09, 21:26
Witam, wybieram się do Brazylii, przez Rzym. Lot do Rzymu jest tanimi liniami,
z Rzymu do Sao Paulo Alitalią. Pytanie: czy jeśli jeden samolot się spóźni, to
jest możliwość zmiany następnego lotu?
Obserwuj wątek
    • bob1111 Re: przelot dwoma liniami 25.09.09, 21:59
      Raczej nie ale sprawdź warunki taryfy zadzwoń do linii przeczytaj na stronie
      internetowej.
    • Gość: oranjefanka Re: przelot dwoma liniami IP: 77.222.246.* 25.09.09, 22:37
      zalezy w jakiej taryfie kupilas drugi bilet;

jesli w najtanszej to nie, bilet ci przepada; czym wyzsza taryfa tym bilet
      drozszy ale i wiecej mozliwosci;
      • Gość: asia Re: przelot dwoma liniami IP: *.173.28.239.tesatnet.pl 26.09.09, 22:25
        dzięki.
        Biletu nie kupiłam, na razie zbieram informacje.
        Zakładając, że wszędzie jest napisane, że zmiany nie są dozwolone... Co należy
        zrobić, jak się nie zdąży na lot?
        • starypierdola Trzeba .... 27.09.09, 00:48
          ... kupic JEDEN bilet na oba loty (z jedna linia lotnicza). Jest dla tego
          drozszy ze nie musisz robic w majtki jak ten pierwszy samolot sie spozni.

Ale moze sie nie spozni; moze daj sobie kilka (nascie) godzin na przesiadke?

Twoje ryzyko, Twoj zysk, Twoja strata.

I nie jedz z pełnymi majtkami bo narobisz smrodu :(((

Viajero frequente SP
          • davidoff_pce Re: Trzeba .... 27.09.09, 02:27
            Wszelkiego rodzaju obsuwy mogą być nawet ciekawym przeżyciem. Moja podróż do Kambodży w związku z brakiem profesjonalizmu naszego narodowego przewoźnika, którego nazwa zaczyna się na "L" wydłużyła się do 3 dni. Na początku byłem zły, ale były to chyba najbogatsze we wrażenia 72 godziny w moim życiu ;) W związku z opóźnieniem wylotu z Okęcia plan podróży całkowicie się rozleciał. Dzięki temu miałem jednak okazję na kilkugodzinny spacer po Londynie połączony z wizytą u znajomych, a następnie dobę nieplanowanego pobytu w Singapurze. Przez 20 godzin chodziliśmy z moją towarzyszką podróży po tym fantastycznym mieście. Wtedy właśnie jadłem najlepsze krewetki w życiu. Gdyby nie to opóźnienie, co bym wspominał? Te papki, którymi karmią ludzi w samolotach?! Czy gdyby nie to całe zamieszanie, dowiedziałbym się, że w Singapurze produkują najsmaczniejsze na świecie piwo? Czy ktoś z Was może się pochwalić, że drzemał w środku nocy na ławce pod singapurskim parlamentem? Ja mogę ;) Czyż nie dla takich nieprzewidzianych i niezapomnianych sytuacji się podróżuje?

Oczywiście na podejście na luzie do tego wszystkiego mogłem sobie pozwolić, dlatego że nie gonił mnie czas, a to jak z tego bajzlu wybrnąć było zmartwieniem linii lotniczych a nie moim.
            • Gość: asia Re: Trzeba .... IP: *.173.28.239.tesatnet.pl 27.09.09, 06:45
              Ładna historia.. W tym przypadku "nie było to Twoim zmartwieniem", ale w
              przypadku mojej sytuacji - byłoby, a to już gorzej ;)
              Dzięki za wskazówki.
              • Gość: olik Re: Trzeba .... IP: *.subscribers.sferia.net 27.09.09, 19:24
                Jeżeli różnica w cenie jest spora, to ja bym zaryzykowała. Leciałam w ten sposób
                do Nowej Zelandii (sprawdzając, z jakiego miasta w Europie Air New Zealand ma
                promocje, a potem kupując drugi bilet, żeby tam dolecieć). Podróż była baardzo
                długa, ale za to naprawdę tania (oczywiście jak na ten kierunek). Koniecznie
                zapewnij sobie minimum 3 godziny na przesiadkę, a przy tanich liniach to może i
                trochę więcej. I jeśli tylko możesz, to zrób internetowy check-in na ten lot do
                Sao Paulo w dniu wylotu; zaoszczędzisz trochę czasu. Pozdrawiam.
                • Gość: asia Re: Trzeba .... IP: *.173.28.239.tesatnet.pl 27.09.09, 21:00
                  Dzięki za informacje! Zrobię sobie przerwę w Rzymie - doba tam i doba z powrotem
                  - w ten sposób nie spóźnię się na drugi lot, a jeśli lot będzie planowo to
                  pozwiedzam trochę Rzymu :)
                  Różnica ... myślę, że spora.
                  a) 2500 - z mojego miasta przez rzym (tam mam opiekę koleżanki mamy)
                  b) 3100 - ze stolicy przez amsterdam
                  c) 3600 - z mojego miasta przez monachium lub frankfurt
                  Dzięki za pomoc :) Pozdrawiam.
                  • tropikey Re: Trzeba .... 28.09.09, 11:41
                    bardzo dobry pomysł - jeśli mamy 2 osobne bilety robimy tak samo. To w zasadzie
                    jedyna chyba opcja gwarantująca, że dostaniesz się bezproblemowo na kolejny lot.
                    Fakt, dochodzi koszt noclegu, ale często i tak nie zjada to różnicy w cenie
                    biletów. A poza tym, jeśli godziny odlotów są korzystne, można sobie coś
                    pozwiedzać. Zimą lecimy z Frankfurtu. Dolot z Gdańska robimy dzień wcześniej.
                    Nawet po doliczeniu kosztu noclegu we FRA, łączny koszt 2 osobnych biletów jest
                    niższy, niż jednego na całą trasę.
                    Miłej podróży, Bartek
                    • Gość: Piotr Re: Trzeba .... IP: *.ist.pl 29.09.09, 13:53
                      Davidoff, takie fajne przygody w wypadku dolotu innymi liniami
                      (szczególnie tanimi), są tylko i wyłącznie Twoim zmartwieniem i
                      wymagają zwykle kupienia nowego biletu za tysiące złotych. A
                      ponieważ nowy bilet potrzebny jest "na już" to może tych tysięcy być
                      na prawdę sporo.
                      • davidoff_pce Re: Trzeba .... 29.09.09, 17:02
                        Wiem, dlatego w przypadku tak długich i drogich podróży nie polecam angażowania
                        tanich linii, bo można na tym naprawdę kiepsko wyjść. Wracając do pomysłu, aby
                        nasza wątkodawczyni poleciała do Rzymu dzień wcześniej, to uważam, że jest on
                        bardzo dobry.
        • Gość: frequentflyer Re: przelot dwoma liniami IP: 80.241.133.* 29.09.09, 14:26
          chodzi o przelot DWIEMA liniami?
          • marguyu Re: przelot dwoma liniami 29.09.09, 14:54
            dy lecialam z Paryza do Papeete przez Londyn i Los Angeles
            wycelowalam tak, zeby na kazdym lotnisku miec 3 godziny czasu. Do
            Londynu lecialam z British, dalej z Air New Zeland. Doskonala linia,
            pomimo idiotycznego przetrzylywania nas na lotnisku w LA
            dolecielismy w terminie.
            Do Europy wracalam dwa lata powniej przez Ameryke Poludniowa i
            wylatywalam z Montevideo z Air Iberia do Paryza via Madryt.
            Do Ameryki Lacinskiej polecam Iberia. Dzieki niej zaoszczedzilismy
            sporo dolarow na przelocie Madryt - Paryz.
    • starypierdola Podsumowanie 30.09.09, 14:23
      forum.gazeta.pl/forum/w,193,100753978,100899952,Re_Trzeba_.html

• Gość: asia przelot 2 liniami IP: *.173.28.239.tesatnet.pl 30.09.09, 18:24
        Też mi się podoba ten pomysł, już wszystko (prawie) zaplanowane.
        Jeśli wyraz "dwoma" był tu błędny, to przepraszam.
        Mam pytanie o tę samą podróż, ale nie konkretnie o lot: mam 17 lat, wiem, że
        mogę lecieć tymi samolotami sama. Ale czy mogę przekroczyć granicę i przebywać
        na terytorium Brazylii i Włoch tylko na podstawie paszportu? Czy potrzebuję
        jakieś pisma od rodziców potwierdzane notarialnie?
        • starypierdola Na to Ci nie odpowiem, bo nie wiem :( 30.09.09, 20:53
          A juz myslalem ze wszystko wiem i wszystkie rozumy pozjadalem!!

Ale moze zadzwon do najblizszej ambasady / konsulatu tych krajow i
          spytaj?

Przyjemnej podrozy
          SP

• Gość: asia Re: Na to Ci nie odpowiem, bo nie wiem :( IP: *.173.28.239.tesatnet.pl 30.09.09, 21:32
            Jest to jakieś wyjście, odważne co prawda... nigdy nie dzwoniłam do ambasady tak o..
            Może jednak ktoś się orientuje? Po prostu nie chcę, żeby mnie np. w Rzymie
            cofnęli, że nie mogę lecieć sama...
            • piootr3 Re: Na to Ci nie odpowiem, bo nie wiem :( 30.09.09, 23:52
              Ambasady są po to aby pomagać, turysta jest mile widziany, więc nie miej żadnych
              skrupułów i dzwon!!!
              Powodzenia - Piotr
              • piootr3 Re: Na to Ci nie odpowiem, bo nie wiem :( 30.09.09, 23:56
                Nie wiem czy powiedzieli, bo nie czytałem wszystkiego...
                Musisz mieć jakieś 4 godziny międzylotami, wtedy najprawdopodobniej zdążysz.
                Jeżeli bedziesz miała więcej godzin, to i lepiej, bo mozesz sobie pooglądać Rzym.
                Pozdrawiam - Piotr
                • Gość: asia rozwiązanie :) IP: *.173.28.239.tesatnet.pl 04.10.09, 16:04
                  Pan z MSZ wyjaśnił, że paszport uprawnia do przekraczania granic i rodzice
                  składając wniosek o paszport automatycznie zgodzili się na przekraczanie granic
                  przez "dziecko". Poza tym, w świetle światowego prawa, osoba ponad 16 lat jest
                  już dorosła.
                  Nie wiedziałam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka