Dodaj do ulubionych

Cos o Bulgarii

IP: *.sympatico.ca 09.02.02, 22:43
Planuje w lecie zwiedzanie poludnia Europy. Najmniej wiem o
Bulgarii. Ci co znaja ten kraj prosilbym o kilka informacji
na temat ludzi, czy sa przyjazni dla tutystow itp. Jak
wyglada sprawa z bezpieczenstwem i kradzieza. Czy mozna np.
zostawic samochod na ulicy na noc i zastac go nad ranem?
Jakie macie wspomnienia z Bulgarii. Dziekuje za kazde
informacje. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Sawa Re: Cos o Bulgarii IP: 157.25.128.* 11.02.02, 13:16
      Właśnie na tym forum jest bardzo dużo informacji nt. Bułgarii. Ja mam nie
      najlepszą opinię na temat tego kraju. Jest bardzo brudno i nieprzyjemnie.
      Bułgarzy to naród bałkański. Jazdę samochodem bym raczej odradzała. Fatalny
      stan dróg. A zostawienie samochodu poza parkingiem, to naprawdę duży akt odwagi
      i zaufania.
      Pozdrawiam
      Sawa
      • jogger Re: Cos o Bulgarii 11.02.02, 13:42
        Również u nas postawienie samochodu z obcą rejestracją na ulicy to jawna prowokacja.
        • Gość: tatuaz Re: Cos o Bulgarii IP: *.sympatico.ca 11.02.02, 19:38
          A jak wyglada ta cala sprawa z kwaterami prywatnymi. Przez
          kogo je sie zalatwia (biura podrozy)? W jakim sa srednio stanie
          i co maja w srodku. Czy to sa osobne mieszkania ( kawalerki)
          czy tez jest to tylko pokoj gdzie z boku mieszka osobna
          rodzina?
          • jogger Re: Cos o Bulgarii 12.02.02, 14:18
            Na miejscu są biura kwater, ale tylko miejscowi są w stanie tam trafić. Naszą
            kwaterę mieliśmy ze starych kontaktów, ale okazała się strasznie zapuszczona,
            więc chodziliśmy też po innych. Przeważnie jest to wydzielone piętro w domu
            jednorodzinnym, małe pokoiki plus jakaś kuchnia z kuchenką i lodówką i weranda,
            na której można jeść posiłki. O rtv można zapomnieć. Na dworcach kolejowych i
            autobusowych w takiej np. Warnie czekają naganiacze, podobnie jak u nas w
            Zakopanem. Ceny 4-5$ za osobodzień.
            • Gość: tatuaz Re: Cos o Bulgarii IP: *.sympatico.ca 12.02.02, 21:30
              jogger napisał(a):

> Na miejscu są biura kwater, ale tylko miejscowi są w stanie tam trafić. Naszą
              > kwaterę mieliśmy ze starych kontaktów, ale okazała się strasznie zapuszczona,
              > więc chodziliśmy też po innych. Przeważnie jest to wydzielone piętro w domu
              > jednorodzinnym, małe pokoiki plus jakaś kuchnia z kuchenką i lodówką i weranda,
              >
              > na której można jeść posiłki. O rtv można zapomnieć. Na dworcach kolejowych i
              > autobusowych w takiej np. Warnie czekają naganiacze, podobnie jak u nas w
              > Zakopanem. Ceny 4-5$ za osobodzień.
              *** Nie bardzo moge zrozumiec gdy piszesz ze tylko miejscowi
              moga trafic do biur kwater prywatnych. Dlaczego? Czy
              cudzoziemcom z nich nie wolno korzystac? A moze zupelnie o co
              innego chodzi? Pozdrawiam i dziekuje za informacje.
    • ari1 Re: Cos o Bulgarii 12.02.02, 14:22
      W Bułgarii dużo zależy od tego w którym miejscu jesteś. W rejonach
      turystycznych i stolicy jest bezpieczneiej. Ja w 1996 roku zostałam okradziona
      przez policjantów w pociągu. Obudzili nas w środku nocy i zażądali paszportów a
      potem dolarów. Po targach zadowolili się 14 $ - nie dużo ale zawsze. Gdy dwa
      lata później policjant w pociągu chciał mojego paszportu to poprostu się
      roześmiałam i powiedziałam, że nie. Poskutkowało - speszył się i poszedł sobie.
      Niestety od prawie 4 lat nie byłam w Bułgarii ale podejżewam, że jest podobnie
      (bo wciąż jest bieda). Grunt to się nie dać naciągnąć!
      PS Poza tym była raczej sympatycznie, tylko, że wszystko za pieniądze.
      • Gość: Norbi Re: Cos o Bulgarii IP: 10.0.3.* 13.02.02, 00:31
        Bulgaria jest fantastycznym miejscem do wypoczynku, co roku w sierpniu jezdze
        do Warny i zakochalem sie w tym miescie.Jest bardzo tanio, pogoda gwarantowana,
        sympatyczni i mili ludzie.Czegoz wiecej trzeba!!!!!!!!Goraco polecam, aha
        najlepiej jechac na wlasna reke , kwatery o 10 zł.
        • Gość: tatuaz Re: Cos o Bulgarii IP: *.sympatico.ca 13.02.02, 02:36
          Gość portalu: Norbi napisał(a):

> Bulgaria jest fantastycznym miejscem do wypoczynku, co roku w sierpniu jezdze
          > do Warny i zakochalem sie w tym miescie.Jest bardzo tanio, pogoda gwarantowana,
          >
          > sympatyczni i mili ludzie.Czegoz wiecej trzeba!!!!!!!!Goraco polecam, aha
          > najlepiej jechac na wlasna reke , kwatery o 10 zł.

*** Wlasnie jak jest z tymi kwaterami. Kogo i gdzie o nie
          pytac. Jak wyglada sprawa w Warnie ze zlodziejstwem, oszustwem i
          chuliganstwem? Pozdrawiam
          • jogger Re: Cos o Bulgarii 13.02.02, 09:49
            W Warnie takiego biura nie pamiętam, w Drużbie (św. Konstantyn i Helena)
            przypadkowo trafiliśmy na tabliczkę z informacją po bułgarsku. Zaglądaliśmy też
            kilka razy zupełnie przypadkowo do prywatnych domów, i z reguły proponowano
            noclegi. Jest też instytucja wywieszek 'Zimmer frei'. Sama Warna jest
            oczywiście tańsza niż 'kurort', ale kwatery to zapewne pokoje w mieszkaniach w
            kamienicy lub bloku. Praktyczne biuro adresowe to niestety dworce w porze
            przyjazdu autobusu/pociągu dalekobieżnego (Bułgarzy też przyjeżdżają nad morze
            wypoczywać!).
          • jogger Re: Cos o Bulgarii 16.02.02, 14:07
            Gość portalu: tatuaz napisał(a):

> Gość portalu: Norbi napisał(a):
            > Jak wyglada sprawa w Warnie ze zlodziejstwem, oszustwem i
            > chuliganstwem?

Na deptaku i w okolicy większych kantorów roi się od chętnych do zakupu dewiz po
            cenie wyższej niż cena sprzedaży w kantorze (lewy jak nowe:))) Chuligaństwa
            raczej się nie spotyka, w centrum w autobusach spotyka się grupy kieszonkowców -
            Cyganów, robiących sztuczny tłok. Są tylko o ton ciemniejsi od Bułgarów i na
            początku trudno ich rozróżnić (porozumiewają się tylko po swojemu i to ułatwia
            sprawę). No i wiadomo, że kupując cokolwiek np. na bazarze, gdy nie ma ceny,
            zaśpiewają ci od razu wyższą niż dla swoich, więc warto się rozglądać.
    • Gość: koval Re: Cos o Bulgarii IP: 212.39.78.* 17.02.02, 20:44
      Mieszkam w Bulgarii, znam tez Macedonie, Kosovo, Serbie i Bosnie, sluze
      informacjami. Czekam na konkretne pytania.
      Jezeli idzie o bezpieczenstwo na Balkanach - to jest ono porownywalne z Polska.
      Tylko, ze tu nie ma pijanych kretynow zaczepiajacych na ulicy Bogu ducha
      winnych ludzi. Jezeli nie wchodzi sie w uklady z podejzanymi typami wszystko
      jest o.k. Ja sie tu czuje bezpieczniej niz w Polsce,
      Koval
      • Gość: Berki BUŁGARIA: NIE TYLKO M. CZARNE IP: 193.0.74.* 18.02.02, 10:10
        Dla większości Polaków Bułgaria to tylko wybrzeże. Naprawdę warto jednak zwlec
        się z plaży i zapuścić się w głąb kraju. Koniecznie trzeba zobaczyć takie
        miejsca jak prześliczne miasteczko Kopriwsztica, czy Riłski Monastyr -
        bułgarską Jasną Górę. No i oczywiście piękne góry - Riła, Pirin, czy Stara
        Płanina.
        Jeżeli chodzi zaś o bezpieczeństwo, to ja w Sofii wieczorem czułem się
        bezpieczniej niż o tej samej porze w Warszawie. Poza tym wydaje mi się, że po
        prostu jak wszędzie - bez wzklędu czy to Berlin , Londyn, czy Warszawa - należy
        przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa.
        Na każdym kroku - z jednym wyjątkiem - spotykałem się z wielką serdecznością
        wobec mnie jako obcokrajowca i Polaka
        Kwatery i jedzenie jest w porównaniu z Polską stosunkowo tanie. Za schludną
        dwójkę w kamienicy w centrun Sofii z prysznicem i osobnym wejściem płaciłem 20
        lewa . Reguła jest taka, że im dalej od stolicy i znanych kurortów, tym ceny są
        niższe, a ludzie bardziej gościnni.
        • Gość: beho Re: BUŁGARIA: NIE TYLKO M. CZARNE IP: *.Astral.Lodz.PL 15.05.03, 12:03
          Zapraszam do sebie w Balcziku niedaleko Varny. kontakt beho@go2.pl polska
          obsluga nie drogo
      • Gość: Berki Re: Cos o Bulgarii IP: 193.0.74.* 18.02.02, 10:18
        Gość portalu: koval napisał(a):

> > Tylko, ze tu nie ma pijanych kretynow zaczepiajacych na ulicy Bogu ducha
        > winnych ludzi. Jezeli nie wchodzi sie w uklady z podejzanymi typami wszystko
        > jest o.k. Ja sie tu czuje bezpieczniej niz w Polsce,
        > Koval
        Masz Koval całkowitą rację. Pomimo, że alkohol jest tani jak woda - przynajmniej
        dla nas -, a i na własną rękę sporo rakiji się pędzi, to nie zauważyłem na
        ulicach tak charakterystycznego dla nas obrazka obalających flaszeczkę
        pijaczków.
        Berki
      • Gość: aszti Re: Cos o Bulgarii IP: 192.168.128.* 20.02.02, 09:34
        Gość portalu: koval napisał(a):

> Mieszkam w Bulgarii, znam tez Macedonie, Kosovo, Serbie i Bosnie, sluze
        > informacjami. Czekam na konkretne pytania.
        > Jezeli idzie o bezpieczenstwo na Balkanach - to jest ono porownywalne z Polska.
        >
        > Tylko, ze tu nie ma pijanych kretynow zaczepiajacych na ulicy Bogu ducha
        > winnych ludzi. Jezeli nie wchodzi sie w uklady z podejzanymi typami wszystko
        > jest o.k. Ja sie tu czuje bezpieczniej niz w Polsce,
        > Koval

i za to właśnie kocham Bułgarię i czułam się tam bezpieczniej niż w
        bardzo "cywilizowanej" Polsce!!!
        • jogger Re: Cos o Bulgarii 20.02.02, 11:32
          Pamiętajcie, ze turysta w biednym kraju może zawsze znaleźć się na celowniku.
          Kilka lat temu (2?) była seria napadów na zmotoryzowanych turystów, jedną Polkę
          porwano (głośna sprawa). Mój znajomy był nocą ścigany na trasie od granicy, ale
          uciekł. Poczucie bezpieczeństwa może okazać się złudne. Ja też się czułem
          swobodnie, dopóki mi nie skroili portmonetki w autobusie, i od tej pory
          pilnowałem się tak samo jak w Wawie.
          • Gość: student Re: Cos o Bulgarii IP: *.toya.net.pl / 10.0.213.* 24.02.02, 01:08
            A moze ktos pomoc i udzielic informacji na temat alternatywnego sposobu
            podrozy? Czy lepiej pociagiem, autokarem, samolotem? no i jakie sa tego koszta?
        • Gość: Grazyna Re: Cos o Bulgarii (do Aszti) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.07.02, 12:44
          Gość portalu: aszti napisał(a):

> Gość portalu: koval napisał(a):
          >
          > > Mieszkam w Bulgarii, znam tez Macedonie, Kosovo, Serbie i Bosnie, sluze
          > > informacjami. Czekam na konkretne pytania.
          > > Jezeli idzie o bezpieczenstwo na Balkanach - to jest ono porownywalne z Po
          > lska.
          > >
          > > Tylko, ze tu nie ma pijanych kretynow zaczepiajacych na ulicy Bogu ducha
          > > winnych ludzi. Jezeli nie wchodzi sie w uklady z podejzanymi typami wszyst
          > ko
          > > jest o.k. Ja sie tu czuje bezpieczniej niz w Polsce,
          > > Koval
          >
          > i za to właśnie kocham Bułgarię i czułam się tam bezpieczniej niż w
          > bardzo "cywilizowanej" Polsce!!!

Dużo słyszałam o pięknym , dzikim i mniej zurbanizowanym południu Bułgarii od
          Burgas w dół tzn.:
          Sozopol, Achtopol i Sinemorec.
          Zwłaszcza Sinemorec bardzo mi polecano ze względu na wspaniałą przyrodę i
          piękne plaże.
          Co ty sądzisz o tych miejscach i czy możesz cos więcej napisać na ich temat
          Szczególnie o Achtopolu i Sinemorec.
          Może znasz jakieś namiary na fajne kwatery, pensjonaty w tych miejscowosciach?

Serdecznie pozdrawiamm
          Grażyna
          fwptravel@poczta.onet.pl
      • Gość: marko Re: Cos o Bulgarii IP: *.ipartners.pl 29.06.02, 19:27
        Interesuja nas informacje o Sozopolu. Dojazd, pogoda, zakwaterowanie itp. pzdr
      • Gość: mateusz Re: Cos o Bulgarii IP: *.hist.uni.wroc.pl 10.07.02, 14:34
        ma ktos cynk odnosnie aktualnych cen przejazdow w bulgarii i do samej onej? bylem tam ostatnio
        pare lat temu i pewnie sie zmienilo... dalej oplaca sie jechac przez bukareszt? czekam na
        mateuszk@uni.wroc.pl

dzieki
      • Gość: Aneta Re: Cos o Bulgarii IP: 156.17.253.* 13.05.03, 12:49
        Cześć,
        chciałabym wybrać się w tym roku do Bułgarii na wczasy.
        Szukam informacji na temat kraju, ciekawych miejsc.
        Będę wdzięczna za kontakt.
        Aneta
    • Gość: BM Re: Cos o Bulgarii IP: *.pde.philips.com 05.03.02, 12:57
      Czy ktoś z bywalców portalu ma doświadczenia w wynajmowaniu samochodu w
      Bułgarii. Ile to kosztuje /słyszałam że od 40 do 60 $ - to drogo, drożej niż na
      Krecie/, na co trzeba uważać itd.
      • Gość: gogo Re: Cos o Bulgarii IP: *.wszif.wroc.pl / 192.168.128.* 10.07.02, 16:12
        Ja z kolei też po prośbie: czy ktoś był już w tym roku na bułgarskim wybrzeżu i
        może podać oreientacyjne ceny, mam nadzieję, że są tak niskie jak w 2001.
        • Gość: Kayo Re: Cos o Bulgarii IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 14:47
          coś do wszystkich Sawa chyba nie była w Bułgarii nigdy słyszała tylko jakieś
          plotki ...
          jest strasznie za każdym rogiem tłumy chętnych by was okraść ograbić zabić i
          zjeść ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka