Dodaj do ulubionych

Turcja - ile i jaka waluta

19.02.04, 08:18
Witam,

Jak w temacie ile i jaka walute wziąść do turcji na 14 dni, Alanya hotel
khaya4*....

Z góry dzięki

Grape
Obserwuj wątek
    • dorota.28 Re: Turcja - ile i jaka waluta 19.02.04, 08:33
      euro lub usd
      ilość - to zależy co chcesz tam robić, czy masz w hotelu all in. czy nie
      znam ludzi którzy biorą 200 USD na 2 tyg. i im starcza, dla mnie średnia w
      Alanii to 500 USD biorąc pod uwagę, że baluję ostro
      • grape1 Re: Turcja - ile i jaka waluta 19.02.04, 09:43
        dzięki Dorotko za odpowiedź, wyzywienie dwa razy dziennie-bufet bo all to chyba
        bym nie przejadł. Wiem że € lub $ ale co lepiej?

pozdrawiam,
        Grape
        • dorota.28 Re: Turcja - ile i jaka waluta 19.02.04, 10:14
          nie ma znaczenia, w kantorach euro stoi wyżej niż dolar, identycznie jak u nas
          w sklepach, knajpach i sklepach można płacić euro i usd, tylko, że się nie
          opłaca, zawsze sprzedawcy zaokrąglają w górę i wcale nie jest tak duża inflacja
          jak niektórzy opisują, przez 2 tyg. nie stracisz, pamiętaj by wycieczek do
          kapadocji, pammukale, rafting nie kupowac przez biuro, z którym lecisz do
          alanii, na miejscu, w tureckich biurach kupisz o wiele taniej, różnica jest
          ogromna, jak masz jeszcze pytania pisz na @
          kiedy lecisz?
          • grape1 Re: Turcja - ile i jaka waluta 19.02.04, 13:04
            Dzięki, lecę 7 lipca. jakie lokalne biuro polecasz? czy słyszałas może o
            paralotniach albo quadach w alanyi? acha jaki faktor 20 wystarczy ? mam ciemną
            karnacje i zawsze opalam sie na brąz w grecji użyawłem 12 ale nie wiem jakie
            jest slońce w turcji..
          • grape1 Re: Turcja - ile i jaka waluta 19.02.04, 13:05
            jeszcze jedno jakie tam są ceny w stosunku do naszych...
            • Gość: kai Re: Turcja - ile i jaka waluta IP: 213.76.135.* 19.02.04, 13:36
              Bierz dolary, bo na lotnisku kasują 10 USD lub Euro od osoby za wizę. Tym samym
              przelicznik wynosi 1:1....podobnie jest we wszystkich miejscach gdzie zgadzają
              się aby płacić w dolarach lub euro.....ceny podobne do polskich
            • dorota.28 Re: Turcja - ile i jaka waluta 19.02.04, 14:21
              grape1 napisał:

> jeszcze jedno jakie tam są ceny w stosunku do naszych...

w sklepach ceny takie jak u nas, mniej więcej, jeżeli chodzi o żywność, napoje.
              w knajpach, jeden przykład: w maju drink kosztował 11 milionów we wrześniu już
              15 mln. mówię o mojej ulubionej knajpie london underground, w porcie jest ok.
              50% drożej
              dolar wtedy kosztował 1,36 mln do 1,4 mln lirów tureckich
              co do biur podróży: na głównej ulicy co krok masz biuro, ceny zasadniczo się
              nie różnią, możesz się targować, rada: nie wybieraj się do kapadocji mniej niż
              na 3 dni, męcząca jest droga, wszystko pobieżnie zwiedzane, ludzie z hotelu
              byli 2 dni, generalnie cały czas w drodze, ja byłam 3 dni, pammukale 2 dni
              byłam, wróciłam trochę zmęczona, w lipcu są strasznie upały, latam tam w maju i
              we wrześniu, jest bardzo gorąco
              co do opalania: mam bardzo ciemną karnację, w maju po 1 dniu na plaży spiekłam
              raka, weź mocny faktor, nie zaszkodzi
              nie znam hotelu w którym będziesz, jeżeli jest on przy plaży Kleopatry na pewno
              będą tam różne atrakcje dodatkowo płatne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka