Gość: Pawek IP: 213.37.30.* 07.03.04, 19:53 Ktos byl? Jakies rady, info... Warto?????? Dzieki, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poprawiacz Re: CAPE TOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 22:29 to polskie forum, wiec pytaj o Kapsztad Odpowiedz Link Zgłoś
chrupo Re: CAPE TOWN 09.03.04, 11:26 Idz na forum prywatne: podróżnicy ,tam jest wielu trekerów któzy byli w Afryce, i napewno zrozumieja co to Cape Town. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawiacz Re: CAPE TOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 11:32 madralo, tu jest PL i mowi sie po polsku, a skoro sa polskie odpowiedniki, to nalezy ich uzywac i nie ma znaczenia, czy inni zrozumieja czy nie. dlaczego nikt nie pyta na forum o London, Paris, albo "czy byl ktos w Romie?"??? jak na razie, to nie przeczytalem tu jeszcze, zeby ktos byl we Lvivie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
chrupo Re: CAPE TOWN 10.03.04, 10:39 Moze dlatego,ze nie znaja tych nazw, a moze trzeba mowic miasto przyladkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawiacz Re: CAPE TOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 11:17 w ktorym polskiem atlasie widziales taka nazwe? a co do tych, co niby wiedza (podroznicy, do ktorych odsylasz) - jakos nie przyszlo im na mysl napisac Krung Thep Odpowiedz Link Zgłoś
chrupo Re: CAPE TOWN 10.03.04, 12:55 Nie mam polskiego atlasu bo pewnie sa tyle warte co przewodniki czyli nic. Nazwa Cape Town jest powszechnie znana i uzywana nawet w Polsce. Mysle,że wiecej ludzi ma problem z umiejscowieniem Kapsztadu niz Cape Town. Co do podroznikow to czytaj post, bo czlowiek szuka pomocy przy wyjezdzie a nie porad odnosnie pisowni, ale zawsze trzeba kogos krytykowac,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka CAPE TOWN IP: *.compower.pl 10.03.04, 14:11 Witam! JA tez jestem za nazwa Cape Town a nie Kapsztad ale jak kto woli - nie wazne.. Wazne zas jest to ze Cape Town i okolice sa jak dla mnie jest jednymi z najpiekniejszych miejsc w Afryce Poludniowej - a mieszkalam tam pol roku Warto odwiedzic to miasto chociazby na polozenie - w odleglosci 40km jest przyladek Dobrej Nadziei, niesamowite wrazenie robi gora Stolowa, zwlaszcza jesli widac ja z wyzej polozonych czesci miasta kiedy to jest otoczona chmurami a miasto nimi przykryte - koniecznie trzeba na te góre wejść a nie wjechac kolejką. Samo miasto jest bardzo bezpieczne, ludzie są sympatyczni, pelno jest backpacersow w ktorych mozna poznac ludzi z calego swiata - ja czulam sie tam bardzo, bardzo dobrze. samo miasto lezy nad oceanem atlantyckim, sceneria wybrzeza jest niesamowita - male zatoczki, plaże, kolor wody....i otaczajaca zieleń - oj warto, warto... a poza tym wlasnie na jednej z takich plaz zyja pingwiny - przesympatyczne stworzenia ktorym mozna sie przygladac bez konca... no i jak juz sie jest na poludniu Afryki warto odwiedzic miasto Stellenbosch ktore jest otoczone winnicami i te winnice warto poodwiedzac i podegustowac win pisac bym mogla o tych miejscach duzo....:-) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawiacz Re: CAPE TOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 14:51 jak nie masz, to sie nie wypowiadaj. nie jest moim zamierzeniem krytykowac (w sensie takim jakim jaki masz zapewne na mysli - negatywnym), ale przypomnienie, ze jezyk polski ma tez swoje wlasne "odpowiedniki" nazw geograficznych. czy to tak trudno tego przestrzegac? mysle, ze nie. ale sa tacy, ktorzy chca sie popisac znajomoscia oryginalnych brzmien, albo uwazaja, ze to nie jest "trendy" uzywac polskich nazw (to nie bylo do Ciebie, bo nie wiem, co Toba kieruje). pytanie: mowisz Mediolan czy Milano (Bangkok byl za trudny)? Odpowiedz Link Zgłoś
chrupo Re: CAPE TOWN 10.03.04, 17:22 No dobra, ja akurat mowie milan ale to inna sprawa, niestety to jest globalizacja, musiasz przyznac ze wiekszosc nazw znika i chyba nie mozna wymagac aby ludzie je znali i pamietali dlatego ze tak mowili nasi dziadowie.Moze nazwa Kapsztad brzmi ladniej i jest bardziej polska ale chyba jednak na dzien dzisiejszy ,powoli odchodzi w zapomnienie. Co do krytykowania to sorry moze zle zrozumialem twoje intencje .Ja przyzwyczailem sie mowic Cape bo tam mieszkalem, i jest to dla mnie zupelnie naturalne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawiacz Re: CAPE TOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 18:43 ja mieszkalem w Toronto, po polsku..tez Toronto:) skoro tam mieszkales, to miales prawo sie przyzwyczaic. przepraszam, moze wyglada ze sie uwzialem albo co, ale wlasnie przeczytalem w polskiej gazecie artykul o Aachen. niepodpisany. krew mnie malo nie zalewa jak takie rzeczy widze. to juz nie mozna sprawdzic? toz to Akwizgran. zauwazam, ze pismaki prezentuja coraz nizszy poziom, piszac czesto o rzeczach, nie majac o nich na tyle wiedzy, by moc sie wypowiadac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawek Re: CAPE TOWN IP: *.cps.ucm.es 15.03.04, 13:44 ale sie zamieszanie narobilo, hehe a ja tylko chcialem wiedziec cos o, zostaje przy swoim, CAPE TOWN... a moze, skoro mieszkam w Hiszpanii, mam mowic CIUDAD DEL CABO???? pozdro wszystkich co odpowiedzieli na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: CAPE TOWN IP: *.w193-249.abo.wanadoo.fr 18.04.04, 01:28 Hej, moja odpowiedz jest z mesiecznym opoznieniem , ale moze jeszcze jestes zainteresowany. Pewnie ze warto !Z ciekawostek turystycznych , warto zobaczyc malownicza dzielnice Bo Kaap , przejsc sie przez ogrod botaniczny , South African National Museum , jesli masz czas zobaczyc Victoria and Alfred Waterfront ( choc to na prawde nic szczegolnego i drogo ) . Z fajnych miejsc wieczorem do polecenia Budda Bar . Tylko uwazaj wieczorem a w centrum miasta nawet po 16! Jezdzij tylko taksowka albo wynajmij samochod . Duzo napadow i rozbojow. Nie warto obnosic sie z kamera czy njnowszym modelem aparatu fotograficznego . Miej zawsze troche pieniedzy do zaproponowania w razie napadu Z Cape , mozesz zrobic wycieczke na Table Mountain (z niej panorama Cape i okolicy ) i na Przyladek Dobrej Nadzieii . Takze warto zrobic sobie wycieczke szlakiem winnic . To tak w skrocie . Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PB Re: CAPE TOWN IP: *.quarksltd.adsl.gxn.net 10.03.04, 20:01 typowe dla Polakow!!! z niczego robi sie wielki problem a chlopak odpowiedzi sie i tak nie doczekal. Ja bylam w Cape Town w grudniu i sluze wszelkimi informacjami o calej RPA. Za 2 tygodnie lece znowu do RPA. Warto jechac, cape town jest piekne i okolice tez!! !!!! Pisz na destiny477@excite.com jak chcesz jakies info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: CAPE TOWN IP: 213.241.67.* 10.03.04, 20:25 Drakensberg, piękne góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: CAPE TOWN IP: *.compower.pl 10.03.04, 23:13 Drakensberg to troche daleko od Cape Town ale fakt - ladne to gory Blizej Cape Town sa np. gory Cederberg - tez super zwlaszcza, ze na ich obszarze moze byc nie wiecej niz 50 osob na dzien - nie ma wiec tloku pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PB Re: CAPE TOWN IP: *.quarksltd.adsl.gxn.net 11.03.04, 20:30 wlasciwie to ja teraz glownie kieruje sie do Kwazulu Natal i Drakensberg Mouintains, poludniowe wybrzeze - shelly beach i park krugera :) zobacze na co wiecej starczy czasu... pozdrowienia PB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie Re: CAPE TOWN IP: *.proxy.aol.com 12.03.04, 23:12 Mieszkalam przez 2 lata w miasteczku Westville w Kwazulu Natal (niedaleko Durban)bylam duzo razy w Drakensberg Mountains,sa cudne,zwiedzilam tez samochodem duza czesc Afryki Poludniowej i Cape Town to jedno z najladniejszych miejsc, chociaz ja w calym kraju jestem zakochana. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Re: CAPE TOWN 15.03.04, 16:52 Zeby Ci cos poradzic, a nie madrzyc sie i pisac gdzie bylem, podaj: 1. Ile masz tam czasu? 2. Jakimi srodkami finansowymi dusponujesz, i 3. Jaki jest Twoj "styl" zwiedzania (Autostop? Pieciogwiazdkowe hotele?). SP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do starypierdola Re: CAPE TOWN IP: *.proxy.aol.com 16.03.04, 23:07 wiadomo ze kazdy kto wszedl w ten watek byl w RPA,wiec nikt tu sie nie chwali,ani madrzy ,a raczej poleca miejsca w tym wlasnie kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Re: CAPE TOWN 17.03.04, 02:36 Skarbie, jak jedzie tam na dwa dni i ma do wydania 50 Randow to tlumaczenie jej co to Sun City, Kruger Park, czy Kwa Zulu Natal jest czysta strata czasu i jalowym podniecaniem sie. Nie uwazasz?? SP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie do stary...a IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 23:11 Alez skarbie kto sie wybiera w taka podroz na 2 dni z 50 Randami??? Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Od stary...a 24.03.04, 02:40 Najdrozsza, a skad wiesz ze nie?? Moze nawet niema tyle tylko jezdzi pacem po mapie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: CAPE TOWN IP: *.nas60.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 22.03.04, 10:41 Znam Cape Town, mam mieszkanie na Mouille Point (koło Waterfront) i zdecydowanie warto tam pojechać. Ale polecałbym sam Cape, bo RSA jest duże, a ja znam tam naprawdę wszystko z Lesotho, Swazilandem, Botswaną i Namibią (wtedy jeszcze South West Africa). Po co się tak rozjeżdżać kiedy to może być męczące. Tak więc sam Cape Town jest boski, oczywiście należy objechać cypel z dwóch stron z Muizenbergiem, Paarl i wszystkimi nadmorskimi miejscowościami. Woda jest bardzo zimna na Cliftonie bo to Atlantyk, ale plaża bardzo ładna. Na Sea Poincie koło oceanu powinny być baseny ze słoną wodą, tam jest cieplej. Uwaga, bo w RPA zaczyna się powoli jesień, ale koniec marca jest zdecydowanie OK. Silne wiatry jak zwykle. Opiszcie bo muszę tam jechać pod koniec roku. Odpowiedz Link Zgłoś
polisham1 Wuju kochany nareszcie! 22.03.04, 10:51 Gość portalu: polishAM napisał(a): "...mam mieszkanie ... ja znam tam naprawdę wszystko..." Ciesze sie, ze ciebie wreszczie wypuscili. I dumny jestem, ze pozwalaja tobie nawet pisac. Kiedy wracasz do Gniezna? Pamietaj o lekarstwach. Prozac przede wszystkim. Serdecznie pozdrawiam, twoj hamek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxi Re: Wuju kochany nareszcie! IP: 5.5R3D* / 198.54.202.* 23.03.04, 13:38 zazdrosna swinia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM . IP: *.nas28.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 24.03.04, 01:52 Głupek jakiś, Żyd. Kręci się tu za mną po forum i loguje się moim nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
polisham1 Co ty wuju, chrzesniaka nie poznajesz? 24.03.04, 05:16 Wuju kochany, jaki Zyd? Stan paranoi znowu sie wzmaga. A juz bylo dobrze. Lyknij dwie brazowe tabletki. I nie wypluwaj. Nie poznajesz mnie? Trzymales mnie przeciez do chrztu. Jak Zyd, wuju? Ciocia prosila abys dokladniej segregowal smieci i pamietal o tabletkach. Zdrowka, wuju zdrowka, polisham. P.S. Kiedy wracasz do Polski? p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: Co ty wuju, chrzesniaka nie poznajesz? IP: 200.76.240.* 27.03.04, 12:38 Slabo pamietasz. Obrzezali Ciebie. Okaleczyli Cie na zawsze. Rabin Cie wzial i cos dlugo majstrowal przy Twoich narzadach. Czy pamietasz ten epizod? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: CAPE TOWN IP: *.w193-249.abo.wanadoo.fr 18.04.04, 01:36 Hej, moja odpowiedz jest z mesiecznym opoznieniem , ale moze jeszcze jestes zainteresowany. Pewnie ze warto !Z ciekawostek turystycznych , warto zobaczyc malownicza dzielnice Bo Kaap , przejsc sie przez ogrod botaniczny , South African National Museum , jesli masz czas zobaczyc Victoria and Alfred Waterfront ( choc to na prawde nic szczegolnego i drogo ) . Z fajnych miejsc wieczorem do polecenia Budda Bar . Tylko uwazaj wieczorem a w centrum miasta nawet po 16! Jezdzij tylko taksowka albo wynajmij samochod . Duzo napadow i rozbojow. Nie warto obnosic sie z kamera czy njnowszym modelem aparatu fotograficznego . Miej zawsze troche pieniedzy do zaproponowania w razie napadu Z Cape , mozesz zrobic wycieczke na Table Mountain (z niej panorama Cape i okolicy ) i na Przyladek Dobrej Nadzieii . Takze warto zrobic sobie wycieczke szlakiem winnic . To tak w skrocie . Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijp Re: CAPE TOWN IP: *.boreknet.com / *.boreknet.com 25.04.04, 17:51 fajny jest robben eiland zaraz obok capetown mandela tam siedzial przez wielu lat fajny tez sa winice okolo capetown tam sa nie duzy pieniedzy mozna sprobowac win albo isc dochodowli srusi albo algatorow fajne restauracja jest "Mama Afrika" discoteka godne do polecenia jest "Roadhouse" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel WARTO!! IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.04, 18:43 Warto, tylko zalezy kiedy. polecam poczatek stycznia. Jest cieplo. O kapieli w ocenia zapomnij od tazu. Zimny prad powoduje, ze woda jest okropna. Jazeli liczysz na to ze sie potaplasz w cieplej wodzie to polecam Pletenberg, albo SimonsTown. No i nie wszydzie mozna sie zapuszczyc. o spacerowaniu noca po miescie zapommnij. camel Odpowiedz Link Zgłoś