Dodaj do ulubionych

bali, lombok

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 22:50
Czy ktoś z Was był w ostatnim czasie na którejś z tych wysp? Chciałbym
uzyskać kilka praktycznych informacji.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • s.wawelski Re: bali, lombok 26.03.04, 05:30
      Bylem kilka tygodni na Bali w zeszlym roku. Co bys chcial wiedziec?

S.W.
    • innit Re: bali, lombok 26.03.04, 10:43
      pytaj smialo!
      • Gość: Leszek Re: bali, lombok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 22:29
        Dzięki za odzew.Czy mozecie polecić jakąś konkretną firmę na Bali- chodzi mi o
        wypozyczenie samochodu z kierowcą i ile czasu trzeba poświęcic na (raczej chyba
        pobieżne) zwiedzenie wyspy (to samo dotyczy Lomboku). W sumie będę tam dwa
        tygodnie (po tygodniu na każdej z wysp). Czy warto popłynąc na Gilli Islands ,
        a jeżeli tak, którą wyspę polecacie.Co należałoby koniecznie zobaczyć na Bali
        (plan zwiedzania można ustalić z kierowcą).Jakieś rekomendacje odnośnie
        posiłków (w hotelu zarezewowalem jedynie śniadania)? Najlepsze miejsca do
        wymiany pieniędzy (banki, kantory)?.
        • innit Re: bali, lombok 27.03.04, 13:13
          czesc Leszek!

ok, na poczatek - Bali
          Zamiast konkretnej firmy mozesz wynajac jakiegokolwiek taksowkarza, jest ich
          tysiace, sami cie beda zaczepiac. taksowka na 2 dni z kierowca bedzie cie
          kosztowac okolo 30$. wypada tez kierowcy kupic jakis obiad itp. Jedzenie jest
          bardzo tanie, 2-3 $ spokojnie wystarczy na dobry obiad z piwkiem. co warto
          zobaczyc to zalezy oczywiscie od tego co lubisz. jesli lubisz nature, gory - no
          to warto sie wybrac na jakis wulkan - np Gunung Agung, mozna wchodzic od strony
          Pura Besakih. Wejscie dosyc ostre wiec zalezy od kondycji. Najczesciej
          odwiedzane miejsca to Tanah Lot, Pura Goa Lawah i Ubud wraz z okolicami.
          poczytaj przewodnik, wyznacz sobie plan i spokojnie mozesz wszystko zobaczyc w
          kilka dni.Mnie osobiscie wystarczylo na Bali kilka dni. Wole mniej komercyjne
          miejsca. Hotelami tez sie nie powinienes przejmowac bo sa doslownie
          wszedzie .Pamietaj zeby sie wszedzie targowac. Tam taki zwyczaj. Nawet jesli
          ceny sa niby oficjalnie wypsane na tablicach to i tak nie ma problemu zeby je
          zmniejszyc o min polowe. Kazdy hotel ma wliczone sniadanie. Reszta posilkow sie
          nie przejmoj. wszedzie sa knajpki i restauracje.
          Na Lombok polecic mozna wejscie na wulkan: Gunung Rinjani. trwa to okolo 3 dni.
          Dla mnie osobiscie z miejsc ktore chcesz odwiedzic zdecydowanie najlepiej
          wspominam Gilis. Wyglada to tak ze Gili Trawangan jest wyspa imprezowa, Gili
          Meno rodzinna, a Gili Air najmniej turustyczna i bardzo spokojna. I ta wlasnie
          wybralem. To najmniejsza z trzech wysepek -obejdziesz ja dookola w 50 min.
          Spokoj i cisza beda milym zaskoczeniem po Bali i Lomboku. Bungalow na plazy ze
          sniadaniem okolo 2-3 $ za dwie osoby. Wieczorem na plazy mozna kupic swierze
          ryby z grila. Znakomite miejsce zeby sie zrelaksowac. Ale nie tylko- no bo ile
          sie mozna relaxowac. Sa tam jedne z najlepszych miejsc do nurkowania na swiecie.
          Naprawde polecam przynajmniej podstawowy kurs PADI, trwa to 3-4 dni ale nie
          zapomnisz tego do konca zycia. Przepiekne rafy, niesamowite ryby, zolwie - co
          tylko sobie wyobrazisz to tam zobaczysz. Nurkowalem min z rekinami, 2 metrowymi
          zolwiami itp itd. A wszystko nieskomercjalizowane, organizowane przez 2 male
          lokalne biura. To nie tak jak w Egipcie gdzie jest wiecej nurkow niz ryb.
          Wlasciciel jednego z nich "reefseeker" mial polskich rodzicow wiec sie ucieszy
          jak go odwiedzisz. Drugie biuro "Blue Marlin" tez jest bardzo przyjaznie
          nastawione i polecam je.
          aha- jesli chodzi o kantory to uwarzaj bo w wiekszosci beda cie prubowac
          oszukac (na kilka, kilkanascie dolarow) - z doswiadczenia wiem ze nie ma sensu
          wymieniac w miejscach ktore oferuja najlepszy przelicznik ba tam przekrety sa
          zasada. ale bez paniki. po prostu trzeba myslec. jak zobaczysz ze cos kombinuja
          to powiedz ze rezygnujesz i bedzie ok
          zycze udanych wakacji- szkoda ze nie masz wiecej czasu bo indonezja to nie
          tylko bali i lombok. no ale moze innym razem!
          :)
          • s.wawelski Re: bali, lombok 27.03.04, 19:36
            Jeszcze moje 3 grosze...

Oba wulkany: Agung i Rinjani maja ponad 3000m wysokosci. Jezeli chcesz troche
            mniej forsowny marsz to polecam wulkan Batur (gunung znaczy wulkan po
            balijskiemu), z ktorego jezeli bedziesz mial troche szczescia zobaczysz o
            swicie piekne widoki. Caly masyw wulkanu wciaz "zyje" i przez liczne szczeliny
            wydobywaja sie rozne wyziewy. Samo wnetrze krateru tez robi wrazenie.

Na Bali jest bardzo duzo starych i pieknych swiatyn swiatyn hinduskich. Aby do
            nich wejsc powinienes miec na sobie sarong a zwlaszcza sash, ktore najlepiej
            jest kupic na wlasnosc. Do niektorych swiatyn sie nie wchodzi i wymienione
            rekwizyty nie sa potrzebne. Do nich nalezy, moim zdaniem najpiekniej polozona
            na wyspie, Ulun Danu Bratan w polnocnej czesci Bali. Inna, ktora goraco polecam
            to Pura Beji (pura
    • Gość: Leszek Re: bali, lombok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 20:08
      Dziękuję Wam bardzo za informacje. Jezeli chodzi o hotele, sprawa jest z góry
      przesądzona. Wyjeżdżam z biurem podrózy (TUI)i hotele mam już zarezerowane.
      reszta - do mojej dyspozycji. Gdybym ja mógł z kolei służyć informacjami na
      temat innych miejsc na ziemi,jestem do dyspozycji(zwiedziłem dość duzo). Aha,
      przypomniałem sobie; na Bali podobno są jedyne w sowim rodzaju i znane
      przedstawienia taneczno- muzyczne.Czy zaliczyliście któreś z nich. Jeżeli tak,
      to które? (na Bali zakwaterowany będę w Tuban obok Kuty).
      Pozdrawiam Was serdecznie.
      Leszek
      • s.wawelski Re: bali, lombok 27.03.04, 20:45
        Barong czyli cos w rodzaju opery opartej na starej opowiesci hinduskiej
        Mahabharata jest jedna z lokalnych atrakcji kulturalnych. Bylismy z zona na 3
        przedstawieniach. Kazde sie troche roznilo. Najbardziej nam sie podobalo w
        jakims hotelu w Ubud, gdzie trafilismy przez przypadek wracajac z kolacji do
        naszego hotelu. Pamietam tylko piekne dekoracje ale nazwy nawet nie
        probowalismy zapamietac. Mysle, ze w hotelu Ci zarekomenduja cos co Ci sie
        spodoba. Ubud jest dobrym miejscem, ktore jest uwazane za stolice kulturalna
        Bali.

P.S. Jezeli duzo podrozowales to napewno bedziesz umial docenic niezwykla
        egzotyke Bali. Zamiast Lombok polecalbym raczej wypad na Komodo lub Rinca
        (jedyna na swiecie miejsce z waranami); srodkowy Celebes
        • Gość: Leszek Re: bali, lombok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 22:59
          Z ciekawszych miejsc, w których byłem to Tajlandia,Kuba,Kenia,
          Madera,Portugalia,Dominikana ;rejs po Morzu Czarnym, wyspy greckie, Sycylia,
          dawne republiki byłego ZSRR(azjatyckie). Myślę o pdrózy koleją transsyberyjską
          oraz Kostaryce.
          Pozdrawiam jeszcze raz.
          Gdybyś zechciał nawiążac bliższy kontakt,mogę podać Ci adres e-mailowy.
          Leszek
    • s.wawelski Re: bali, lombok 27.03.04, 21:11
      Jeszcze mala poprawka. Zona mi wlasnie podpowiedziala, ze w Ubud ogladalismy
      Barong w starej swiatyni, dlatego to bylo takie piekne a nie w hotelu jak
      mylnie napisalem.

Pozdrowienia.

S.W.
      • Gość: Leszek Re: bali, lombok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 22:49
        Dziękuję ponownie. Rodzaj wyjazdu i miejsca są już zdeterminnowane(wyruszam 16
        kwietnia br.). Lombok pociągnął mnie, ponieważ słyszałem, że jest
        mało "uturystyczniony".Bali to oczywiście "konieczność" przy wyjeżdźie
        Indonezji.Plauję drugą część wyjazdu, może w przyszłym roku, bardziej mobilnie
        (wezmę pod uwagę niewątpliwie Twoje sugestie; niewątpliwie Borneo, Celebes i
        Java - myślałem o tym także).Teraz nastawiłem się na wypoczynek,zwiedzanie jest
        jakby sprawą wtórną(osoba, z którą wyjeżdżam ,zwiedzanie i przemieszczanie się
        nie traktuje powiedzmy jako sprawy priorytetowej). Ja zresztą też mam ochotę
        też trochę poleżeć na plaży.Jeżeli chodzi o warany- widziałem je na Sri Lance.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka