Gość: leszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 22:50 Czy ktoś z Was był w ostatnim czasie na którejś z tych wysp? Chciałbym uzyskać kilka praktycznych informacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s.wawelski Re: bali, lombok 26.03.04, 05:30 Bylem kilka tygodni na Bali w zeszlym roku. Co bys chcial wiedziec? S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: bali, lombok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 22:29 Dzięki za odzew.Czy mozecie polecić jakąś konkretną firmę na Bali- chodzi mi o wypozyczenie samochodu z kierowcą i ile czasu trzeba poświęcic na (raczej chyba pobieżne) zwiedzenie wyspy (to samo dotyczy Lomboku). W sumie będę tam dwa tygodnie (po tygodniu na każdej z wysp). Czy warto popłynąc na Gilli Islands , a jeżeli tak, którą wyspę polecacie.Co należałoby koniecznie zobaczyć na Bali (plan zwiedzania można ustalić z kierowcą).Jakieś rekomendacje odnośnie posiłków (w hotelu zarezewowalem jedynie śniadania)? Najlepsze miejsca do wymiany pieniędzy (banki, kantory)?. Odpowiedz Link Zgłoś
innit Re: bali, lombok 27.03.04, 13:13 czesc Leszek! ok, na poczatek - Bali Zamiast konkretnej firmy mozesz wynajac jakiegokolwiek taksowkarza, jest ich tysiace, sami cie beda zaczepiac. taksowka na 2 dni z kierowca bedzie cie kosztowac okolo 30$. wypada tez kierowcy kupic jakis obiad itp. Jedzenie jest bardzo tanie, 2-3 $ spokojnie wystarczy na dobry obiad z piwkiem. co warto zobaczyc to zalezy oczywiscie od tego co lubisz. jesli lubisz nature, gory - no to warto sie wybrac na jakis wulkan - np Gunung Agung, mozna wchodzic od strony Pura Besakih. Wejscie dosyc ostre wiec zalezy od kondycji. Najczesciej odwiedzane miejsca to Tanah Lot, Pura Goa Lawah i Ubud wraz z okolicami. poczytaj przewodnik, wyznacz sobie plan i spokojnie mozesz wszystko zobaczyc w kilka dni.Mnie osobiscie wystarczylo na Bali kilka dni. Wole mniej komercyjne miejsca. Hotelami tez sie nie powinienes przejmowac bo sa doslownie wszedzie .Pamietaj zeby sie wszedzie targowac. Tam taki zwyczaj. Nawet jesli ceny sa niby oficjalnie wypsane na tablicach to i tak nie ma problemu zeby je zmniejszyc o min polowe. Kazdy hotel ma wliczone sniadanie. Reszta posilkow sie nie przejmoj. wszedzie sa knajpki i restauracje. Na Lombok polecic mozna wejscie na wulkan: Gunung Rinjani. trwa to okolo 3 dni. Dla mnie osobiscie z miejsc ktore chcesz odwiedzic zdecydowanie najlepiej wspominam Gilis. Wyglada to tak ze Gili Trawangan jest wyspa imprezowa, Gili Meno rodzinna, a Gili Air najmniej turustyczna i bardzo spokojna. I ta wlasnie wybralem. To najmniejsza z trzech wysepek -obejdziesz ja dookola w 50 min. Spokoj i cisza beda milym zaskoczeniem po Bali i Lomboku. Bungalow na plazy ze sniadaniem okolo 2-3 $ za dwie osoby. Wieczorem na plazy mozna kupic swierze ryby z grila. Znakomite miejsce zeby sie zrelaksowac. Ale nie tylko- no bo ile sie mozna relaxowac. Sa tam jedne z najlepszych miejsc do nurkowania na swiecie. Naprawde polecam przynajmniej podstawowy kurs PADI, trwa to 3-4 dni ale nie zapomnisz tego do konca zycia. Przepiekne rafy, niesamowite ryby, zolwie - co tylko sobie wyobrazisz to tam zobaczysz. Nurkowalem min z rekinami, 2 metrowymi zolwiami itp itd. A wszystko nieskomercjalizowane, organizowane przez 2 male lokalne biura. To nie tak jak w Egipcie gdzie jest wiecej nurkow niz ryb. Wlasciciel jednego z nich "reefseeker" mial polskich rodzicow wiec sie ucieszy jak go odwiedzisz. Drugie biuro "Blue Marlin" tez jest bardzo przyjaznie nastawione i polecam je. aha- jesli chodzi o kantory to uwarzaj bo w wiekszosci beda cie prubowac oszukac (na kilka, kilkanascie dolarow) - z doswiadczenia wiem ze nie ma sensu wymieniac w miejscach ktore oferuja najlepszy przelicznik ba tam przekrety sa zasada. ale bez paniki. po prostu trzeba myslec. jak zobaczysz ze cos kombinuja to powiedz ze rezygnujesz i bedzie ok zycze udanych wakacji- szkoda ze nie masz wiecej czasu bo indonezja to nie tylko bali i lombok. no ale moze innym razem! :) Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: bali, lombok 27.03.04, 19:36 Jeszcze moje 3 grosze... Oba wulkany: Agung i Rinjani maja ponad 3000m wysokosci. Jezeli chcesz troche mniej forsowny marsz to polecam wulkan Batur (gunung znaczy wulkan po balijskiemu), z ktorego jezeli bedziesz mial troche szczescia zobaczysz o swicie piekne widoki. Caly masyw wulkanu wciaz "zyje" i przez liczne szczeliny wydobywaja sie rozne wyziewy. Samo wnetrze krateru tez robi wrazenie. Na Bali jest bardzo duzo starych i pieknych swiatyn swiatyn hinduskich. Aby do nich wejsc powinienes miec na sobie sarong a zwlaszcza sash, ktore najlepiej jest kupic na wlasnosc. Do niektorych swiatyn sie nie wchodzi i wymienione rekwizyty nie sa potrzebne. Do nich nalezy, moim zdaniem najpiekniej polozona na wyspie, Ulun Danu Bratan w polnocnej czesci Bali. Inna, ktora goraco polecam to Pura Beji (pura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: bali, lombok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 20:08 Dziękuję Wam bardzo za informacje. Jezeli chodzi o hotele, sprawa jest z góry przesądzona. Wyjeżdżam z biurem podrózy (TUI)i hotele mam już zarezerowane. reszta - do mojej dyspozycji. Gdybym ja mógł z kolei służyć informacjami na temat innych miejsc na ziemi,jestem do dyspozycji(zwiedziłem dość duzo). Aha, przypomniałem sobie; na Bali podobno są jedyne w sowim rodzaju i znane przedstawienia taneczno- muzyczne.Czy zaliczyliście któreś z nich. Jeżeli tak, to które? (na Bali zakwaterowany będę w Tuban obok Kuty). Pozdrawiam Was serdecznie. Leszek Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: bali, lombok 27.03.04, 20:45 Barong czyli cos w rodzaju opery opartej na starej opowiesci hinduskiej Mahabharata jest jedna z lokalnych atrakcji kulturalnych. Bylismy z zona na 3 przedstawieniach. Kazde sie troche roznilo. Najbardziej nam sie podobalo w jakims hotelu w Ubud, gdzie trafilismy przez przypadek wracajac z kolacji do naszego hotelu. Pamietam tylko piekne dekoracje ale nazwy nawet nie probowalismy zapamietac. Mysle, ze w hotelu Ci zarekomenduja cos co Ci sie spodoba. Ubud jest dobrym miejscem, ktore jest uwazane za stolice kulturalna Bali. P.S. Jezeli duzo podrozowales to napewno bedziesz umial docenic niezwykla egzotyke Bali. Zamiast Lombok polecalbym raczej wypad na Komodo lub Rinca (jedyna na swiecie miejsce z waranami); srodkowy Celebes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: bali, lombok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 22:59 Z ciekawszych miejsc, w których byłem to Tajlandia,Kuba,Kenia, Madera,Portugalia,Dominikana ;rejs po Morzu Czarnym, wyspy greckie, Sycylia, dawne republiki byłego ZSRR(azjatyckie). Myślę o pdrózy koleją transsyberyjską oraz Kostaryce. Pozdrawiam jeszcze raz. Gdybyś zechciał nawiążac bliższy kontakt,mogę podać Ci adres e-mailowy. Leszek Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: bali, lombok 27.03.04, 21:11 Jeszcze mala poprawka. Zona mi wlasnie podpowiedziala, ze w Ubud ogladalismy Barong w starej swiatyni, dlatego to bylo takie piekne a nie w hotelu jak mylnie napisalem. Pozdrowienia. S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: bali, lombok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.04, 22:49 Dziękuję ponownie. Rodzaj wyjazdu i miejsca są już zdeterminnowane(wyruszam 16 kwietnia br.). Lombok pociągnął mnie, ponieważ słyszałem, że jest mało "uturystyczniony".Bali to oczywiście "konieczność" przy wyjeżdźie Indonezji.Plauję drugą część wyjazdu, może w przyszłym roku, bardziej mobilnie (wezmę pod uwagę niewątpliwie Twoje sugestie; niewątpliwie Borneo, Celebes i Java - myślałem o tym także).Teraz nastawiłem się na wypoczynek,zwiedzanie jest jakby sprawą wtórną(osoba, z którą wyjeżdżam ,zwiedzanie i przemieszczanie się nie traktuje powiedzmy jako sprawy priorytetowej). Ja zresztą też mam ochotę też trochę poleżeć na plaży.Jeżeli chodzi o warany- widziałem je na Sri Lance. Odpowiedz Link Zgłoś