Dodaj do ulubionych

Hanoi- Sajgon

IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 22:25
Mam pytanie czy ktos ostatnio robil tą trasę.Ponoc 50h autobusem. Czy są na tej trasie sleepery?Czy planujac 2 tyg. w Wietnamie z przylotem do Hanoi warto wogóle myslec o Sajgonie czy nie lepiej skupic sie na połnocy?Konieczne (tak sobie zalozylem:) jest min 5 dni w okolicach Halong na jakiejs mniejszej wyspie.
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek Re: Hanoi- Sajgon IP: *.centertel.pl 05.01.11, 23:41
      Hej,

1. Samolot wewnątrz kraju: Jetstar albo Vietnam Airlines
      2. Pociąg. Wygodne sypialne. Siedzących na tak długą podróż nie polecam :)
      3. Zależy kiedy chcesz ram jechać. Ja byłem w lipcu 3,5 tygodnia Sai Gon - Ha Noi + północ
      4. Pomyśl o połowie kraju. To jest samolotem do Da Nang (dobre amerykańskie lotnisko) i powrót Hoi An, Hoe, Halong, Hanoi

j.
      • Gość: Foxy Re: Hanoi- Sajgon IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 00:14
        Czy pazdziernik- listopad są na polnocy na tyle zimne ze nie mozna sie kapać w morzu, etc.?
        • Gość: olek Re: Hanoi- Sajgon IP: 123.17.194.* 06.01.11, 13:34
          ja kapalem sie w zatoce Ha-Long 2 stycznia 2011 i bylo ok :) aczkolwiek jest zimno, mglisto i generalnie bez klimatu przez zla pogode.

listopad to chyba ostatni moment na dobra ( ciepla) pogode - tak mi wczoraj powiedzial facet z recepcji.
          w Saigonie polecam ten hostel:

www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g293925-d1494458-Reviews-Long_Guesthouse-Ho_Chi_Minh_City.html
          zabukujesz na hostelworld.com

apropo przemieszczania sie po kraju: ja lecialem Saigon - DaNang i DaNang - Hanoi.
          Za kazdy bilet placilem 90 zl. Sleepingbusy jezdza i sa polecane. Jakbym za lot musial zaplacic wiecej wybralbym sleepingbusa
          • Gość: Foxy Re: Hanoi- Sajgon IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 22:17
            Dzieki - z ciekawosci wiesz jakie sa wtedy temperatury?Mam na mysli pazdziernik- listopad?
            • Gość: Foxy Re: Hanoi- Sajgon IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 22:21
              Jeszcze jedno pytanie z jakim wyprzedzeniem kupowales bilety- chodzi mi o loty wew.?
              Czy dobrze rozumuje ze Sajgon -Hanoi kupie ponizej 200PLN?
              • Gość: olek Re: Hanoi- Sajgon IP: 113.167.163.* 07.01.11, 12:11
                bilety zakupilem z 8 miesiecznym wyprzedzeniem. kazdy odcinek kosztowal 500 VND + taxy wiec niecale 100 zl.
                Wejdz na strone vietnam airlines i zrob sobie symulacje na ile do przodu masz bilety w ten cenie.
                Z ciekawosci sprawdzilem cene lotow na 3 dni przed moim i rowniez mozna bylo dostac w cenie 500 VND ale niestety w srodku dnia - a wiec caly dzien stracony.
                Wszystkie loty mialem albo ranne ok 7 albo wieczorne ok 22.

dopytalem w odnosnie pogody:
                jesli chodzi o Sapa to kwiecien - wrzesien :)
                kazdy odradza styczen, luty
            • big_markk Re: Hanoi- Sajgon 07.01.11, 11:43
              Ja byłem dwa lata temu w listopadzie w Hanoi to były wszędzie powodzie i lało niemiłosiernie. W ubiegłym roku słyszałem ,że było podobnie i do Hoi An nie szło dotrzeć. Zdaje mi się ,że podróżowanie po Wietnamie powinno się rozpoczynać w połowie listopada .
              • Gość: Foxy Re: Hanoi- Sajgon IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 22:40
                No to w sumie kiedy najlepiej jechac?Mam na mysli połnoc i wyspy?
                • Gość: Foxy Re: Hanoi- Sajgon IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 23:21
                  Kurcze Vietnam Arlines - na listopad pokazuje mi 115USD oneway.
    • Gość: fomica Re: Hanoi- Sajgon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 12:11
      Hej, Foxy, po co chcesz jechać do Sajgonu? Tez się wybieram do Wietnamu w październiku i mam ten sam problem do rozstrzygnięcia (północ czy południe), ale czytałam że Sajgon to nudne, przemysłowo-biurowe miasto, zwykła europejsko podobna stolica, że nie ma tam po co jechać, a Hanoi i północ jest ponoć dużo ciekawsze. Masz już upatrzone co będziesz zwiedzać w Sajgonie?
      • Gość: us Re: Hanoi- Sajgon IP: 114.86.84.* 23.01.11, 12:53
        Sajgon i Hanoi mozna zwiedzic w cigu jednego dnia:). Mnie Sajgon sie podobal bardziej, chociaz do zwiedzanie to tam nie ma za duzo, ale mozna zrozumiec co oznacza powiedzenie "ale Sajgon" ;)
      • Gość: Foxy Re: Hanoi- Sajgon IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 14:48
        fomica - nie chodzi mi oczywiscie o samo miasto- ale raczej o wybrzeze w okolicach.
        Czytalem ze na polnocy moze byc juz troche chlodno.Plan na razie jest taki:Hanoi, Halong Bay moze Cat Ba. Interesujace wydaje sie tez Hue- choc jeszcze nie wiem ile sie tam jedzie z Hanoi. Jetstar ma loty Hanoi-Sajgon za 63USD oneway.
        • Gość: trango5 Re: Hanoi- Sajgon IP: 113.166.16.* 24.01.11, 13:47
          Czesc,właśnie jestem w połowie a dokładnie w Hoi An i tego miasteczka nie można pominąć.
          Hue mnie nie zachwyciło może dlatego ,że było zimno i mokro.Na całej trasie od Hanoi do Sajgonu jeżdżą slipingbusy wielu firm.Orientacyjne czasy przejazdu
          Hanoi-Hue 13-14h,Hue-Hoi An ok 4h,Hoi an-Nha Trang 12h,Nha Trang-Sajgon 12h
          • Gość: us Re: Hanoi- Sajgon IP: 114.86.160.* 24.01.11, 16:05
            Nie wiem czy nie szkoda dnia w zamian za 45USD, tyle kosztuje Vietnam airlines. Ja bym Sajgonu nie opuscil, jezeli chodzi o zabytki to faktycznie tam jest jeszcze gorzej niz w Hanoi, ale klimat (nie o pogode chodzi;)) tam jest.
          • Gość: Foxy Re: Hanoi- Sajgon IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 17:30
            trango5- dzieki wielkie,pisz wszystko na bieząco - wszelkie rady, opisy wskazowki cenne:)Rozumiem ze zaczoles/as od Hanoi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka