otoja-otoja 17.01.11, 01:17 Jak w temacie - kto jedzie? Albo kto wie jak wyglądają przesiadki we Frankfurcie i Daha oraz catering? Będę wdzięczna za każdą informację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kris Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.11, 07:57 Ostatnio nieciekawie się dzieje na Sri Lance - katastrofalne powodzie, kilkadziesiąt osób zginęło, ponad 300 tys. zostało bez domów...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 08:15 We Frankfurcie należy zgłosić się odrazu do odprawy biletowej. My mieliśmy ok 1,5 h czasu. W Gdańsku błędnie nas poinformowano, że trzeba odszukać stanowisko katarskich linii. Dopilnuj, aby bagaż główny nadano w Polsce do Colombo. W Doha czekaliśmy ok. 6 godzin, ale to nie jest problem. Na lotnisku są dwa tzw. ciche pokoje, gdzie można wyciągnąć się na leżakach i zdrzemnąć. Samo lotnisko duże i świetnie oznakowane. Warto zrobić zakupy w sklepie wolnocłowym. Catering w samolotach katarskich linii ok. Napoje i alkohole na życzenie. Samoloty wygodne, sporo miejsca na nogi. Przy każdym fotelu monitor z pilotem; możesz oglądać filmy, słuchać muzyki lub grać. W drodze powrotnej na lotnisku w Colombo warto zafoliować walizki /jest stanowisko z prawej strony/. Zazdroszczę wyjazdu. Pozdrawiam. M Odpowiedz Link Zgłoś
otoja-otoja Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco 17.01.11, 10:24 Dzięki za informacje. My lecimy z Poznania i też nam powiedziano, że katarski przewoźnik ma swoje stanowisko we Frankfurcie. Ogólnie o wyjazdach z Ecco za dużo na forum nie ma, więc się cieszę, ze ktoś był i nie narzeka:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 12:40 We Frankfurcie odszukaliśmy stanowisko przewoźnika, a stamtąd odesłano nas do odprawy. Tak więc sądzę, że szkoda czasu, ale może coś się zmieniło. Lecieliśmy w lipcu 2010. W samolocie dostajesz jeszcze naklejki na oparcie siedzeń którymi informujesz obsługę, czy chcesz być budzony na posiłek itp. Dostaliśmy także saszetki z opaską do spania, skarpetkami, szczoteczką i pastą do zębów. Ogólnie lot przyjemny i mimo deszczowej pory spokojny. M Odpowiedz Link Zgłoś
otoja-otoja Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco 18.01.11, 23:13 Dzięki za info. Wszystko dopięte - wylot o 10:50 i mamy przerwy 2-3 godzinne. Tereny objazdu Skarby Cejlonu podobno da się zwiedzać - powódź ich nie zalała, a hotel Riverina ma różne opinie, ale chyba nie jest najgorszy. Trochę boję się wilgoci i... komarów, ale już nie mogę doczekać się wyjazdu. Przeczytałam, że trzeba mieć... ołówek, żeby działały kontakty. Czy coś jeszcze powinnam wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 09:14 Ołówek jest niezbędny, wkładzasz go w otwór w górnej części gniazdka, aby można było włożyć wtyczkę np. czajnika. Latem komary pojawiały się wieczorem, ale były mniej "jadowite" niż w naszych lasach. Zwykły Off skutecznie je odstraszał. Byłam w hotelu sąsiadującym z Riveriną o ponoć niższym standarcie i nie narzekam. Moim zdaniem nie masz czego się obawiać. Wilgoć może dokuczać jedynie w pokojach na parterze. Koniecznie wybierz się do portu w Beruweli na giełdę rybną. Trzeba tam być wcześnie rano ok 6. Wychodzisz z hotelu wsiadasz do tuk-tuka, który zawiezie Cię i poczeka. Nam w drodze powrotnej kierowca zrobił miniwycieczkę po świątyniach. Warto zabrać drobiazgi dla obsługi. Bardzo się cieszyli z polskich cukierków i przyborów do pisania dla dzieci. Jeśli wystarczy Ci czasu i sił polecam piesze wędrówki po okolicy, a może wyprawa pociągiem do Galle /warto!!/ Ja wiem, że kiedyś tam wrócę. M Odpowiedz Link Zgłoś
otoja-otoja Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco 21.01.11, 11:08 Oj trochę mi piórka opadły - ostatnie komentarze są tragiczne. pl.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g1189172-d496615-r93096086-Riverina_Hotel-Beruwala.html#REVIEWS Wpis z 23 grudnia to chyba wyjaśnia - hotel jest w likwidacji, a ludziom w okresie wypowiedzenia na niczym nie zależy. To chyba nie był dobry wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 08:06 Nie przejmuj się tak bardzo opiniami. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że pracownicy nie dbają o turystów. Dla nich napiwki to istotny dochód. Każdy ma inne wymagania i oczekiwania, więc i opinie różne. Dla mnie wyposażenie pokoju to kwestia drugorzędna, byle była ciepła woda, wygodne łóżko i czysto. Ja zawsze nastawiam się pozytywnie; to mój urlop i nie pozwolę go sobie zepsuć drobiazgami ! Pomyśl o tym, co zobaczysz; gaje palmowe, leniwe warany, ogromne nietoperze, bajkowo kolorowe świątynie, wiecznie uśmiechniętych ludzi, a te przepyszne ananasy i mangostany...Rozmarzyłam się. Jedź i odezwij się po powrocie. Jestem przekonana, że wrócisz zadowolona. M Odpowiedz Link Zgłoś
otoja-otoja Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco 23.01.11, 19:29 Dzięki za dobre słowo, ja też nie mam wielkich wymagań, wążne że czysto i jedzenie nie powoduje sensacji żołądkowych. Ale też byś się wystraszyła takich opinii pl.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g1189172-d496615-r93096086-Riverina_Hotel-Beruwala.html#REVIEWS Wpis siggy 1 z 23 grudnia tłumaczy dlaczego tam tak jest. Mam nadzieję, że trafimy na dobry pokój. Nie będę się martwić na zapas, już się cieszę na słońce palmy itp Zamelduję po powrocie jak było :) Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco 23.01.11, 19:51 Byłem w tym hotelu w lipcu i było OK. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Farihi Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco IP: 112.135.220.* 25.01.11, 06:17 kilka spostrzeżeń: - hotele w kurortach Sri Lanki czy to Beruwela czy Bentota a nawet Negombo w większości są stare i po ataku ,,Tsunami'' Wiele się obecnie remontuje lub bedzie remontowało . Myślę ,że będą na to pieniadze , bo od roku zauważyłem znaczny wzrost przyjazdów turystów ze swiata. W Negombo obecnie nawet stary , brudny hotel Topaz jest prawie pełny , reszta full booked ! Kiedyś to było nie do pomyślenia . Standard hoteli jest nizszy niz wiekoszosc oczekuje ,lecz czesto jedzenie jest lepsze niż mogłoby byc w tym kraju . Lecz widoki a szczególnie zajebiści ludzie dodadzą uroku . Jest tu mega bezpiecznie - możesz spokojnie wziąć tuk tuka albo nawet przejechać się pociągiem do Mt Lavinia czy Galle - polecam nie przez biura a indywidualnie . Rozkład pociągów na www.railway.gov.lk/index.php . Bilety tanie aż do nieprzyzwoitości . Np Beruwela Mt Lavinia 30 r czyli 1 zł za ponad godzinną jazdę . Unikaj tylko tzw ,, schol time '' kiedy po 14tej wszystkie dzieciaki wracają . Ktoś tam napisał ,że miejscowi ucieszą się z polskich cukierków ...Tak tak są dobre . Można je sobie kupić w supermarketach w centrum Colombo lub Mt Lavinia i wyobraźcie sobie ,że na terenie tych marketów można swobodnie usiąść z własnym laptopem , bo jest nieograniczone wifi . Wiem ,że jest mnóstwo biednych tu ludzi , ale to raczej problem światowy . Od dwóch tygodni na zachodnim wybrzeżu nie spadła kropla deszczu choć rzeczywiście z okolicach , w których Ty zapewne nie bedziesz bo to daleko i na wschodnim wybrzeżu jest powódz (Trincomalee do Arugam Bay) . Dlatego wprowadzanie histerii przez jakiegoś wirtualnego turystę jest niepotrzebne . Polecam Sri Lankę każdemu i o każdej porze . Wiele się zmieniło także na Malediwach - potwierdzam wpisy zz innych tematów na tym forum . Dziś w Male znajdziesz spokojnie nocleg za 25 dolców od osoby a na kurorcie 30km od stolicy (dojazd z miejscowymi łodzią za2 dolary ) znajdziesz guest house za 35 dolców od osoby mając za sąsiadów palmy , morze i zyczliwość 2000 ludzi w wiekszosci nie zepsutych przez turystów . A ceny w lokalach tansze chyba niż u nas . Polecam na krotko , bo dłuzej nie ma co robic . Tak więc te rejony to potencjał . Błagam tylko nie siedzcie w hotelu i nie narzekajcie na warunki . Ruszcie dupy - bo nieodkryta Sri Lanka czeka - od Jeffna i Chilaw po parki narodowe i światynie a na koniec wschodnie wybrzeze , które za kilka lat będzie hitem wakacyjnym (białe plaże ) Pozdraw z Colombo Farihi Odpowiedz Link Zgłoś
otoja-otoja Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco 26.01.11, 00:13 Dzięki za informacje. Narobiłeś mi apetytu na Malediwy. Wszystko pięknie, ale już za dużo latania. Mamy tydzień objazdu , więc jak w drugim tygodniu zobaczymy okolice Beruweli i pojedziemy do Galle to na pierwszy raz wystarczy. Jeśli Sri Lanka jest tak piękna jak wszyscy mówią, to na pewno wrócimy tam jeszcze i wtedy zajrzymy na początku albo na końcu na Malediwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
predra Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco 27.01.11, 23:00 Już trochę minęło odkąd wróciliśmy ze Sri Lanki ale do tej pory wspominam jak było cudownie.... Najczęściej krytycznie wypowiadają się ludzie, którzy byli już "wszędzie". Ja podobnie jak padło w którymś z komentarzy mam wakacje dla siebie i staram się nie przejmować drobiazgami. To była pierwsza z dalekich moich podróży i nie chcąc przeziębić się ustawiając zbyt mocno klimę bardzo zdziwiliśmy się wstając rano. Pływaliśmy po kostki w wodzie. Później było już tylko z górki. Sri Lanka jest cudowną wyspą, polecam wycieczki, koniecznie trzeba dać się naciągnąć na wszelkie medykamenty auyrwedyjskie (żartuję). Zadowolenie ludzi jest oszałamiające do tego świetna kuchnia. Wcześniej nie przepadałam za ostrymi potrawami. 31.01 lecimy na Dominikanę.... ciekawe czy będzie równie bosko? przyjemności...... Odpowiedz Link Zgłoś
otoja-otoja Re: Sri Lanka 31.01 z Ecco 28.01.11, 11:42 "nie chcąc przeziębić się ustawiając zbyt mocno klimę bardzo zdziwiliśmy się wstając rano. Pływaliśmy po kostki w wodzie" ?????? W wodzie czy we "własnym sosie"? Mam zamiar dużo zwiedzić i... przeżyć jakoś w tym podobno bardzo wilgotnym klimacie. Na Dominikanę też przyjdzie czas. Będę śledziła opinie po powrocie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś