Gość: Robert IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 22:21 Cieszę się,w sierpniu wyjeżdżam do Armenii. Czy ktoś jedzie z nami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mastifi Re: Wyjazd do Armenii 17.07.04, 16:25 Cześć.Wiele razy przeglądam ogłoszenia o wyjeżdzie do Armenii.Teraz trafiłem na Twoje.Jestem ciekawy kiedy jedziesz,i w jakie strony.Ja zdecydowałem się jechac właśnie na początku lub po 10.Jak to nie wiem chyba pozostaje samolot.Opisz proszę w jaki sposób zorganizowałeś sobie wszystko.Może połączymy siły... Odpowiedz Link Zgłoś
mastifi Re: Wyjazd do Armenii 17.07.04, 17:16 Podaję mój email robert_bruski@go2.pl.Mastifi Odpowiedz Link Zgłoś
reska Re: Wyjazd do Armenii 19.07.04, 12:31 Też chętnie pojechałabym do Armenii, mam wolne od 10 sierpnia. Czy możesz napisać coś bliższego o swoich planach? Odpowiedz Link Zgłoś
mastifi Re: Wyjazd do Armenii 20.07.04, 15:39 Witaj.Co można powiedzieć o szczególach?Nie mam konkretnego planu podróży w tym sensie że rozłożonego na dni co będę robił.Zastanawiam się na transportem czy dojechać pociągiem ale chyba najbardziej pasuje samolot.Pobyt na około 2 tygodnie.Mam tam znajomą i chyba na tym będę opierał pobyt tam.Kraj daleki ale ciekawy.Termin nie jest sztywny że tego dnia muszę tam być bo wiele może się zmienić i stanąc na przeszkodzie.Wszystko zależy od dobrego ustawienia i organizacji.Masz pytania szczegółowe pytaj? Odpowiedz Link Zgłoś
reska Re: Wyjazd do Armenii 21.07.04, 16:28 Chętnie bym do Ciebie dołaczyła, mogę wziąć urlop mniej więc od 10 sierpnia na 2 tygodnie, ewentualnie parę dni dłużej. Co do transportu - preferuję samolot, gdyż w przypadku dwutygodniowego wyjazdu podróż pociągiem zajmuje nieproporcjonalnie dużo czasu. Sprawdzałam ceny samolotu - od 1500 PLN w górę, czy znalazłeś może coś tańszego? W jakich kosztach całkowitych chcesz się zamknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
mastifi Re: Wyjazd do Armenii 22.07.04, 16:38 Witaj.Dzięki za odzew.Tak najbardziej pasuje samolot mimi że nie jest tani.Albo pociągiem do moskwy lub Mińska jest też samolot,a potem przesiadka na samolot bezpośredni do Armenii.Tak koszt lotu ok.1500zł.Najgorzej jest z wizą trzeba czekać 7 dni na wydanie koszt 220zł.Ja mieszkam w wielkopolsce koło Piły.Do Warszawy mam razem 700km.Dodam że mam 31 lat,wysoki zwrost,słuszną posturę ciała.Co do kosztów można wynająć mieszkanie za około 15-20$ za dzień tak mi podano ale dla mnie to jakaś wygórowana cena bo wiem że można za mniejszą.Zostaje hotel nie jest tani.Liczę że coś koło 3000zł.całkowity koszt.Napisz moze coś o sobie.Albo Masz jakieś pytania lub wzajemnie to najlepiej pisz na emaila robert_bruski@go2.pl Pa!! Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys Re: Wyjazd do Armenii 22.07.04, 17:02 > Najgorzej jest z wizą trzeba > czekać 7 dni na wydanie koszt 220zł. Hej! Sorki że się wtrącam. Co do wizy: jeśli lecicie do Armenii samolotem to można skorzystać z opcji 'e- visa'. Aplikuje się on-line na stronie: www.armeniaforeignministry.com/ (link z prawej strony strony). Wiza kosztuje $60 i zapłacić można tylko kartą kredytową. Potwierdzenie przychodzi szybko (ja czekałem niecałą dobę). Potwierdzenie ("wizę") trzeba wydrukować (na dobrej drukarce) i pokazać na lotnisku przy przylocie. Ja nie miałem z tym żadnych problemów. Na lotnisku w Erewaniu, jeszcze przed kontrolą paszportową, widziałem okienko z napisem 'wizy'. Niektórzy podchodzili tam z paszportami, urzędas wlepiał im wizę i myk - do kontroli paszportowej. Nie wiem jednak czy takie rozwiązanie nie wymaga wcześniejszych ustaleń z ambasadą. Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgolab Re: Wyjazd do Armenii IP: *.glowaczow.sdi.tpnet.pl 22.07.04, 19:51 Cześć, No to ja składam drugą ofertę :) wyjazd we wrześniu na 3-4 tygodnie. W zamiarze - lekkie upodlenie, tzn. spanie w namiocie, u ludzi, itp. Tak żeby poczuć nogami i potem tę ziemię. Zastanawiałem się nad dojazdem dowolną techniką do Istambułu lub Ankary, później tureckim autobusem. Do Istambułu można pociągiem - chyba ok. 500zł, ok. 50 godzin jazdy, z przesiadką w Budapeszcie. Podobno jest jakiś lot czarterowy z Berlina za ok. 100$. Autobus w Turcji, to czysta zabawa. Powinno się dać przemierzyć za jakieś 40$ (komforcik). Wiza turecka - 10$, na granicy. Gorzej z gruzińską. Wiem, że w Trabzonie (tuż przed Gruzją) można od ręki za 60$. Nawet wiem dokładnie, gdzie jest konsulat (bo byłem). Wg Lonely Planet są autobusy z Turcji do Armenii przez Gruzję. Może "zapieczętowane"? I da się uniknąć wizy gruzińskiej? 1500 za samolot to bilet powrotny? A jakie koszty dostania się do Mińska/Moskwy? (W sensie czasu/pieniędzy/kosztu wiz?) Odpowiedz Link Zgłoś
mastifi Re: Wyjazd do Armenii 23.07.04, 14:37 Zastanawiałem się nad różnymi wersjami.jEZELI mozesz podać szczegóły lotu czarterowego z Berlina z chęcią to sprawdzę.Ja do Berlina mam 3 godziny jazdy i jestem tam co tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys Re: Wyjazd do Armenii 23.07.04, 15:50 > Podobno jest jakiś lot czarterowy > z Berlina za ok. 100$. Możesz coś więcej o tym charterze? Z tego co sprawdzałem na trasie Berlin - Stambuł to ciekawie wyglądała oferta Germanii (gexx.de) około EUR 220 za powrotny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgolab Re: Wyjazd do Armenii IP: *.glowaczow.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 16:46 Niestety - nic więcej. W Stambule mówił mi to spotkany przed dworcem Polak, ale wtedy to nie przekładało mi się na konkretne plany, więc nie zainteresowałem się szczegółami. Zdaje się, że wspomniał, że to jest generalnie organizowane na potrzeby Turków dojeżdżających z Niemiec do Ojczyzny. Myślę, że trzeba tego szukać w tureckim kręgu kulturowym (tureckie strony, tureccy znajomi). Przykro mi, że nic więcej nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgolab Re: Wyjazd do Armenii IP: *.glowaczow.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 22:34 Rzeczywiście, rozejrzałem się troszeczkę i wygląda to raczej na 100+ euro a nie dolarów w jedną stronę (już nie pamiętam - tureckie Onur Air? German Wings z przesiadką w Kolonii?). Z tym że można do Ankary, a z Ankary powinno być taniej i prościej do Armenii niż z Istambułu. Powrócę więc do pytania o Mińsk/Moskwę? Jak to naprawdę jest drogie i uciążliwe? Odpowiedz Link Zgłoś