Dodaj do ulubionych

Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!!

07.06.04, 21:51
Pierwszy raz lece samolotem. Moje pytanie dotyczy bagazu, czy to prawda ze w
ladowni z bagazem jest inne cisnienie ktore moze spowodowac ze np.
powybuchaja mi kosmetyki czy np. pasta do zebow. Mam walizke z takiego
pastiku nie wiem czy jest dosc szczelna. Co mozna zrobic by sie przed tym
uchronic

Obserwuj wątek
    • Gość: Pasazerka Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.cnclrk01.pa.comcast.net 07.06.04, 22:48
      Latam dosyc czesto od wielu lat ale nic mi nigdy jakos nie wybuchlo.
      Ktos Ci chyba bzdur naopowiadal. Jedyny "wypadek" jaki mialam to troche
      rozlany zmywacz do paznokci, ale to moja wina, bo nie byl dobrze dokrecony.

Nawiasem mowiac polecam (po dokladnym dokreceniu wszelkich buteleczek itp)
      zapakowanie ich razem w jakiejs plastikowej torbie i ile to mozliwe z dala od
      ulubionych ciuchow.

Przyjemnej podrozy!! :-)
      • higher_eu Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! 07.06.04, 23:00
        Mi też raz jeden jedyny wylał się płyn do soczewek... i również raczej z mojej
        winy...

Nic Ci nie wybuchnie... ale pomysł ze spakowaniem kosmetyków i tym podobnych
        rzeczy do osobnej, plastikowej torby warto wykorzystać :))
    • jot-23 Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! 08.06.04, 01:25
      agaagnes napisała:

> Pierwszy raz lece samolotem. Moje pytanie dotyczy bagazu, czy to prawda ze w
      > ladowni z bagazem jest inne cisnienie ktore moze spowodowac ze np.
      > powybuchaja mi kosmetyki czy np. pasta do zebow. Mam walizke z takiego
      > pastiku nie wiem czy jest dosc szczelna. Co mozna zrobic by sie przed tym
      > uchronic
      >

moga sie wylac plyny z kontenerow (przy wznoszeniu powietrze ekspanduje
      i "rozsadza" slabsze zaworki, np w szamponach) lepiej brac te zakrecana a
      nie "zaciskane"
    • Gość: Joe Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.cable.mindspring.com 08.06.04, 01:27
      nie zdaza sie to czesto ale tak zdaza sie. Mialem taki przypadek pare razy
      tylko - gdzie raz wlasnie bylo cos w tubce a drugi raz witaminy ktore w
      kapsulkach w srodku mialy plyn poprostu niektore popekaly... powodu dokladnego
      nie znam - cisnienie czy moze temperatura lub jedno i drugie - lub jakies
      szybkie zmiany... zabiezpieczenie to jedynie podreczny bagaz - lub poprostu
      ryzyko, bo naprawde na duza wiekszosc lotow jest poprostu bez problemowo.
      • Gość: Vista1 Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: 205.211.160.* 09.06.04, 17:46
        Moja rada, to wozic kosmetyki w bagazu podrecznym.
        Ja mam taki sprytny kuferek o sztywnych sciankach
        i tam one sobie jada bezpieczne, z daleka od ciuchow.
    • Gość: jacek Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: 212.244.167.* 09.06.04, 17:54
      Przestań się wygłupiać zadając takie pytania
    • Gość: k Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 18:02
      wiem, że silikonowe piersi wybuchaja, ale pasta do zebów to nie wiem
      • Gość: Elcia Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 18:11
        Hihihihihi moje piersi silikonowe jeszcze nie eksplodowały w czasie lotu :)

Pozdrawiam słonecznie :)
        • Gość: tadek Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 09:34
          ...spokojnie, latałem kilkadziesiąt razy i nic takiego mi się nie zdarzyło.
          Odradzam zabieranie przybornika do manicure do bagazu podręcznego.
          W ubiegłym roku podczas odprawy na Okęciu jakiś babol w mundurze zabrał żonie
          pilniczek i nożyczki.
          Miłych wakacji...
          • Gość: iwka Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.wroc.zigzag.pl 12.06.04, 13:23
            Babol zabrał pilniczek i nożyczki! No nie wytrzymam!

Celnik postąpił najzupełniej prawidłowo. Zresztą na każdym lotnisku są
            informacje, czego nie mozna zabierać w podręcznym. Dotyczy to wszystkich
            ostrych przyrządów, nawet tych do paznokci.
            Nie domyślasz się, dlaczego tak jest?
            • trilo Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! 12.06.04, 23:16
              Ja sie domyslam, ale zawsze pekam ze smiechu w takich sytuacjach. Najpierw
              zabieraja obcinacz do paznokci, a 30 minut pozniej roznosza tacki z jedzeniem z
              kompletem terrorystycznym, czyli noz, widelec, lyzka. Wielu ludzi olewa
              obcinacz czy pilniczek, ale sa tacy, ktorzy wypelniaja kwity i czekaja pozniej
              na odbior pilniczka po przylocie.
    • monhann2 Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! 13.06.04, 15:46
      Nie slyszalam nigdy o niczym takim, mimo ze czesto latam samolotem. Wiem
      natomiast jak personel obsluguje sie w naszym bagazem. Walizki sa rzucane,
      obijane, niszczone, przylatuja do celu czesto w stanie oplakanym. Takie
      obchodzenie sie z bagazem moze spowodowac zniszczenie Twoich np kosmetykow
      jesli ich odpowiednio nie zabiezpieczysz. Jesli zalezy Ci na walizce to radze i
      ja sobie zabezpieczyc, owinac ja np folia.
      • Gość: Lusia Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 20:25
        A ja kiedyś widziałam, jak gość z Ekwadoru kupował w Krakowie kryształowe
        kieliszki. Ciekawe, jak je dowiózł do siebie?
    • agaagnes Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! 17.06.04, 11:52
      Cis w tym musi byc bo ze wszystkich kosmetykow puscil mi jeden plyn do
      demakijazu.
      • Gość: yskra kosmetyki i szkło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 13:49
        Najcenniejsze i najważniejsze kosmetyki weź do bagażu podręcznego. Nawet nie
        chodzi o to, że się wyleją, ale mnie się już kilka razy zdarzyło dolecieć bez
        bagażu, tzn. bagaż pojawiał się po kilku dniach. Niby dają kosmetyczkę z
        podstawowymi rzeczami, ale lepiej mieć swoje.

Wszelkie szkło, cenne i kruche pamiątki też zabieraj do podręcznego, żeby się
        nie poniszczyły, bo rzeczywiście wszyscy na lotniskach bagażami rzucają. W
        razie, gdyby ci walizkę zniszczyli, musisz ją reklamować od razu na lotnisku.
        Porządne linie lotnicze wymieniają zniszczony bagaż na nowy albo zwracają koszt
        zakupu. Przerabiałam już jedną i drugą opcję.

Miłej podróży!
    • Gość: Re: Lot samolotem! Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.dsl.easynet.nl 17.06.04, 17:55
      uhu
      • olioli1 Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! 18.06.04, 11:38
        Najważniejsze nie brac pilniczków nożyczek itp. do podręcznego bagażu. Tydzień
        temu w Londynie na lotnisku zabrano mi nozyczki do paznokci. Miałam wybór albo
        pchać sie z powrotem i przełozyć je do bagażu głównego (ale tam była kolejka)
        albo oddać celnikowi.
        Pozdrawiam
    • Gość: moby Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 01:33
      W przedziale bagażowym moga być gwałtowne zmiany ciśnienia. Kiedy polecieliśmy
      z moja dziewczyną do Szanghaju strzelił jej w torbie lakier do włosów.
      Spowodowało to konieczność prania wiekszości ciuchów...
      • Gość: yskra Re: Lot samolotem!!!Mam pytanie!!! Pilne!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 11:21
        Gość portalu: moby napisał(a):

> W przedziale bagażowym moga być gwałtowne zmiany ciśnienia. Kiedy
        polecieliśmy
        > z moja dziewczyną do Szanghaju strzelił jej w torbie lakier do włosów.
        > Spowodowało to konieczność prania wiekszości ciuchów...

Co najlepiej świadczy, że wcześniejsze zalecenia, żeby kosmetyki pakować do
        osobnych torebek, mają sens. Ja w ogóle wszystko pakuję do reklamówek. Osobno
        kosmetyki, osobno bielizna, bluzki itd. Ma to jeszcze jedną zaletę: jak bagaż
        się rozleci (pęknie materiał, obsługa na lotnisku oderwie kieszeń, rozwali się
        suwak), jest mniejsze zagrożenie, że będziesz zbierać z taśmy całą zawartość
        walizki czy plecaka. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka