Dodaj do ulubionych

Meksyk - cancun

IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.12, 21:38
Witam,

mam pytanie do tych o byli w Meksyku. Mamy zaplanowane z mężem wczasy, chcielibyśmy wynająć samochód i zwiedzić część meksyku na własną rękę. Zainteresowani byli byśmy też krótkim wypadem na Kubę. i tu moje pytanie: czy ktoś wie jak można w rozsądnej cenie przemieścić się z cancun na kube? samolotem, promem?

Jak ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to bardzo proszę o rady.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: traficante Cancun - Hawana IP: *.phil.east.verizon.net 18.03.12, 23:47

Hola,

Nie ma polaczen promowych z Meksyku na Kube. Od lat w planach jest
      otwarcie polaczenia promowego z Puerto Morelos do Hawany ale na
      razie to tylko plany.

Loty z Cancun do Hawany obslugiwaly Aeromexico i kubanskie linie Cubana.
      Wczesniej lataly tez "tanie linie" Click. Obecnie jedyne bezposrednie polaczenie
      z Cancun do Havany ma Cubana. Aeromexico zawiesilo loty z CUN do HAV
      w polowie lutego tego roku. Lata natomiast z Mexico City. I chyba Aerocaribbean
      z Meridy.

Cubana lata codziennie z wyjatkiem wtorkow. Cena biletu w obie strony lekko
      ponad US$ 300.00 Koszt karty turystycznej (kubanska wiza) okolo US$ 20.00

Chec zwiedzenia Meksyku na wlasna reke ma maja sympatie:)

Buen viaje - traficante

• Gość: traficante Re: Cancun - Hawana IP: *.phil.east.verizon.net 18.03.12, 23:49

P.S. Lot z Cancun do Hawany trwa ~ 1 h 45 m.
        • Gość: asaf Re: Cancun - Hawana IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.03.12, 14:25
          Meksyk na własną rękę brzmi pięknie. Mój kumpel jednak wyleczył się z tego dość boleśnie uciekając samochodem na drodze przed świszczącymi kulami.
          Ps. Oczywiście nie mówimy tu o turystycznym rejonie Cancun, tylko o "zwykłym" Meksyku.
          • voyager747 Re: Cancun - Hawana 19.03.12, 20:36
            "zwykłym" czyli o granicy z USA gdzie gangi przerzucają narkotyki i ludzi ?
          • Gość: bayu bayu Re: Cancun - Hawana IP: *.hfc.comcastbusiness.net 19.03.12, 21:04

twoj kumpel to ten konfabulant z Morza Czerwonego ktory rekiny siekal nozem
    • Gość: majkaf Re: Meksyk - cancun IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 20:08
      kurcze, trochę drogie te bilety, zastanowię się jak to rozwiązać.

Lubię zwiedzać na własną rękę, w zeszłym roku wynajęliśmy z mężem skuter i objechaliśmy Wyspę Bali, w tym roku postawiliśmy na meksyk. Wiem, że jest tam trochę niebezpiecznie dlatego nie mam w planach zapuszczać się w te mniej turystyczne regiony. Pewnie sporo przez to stracę, ale przynajmniej wrócę żywa . Oby;)

Dzięki za wszystkie rady.

Jak macie jeszcze jakieś info to chętnie przeczytam. Każda wskazówka się przyda.
      • amused.to.death Re: Meksyk - cancun 19.03.12, 20:41
        to znaczy gdzie nie zamierzasz się zapuszczać?
        Dla mnie Jukatan był niemal jak Europa tylko amerykańskich turystów więcej:D
        • voyager747 Re: Meksyk - cancun 19.03.12, 20:50
          my też jeździliśmy wypożyczonym samochodem i nikt do nas nie strzelał :)
          • Gość: majkaf Re: Meksyk - cancun IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 21:00
            a mam pytanie: auto wynajmowaliście na miejscu czy załatwialiście w polsce rezerwacje? z tego o się orientuje nie jest to szczególnie wysoki koszt, prawda?
            i jeszcze spytam jak jest z motorami, bo zastanawialiśmy się, czy nie lepiej wynająć motocykl.
            • voyager747 Re: Meksyk - cancun 19.03.12, 22:03
              My wypożyczaliśmy w hotelu, ceny Ci nie podam, bo to było w 2004 roku i nie pamiętam, ale wypożyczalnia była amerykańska Thrifty.
        • Gość: majkaf Re: Meksyk - cancun IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 20:58
          nie zamierzam się wypuszczać w miejsca mniej turystyczne, gdzie strzelają do ludzi:)
          • Gość: traficante Meksyk IP: *.phil.east.verizon.net 19.03.12, 22:19

Witaj,

Nie dajcie sie przestraszyc. Media demonizuja turystyczny Meksyk. Mieszaja jablka
            z pomaranczami. Nikt do turystow nie strzela w Meksyku. W strzelaniu do turystow
            nie ma pieniedzy. Moze sie Wam zdarzyc, ewentualnie, ze pomyla Was z bogatymi Amerykanami i porwa dla okupu. Dlatego dobrze jest miec przy sobie jakis dokument tozsamosci. Po wyjasnieniu nieporozumienia wypuszcza Was natychmiast. Zywienie
            turystow kosztuje:) Niefortunne wypadki zdarzaja sie wszedzie. Nawet w super
            bezpiecznej Polsce.

Do Hawany warto poleciec gdy ma sie na nia trzy/cztery dni. Tak tylko aby zanurzyc
            sie w klimat to niespecjalnie warto. Tym bardziej, ze cena biletow Wam nie odpowiada.

Samochod wynajmiecie na lotnisku Cancun. Przejdziecie sie z kartka i olowkiem wzdluz
            kontuarow wypozyczalni (kilkanascie) i porownacie ceny. Dacie agentom wypozyczalni
            powalczyc o klienta. Wynajecie samochodu nie jest specjalnie drogie. Z parasolem
            ubezpieczenia cena waha sie w granicach 40/50 US$ dziennie.

Wynajmowanie motocykla w Meksyku jest zlym pomyslem. Zlym, kosztownym i
            niebezpiecznym. Serdecznie odradzam.

Saludos!

• Gość: majkaf Re: Meksyk IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.12, 08:01
              Hej,

skoro nie będą do nas strzelać, a jedynie mogą nas porwać to już czuję się dużo lepiej;)

Dzięki bardzo za rady. Wacham się nad tą Kubą, bo bardzo chcę polecić, no ale właśnie jak już lecieć to na dwa - trzy dni minimum myślałam. Zobaczymy jak to zorganizować.

Dzięki serdeczne za odpowiedź.

Pozdrawiam
              • Gość: traficante Re: Meksyk IP: *.phil.east.verizon.net 20.03.12, 13:37

Witaj,

Z porwaniem tez pewnosci nie ma. Moga porwac a moga byc zajeci innymi
                zajeciami:) W Cancun i okolicach bedziecie zreszta pod czujnym okiem policji
                turystycznej. Bezpieczenstwo turystow wszystkim lezy na sercu. Turysci tez
                nakrecaja rynek. Turystyczny i ten inny.

Daj znac gdy zdecydujecie sie na Hawane. Nie piszesz kiedy zamierzacie leciec
                w tamte rejony. Termin Waszej podrozy ma przelozenie na ceny.

Pozdrowienia - t.
        • amcapol Re: Meksyk - cancun 09.04.12, 20:36
          Yukatan jest chyba najbezpieczniejszym rejonem. Nie wyjezdzakabym poza ten polwysep. Cancun jest jak Miami, Znacznie bardziej podobala mi sie Playa del Carmen polozona godzine na pld.
    • Gość: Kitka Re: Meksyk - cancun IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.04.12, 20:09

ach.... zazdroszczę.... bylismy w 2010 w marcu wlasnie w playa del carmen.... Te plaze, to jedzenie, Ci ludzie! Raj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka