Dodaj do ulubionych

Malediwy - transport

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 15:51
Witam,
Zastanawiamy się z rodziną na urlopem na jednaj z wysp na Malediwach. Byłaby to nasza pierwsza egzotyczna wyprawa, a że podróżować będziemy z dziećmi potrzebuje małej pomocy od osób, które być może były już tam wcześniej.
- jaki jest (orientacyjny) koszt transportu z lotnika w Male na wyspy: łodziom, promem, hydro-lotem lub czymkolwiek tam się porusza ?
- czy transport taki trzeba wcześniej rezerwować, czy są to regularne połączenia i jak często w ciągu doby ? ( oby nie raz na dobę)
z góry dziękuje za informację
Obserwuj wątek
    • Gość: Ronald Re: Malediwy - transport IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.11.12, 17:29
      Cześć,

generalnie jeśli chodzi o urlop na Malediwach to najrozsądniej jest kupić całą wycieczkę z wylotem z Niemiec. Tak wychodzi zdecydowanie najtaniej. Jeśli nie orientujesz się dobrze w slangu niemieckich wyszukiwarek możesz skorzystać z polskiego pośrednika np. apollotour.pl

Jeśli zaś ma to być łączone z jakimś objazdem po Azji i stamtąd chcesz dostać się samolotem do Male, to proponowałbym kupno samego hotelu na Malediwach przez niemiecką wyszukiwarkę. Tu też może pomóc polski pośrednik. Dowolny hotel na Malediwach kupowany z niemieckiego biura podróży ma już zawarty w swojej cenie transport od/do lotniska w Male. Więc nie trzeba się tym w ogóle martwić.

Transport na wybraną wysepkę zwykle jest dwojaki - albo zwykłą łodzią (to jest zazwyczaj standardowo w cenie wycieczki/hotelu, może trwać nawet parę godzin) albo szybką łodzią motorową (często wymaga dopłaty, trwa zwykle do godziny).

Wszelki transport na Malediwach odbywa się tylko w porze dziennej. Przy wylocie wcześnie rano, albo przylocie do Male wieczorem, trzeba przenocować w którymś hotelu przejściowym nieopodal lotniska.

Osobiście zdecydowanie odradzam Ci kupno samego przelotu z Europy do Male - wylądujesz na miejscu i będziesz miał wyłącznie kosmiczne ceny do wyboru.

Imho Malediwy to zdecydowanie miejsce dla par. Podróżując mimo wszystko z dziećmi radziłbym poszukać resortu gdzie są one mile widziane.

No i na koniec uwaga banalna, ale nigdy nie dość przypominania. Tylko all inclusive! Inaczej zedrą z was ostatnie pieniądze na napojach - alternatywy dla barku hotelowego na mikrowysepce niestety NIE MA.

Pozdrawiam i miłego urlopu
    • miriam_73 Re: Malediwy - transport 27.11.12, 17:42
      Najczęściej oferowane są albo przeloty albo łódź - wszystko zależy od tego jak daleko od Male położony jest dany atol i wyspa docelowa. Przy zakupie wyjazdu np. w biurach niemieckich zwykle albo lokalny transfer jest już w pełni uwzględniony w cenie, albo jest wskazana opcja z podaniem czasu łódź v samolot (na ogół jest to hydroplan lądujący przy danym hotelu na morzu i dokujący na pływającej platformie albo w pobliżu pomostów z brzegu - też wszystko zależy od danego resortu) i dopłatą za samolot oraz ewentualnie limitem bagażu (czasem jest tak, że do samolotu tylko ludzie + podręczny, a reszta "dopływa" - trzeba dopytać). Na ogół przy pakietach transport w którejś formie jest uwzględniony. Z lotniska na Hulhule do samego Male pływają też łodzio-taksówki. Z firm/ logo kojarzę Maldivian Air Taxi (MAT) oraz Trans Maldivian, ale nie znam cen, bo myśmy startowali łodzią safari z samego lotniska; resorty miewają też własne środki transportu.
      • a.lizon Re: Malediwy - transport 08.01.13, 19:22
        Jak air taxi to może to? skyluk.com.pl/air-taxi/. Tylko nie orientuje się jaki zasięg te taksówki powietrzne mają...
    • Gość: forys Re: Malediwy - transport IP: *.interwan.pl 27.11.12, 19:08
      Dziękuję za informację. Hotel chciałem rezerwować przez polskie TUI - bez przelotu. W pakiecie nie ma jednak opcji transportu na atol z lotniska. Sprawdziłem jednak na stronie hotelu i okazało się, że mogę załatwić to bezpośrednio z hotelem - czekam na podanie kosztów.
      Zacząłem teraz zastanawiać się nad opcją all inclusive.
      Dopłata do tej opcji to ponad 4 tyś zł ale może rzeczywiście warto ?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

• miriam_73 Re: Malediwy - transport 27.11.12, 21:33
        Pamiętaj, że na atolach w ośrodkach hotelowych nie ma sklepów ani nic innego - jest się zdanym na ofertę danego resortu, a wszystko jest przywożone z zewnątrz - ceny są bardzo wysokie, nawet na "zwykłe" napoje, o alkoholach nie wspominając (na Malediwy nie wolno go w ogóle wwozić, a hotele, które mają specjalne koncesje, słono sobie za to liczą).
        Malediwy nie są tanie, niestety. Ale np. dla nurków, to prawdziwy raj.
        Mała sugestia: jeśli bierzesz TUI, wybierz coś z oferty TUI De i zrób rezerwację potem z pomocą polskiego call center. Z mojego doświadczenia - ceny z Niemiec sa zdecydowanie lepsze i jest znacznie większy wybór. Nawet uwzględniając dolot czy dojazd do lotniska np. w Berlinie czy Frankfurcie jest szansa że zapłacisz zdecydowanie mniej. W ub. roku na wyjeździe na Dominikanę miałam różnicę ponad 2,5 tys złotych... Wybór hoteli był znacznie większy, a dolot do Berlina kosztował mnie 400 zł. Z tzw. egzotyką ogólnie tak jest.
      • Gość: Ronald Re: Malediwy - transport IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.11.12, 15:28
        Z polskiego TUI sporo przepłacisz, a jeśli w przeciwieństwie do niemieckiego TUI w cenie hotelu nie ma tu opcji transportu z lotniska , no to musisz jeszcze doliczyć ów transport, który wyjdzie b.drogo. Bo w niemieckim standardzie to jest tak, że bazowy transport łodzią masz w cenie wycieczki, więc za ścigacz czy hydroplan jest tylko DOPŁATA (zwykle od kilkudziesięciu do poniżej dwustu euro, cena w tę i z powrotem). W opcji hotelu bez transportu nie będzie żadnej dopłaty, tylko pełna cena.

All inclusive to mus, w ogóle nie rozpatruj innej opcji, bo będziesz miał zatruty wypoczynek świadomością, że za wodę mineralną płacisz dwie dychy z okładem.

Kiedy chcesz lecieć, ile płacisz od osoby, jaki jest standard wybranego hotelu i skąd chcesz kupić sam przelot?

Ja kupiłem sobie 9 dni w lutym, wylot z Niemiec (Monachium) z międzylądowaniem w Omanie, hotel 4 gwiazdki (średnie oceny, nie jest topowy), all inc. , 1877 EUR od osoby z przelotem. Dolot z Warszawy do Monachium w taryfie first minute dla 2 osób w obie strony coś koło 1000 zł (nie pamiętam już dokładnie, w każdym razie tanio).
        • Gość: Luka Re: Malediwy - transport IP: *.aerostrada.com.pl 01.01.13, 13:16
          Ja tez polecam opcje All, wszystko jest bardzo drogie wiec doplacajac te 4 tys do ceny całego wyjazdu i tak lepiej na tym wyjdziesz. Jeżeli chodzi o dzieci to nie nastawiaj się na minikluby czy animacje, na "naszej" wyspie był tylko mały płac zabaw i brodzik ale " taplanie" się w piachu i kąpiel w cieplutkim oceanie rekompensowaly wszystko. Nasza 6- latka była zachwycona wyjazdem. Wyjazd rezerwowalismy w niemieckim tui, lot był bezpośredni z Frankfurtu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka