Dodaj do ulubionych

Marrakesh czy Fez?

IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.13, 17:53
W połowie sierpnia wyjeżdżam służbowo na kilkanaście dni do Casablanki. Na zwiedzanie będę miała zaledwie jeden weekend i zastanawiam się jak najlepiej go wykorzystać. Standardowo myślę o wycieczce do Marrakeszu bądź Fezu. Co polecacie? Bo zakładam, że jednodniowe wyprawy w te dwa miejsca nie za bardzo mają sens, prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: arabic suk Marakesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 21:18

Jedz do Marakeszu. Znacznie ciekawszy.
    • kornel-1 Re: Marrakesh czy Fez? 04.08.13, 00:37
      Odwiedziłbym zarówno Fez jak i Marrakesz. Fez dla garbarń, Marrakesz dla placu Jemaa el Fna. Gdybym musiał wybrać - wybrałbym Marrakesz.

Kornel
      • Gość: peilin Re: Marrakesh czy Fez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 10:40
        Zdecydowanie Marakesh
        • kornel-1 Re: Marrakesh czy Fez? 07.08.13, 12:14
          Gość portalu: peilin napisał(a):

> Zdecydowanie Marakesh

Zdecydowanie: Marrakesz :)

A jeśli po angielsku, to Marrakesh.

k.
          • scorpio1956 Re: Marrakesh czy Fez? 08.08.13, 22:23
            kornel-1 napisał:

> Zdecydowanie: Marrakesz
            Ja bym nie był AŻ tak zdecydowany :
            pl.wiktionary.org/wiki/Marrakesz
            • kornel-1 Re: Marrakesh czy Fez? 15.08.13, 10:13
              Scorpio :)))
              Doskonale wiesz, że z geografii orłem nie jesteś. Dość przypomnieć twoje popisy na temat Sudanu. Teraz też zabierasz głos nie mając pojęcia o sprawie. Polskim egzonimem dla miasta w Maroku jest Marrakesz i tylko Marrakesz. Sprawdź sobie na stronie 104 w NAZEWNICTWO GEOGRAFICZNE ŚWIATA Zeszyt 3 . To, że ktoś Wikisłowniku odnotował błędną pisownię nie ma znaczenia.

Kornel
              • Gość: scorpio1956 Re: Marrakesh czy Fez? IP: *.net.stream.pl 15.08.13, 10:40
                To, że ktoś Wikisł
                > owniku odnotował błędną pisownię nie ma znaczenia.

Ma natomiast znaczenie jakie głupoty wypisujesz na różnych forach, pouczasz innych i obrażasz.
                forum.gazeta.pl/forum/w,654,137929777,137988847,Prawda_o_kornelu_1.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,654,136575364,137988111,Re_Przepraszam_czy_Wekenda_spi_.html
                Tak odbierają inni twoje posty.
                • kornel-1 Re: Marrakesh czy Fez? 15.08.13, 13:09
                  Och, fanów mam dużo :) ty też nie potrafisz się powstrzymać i łazisz za mną wszędzie :)
                  Ze mną nie ma lekko. Jak ktoś wypisuje głupoty - rzadko odpuszczam.

k.
                  • scorpio1956 Re: Marrakesh czy Fez? 15.08.13, 13:17
                    Ja też. szczególnie nie odpuszczam spamerom.
                    Pa!
      • Gość: beti Re: Marrakesh czy Fez? IP: *.ip.netia.com.pl 07.08.13, 18:44
        ja tez marrakesh
    • Gość: nelle76 Re: Marrakesh czy Fez? IP: *.piekary.net 08.08.13, 15:29
      Fez - medina jest jedną z najciekawszych, ma... 9 tyś. uliczek... tak mówią, i warto ją odwiedzić, ale uwaga bo samemu mozna się zgubić! Garbarnie tak, ale również uliczki z otwartymi warsztatami gdzie możesz wejść i widzisz jak rzemieślnicy tworzą rózne marokańskie wspaniałości, a wieczorem można przejść się po nowym mieście ogromnymi szerokimi alejami. Marakesz - również medina, inna , a plac Jemma ... koniecznie wieczorem o zachodzie słońca! Przy placu jest kawiarnia z tarasem z którego widać plac, a potem wspaniałe oświetlone nocą stoiska, kucharzy.... suk jak to suk, jak każdy w krajach arabskich. Na weekend polecam spędzić po 1 dniu w każdym miejscu, najlepiej w jednym z nich przenocować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka