zbyfauch 04.11.13, 14:14 -> Bangkok Ma ktoś jakieś doświadczenia we fruwaniu na tej trasie? Autobusem mi się nie chce. A pociągi, o ile wiem, jeszcze nie jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martina-0 Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh 05.11.13, 11:05 Popytałam na zagranicznych forach... bilet lotniczy może kosztować ok. 1800 THB, a lot na trasie do Vientiane można znaleźć tu: www.nokair.com, a dalszy lot tu: www.airasia.com. Ludzie nie byli pewni czy jest bezpośredni lot z Vientian to Phnom Phen, bo nie mogli odnaleźć połączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Dzięki 05.11.13, 18:02 Na dwie osoby Nokairem do Vientiane 118 Lao-Airways do PP 390 Air Asia do BKK 224 razem 732 dulary Tak na szybkiego. Dzięki za nokaira. Gdyby jeszcze udało się taniej z Laosu do Kambodży...:) Ale i tak, nie najgorzej. Do tego jeszcze trzeba dodać koszt dojazdu do Sihanoukville. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Dzięki 27.11.13, 09:47 Przyjrzałem się dokładniej i doczytałem, że Nokair leci do Udon Thani a stamtąd autobus, z przesiadką na moście w Nong Khai. Bagaż maks. 15 kg, w przeciwnym razie trzeba kupić dwukrotnie droższy bilet. Air Asia także lata do Udon Thani i lot jest (nomen omen) tani, niecałe 15 eurasków od persony. Nicto, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Nong Khai 27.11.13, 09:41 Ktoś z doświadczeniami z wyrabiania wizy na moście? Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Nong Khai 28.11.13, 14:07 Jak chcesz tylko latać to Air Asia lata do Vientiane z Kuala Lumpur wiec BKK - KUL i KUL-VTE :). Na poważnie do Nong Khai masz także pociąg z BKK. www.seat61.com/Thailand.htm#Bangkok%20to%20Nong%20Khai Co przejścia granicznego tego nie przerabiałam ale przekraczałem w tym roku ta granice myślę że wszędzie jest podobnie, organizacyjnie kiepsko ale da się przeżyć wiza kosztuje 30$ plus czasem 1$ lub 50 bath dodatkowej opłaty, wypełnia się formularz dołącza się jedno zdjęcie i chwila oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Nong Khai 28.11.13, 18:18 Dzięki za zdjęcie klapek z oczu. Jakoś nie wziąłem pod uwagę, że Bracia Syjamscy Kolej Żelazną posiadają. :) To bardzo interesująca alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Nong Khai 29.11.13, 10:40 Tak z ciekawości jakie masz plan na Laos bo Vientiane moim zdaniem to mało ciekawe miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Nong Khai 29.11.13, 10:48 Jeszcze nie wiem dokładnie. W Vientiane interesuje mnie przede wszystkim atmosfera miasta, knajpy nad rzeką, jedząko...te rzeczy. Stamtąd mam zamiar zrobić jakiś jedno-dwudniowy wypad wgłąb kraju, jakieś Luangi Prabangi. Muszę jeszcze poczytać. Ale jestem otwarty na wszystkie wskazówki. Polecasz coś konkretnego? Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Nong Khai 29.11.13, 12:23 Jak pisałem Vientiane mnie nie powalił ale byłem w sumie krótko po 2 dni mniej więcej w 2009 i w tym roku i w tym podobał mi się jeszcze mniej więcej aut i drożej. Nie wiem co cie interesuje ciekawa jest jest jaskinia Kong Lo czy raczej podziemna rzeka od niedawna jest bezpośredni bus z Wientianu wyjazd o 10 czas jazdy 5-7 godzin, powrót 6 lub 7 koszt biletu autobusowego (od) 100 000 kip przez agencje z podwózka, na dworcu 80 tyś (tak ktoś pisał). Mi się bardzo podobało ale to kwestia osobista ląduje się w małej wiosce gdzie jest kilka GH i jaskinia. Ja ogólnie jest fanem północnego Laosu ale trochę się jedzie wiec nie wiem czy jesteś zainteresowany bo z tego wynika że masz tylko kilka dni. Luangi Prabang jest fajne i są sypialne autobusy dość fajne rozwiązanie, dość komfortowa podróż. Po drodze masz Vang Vieng ale nigdy nie byłem ale kilka osób opowiadało że fajnie są okolice trzeba wynająć skuterek i pojeździć po okolicy ładne widoczki. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Nong Khai 29.11.13, 12:54 Dzięki, "rozejrzę" się. Rzeczywiście chcę tylko kilka dni spędzić w Laosie. Ponieważ ze wszystkiego najbardziej lubię robić nic, lwią część urlopu zamierzam spędzić na byczeniu się w Sihanoukville. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxy Vientian IP: *.bb.sky.com 21.12.13, 12:22 Przed wyjazdem czytałem ze to taki nasz Otwock - mnie i osobie towarzyszącej bardzo się podobało i żałowałem ze nie zostaliśmy więcej. O ile pamiętam to największa świątynia zamieniona na muzeum jest czynna do 16 i to nas ominęło. Fajna jest ta główna ulica miedzy pałacem prezydenckim - łukiem i stupą. My trafiliśmy chyba 400lecie miasta wiec była feta i pyszne uliczne jedzonko, pani nam zrobiła nawet to o co poprosiliśmy:)Fajna jest tez świątynia duchów opiekuńczych miasta - bardzo rodzina, prawdziwa bez cepeliady. Jak wszystko w Laosie bardzo na luzie, my szukaliśmy tuk tuka a nie on nas. Maj wywieszone oficjalne ceny:)Po zobaczeniu kawała kraju od Don Det przez Pakse, Wientian, Luang i do przejścia z Tajlandią to moje azjatyckie nr 1!Wybieracie się do Luang Prabang? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Vientian 21.12.13, 19:36 Luanga Prabanga wypadałoby zobaczyć. W Laosie będę tylko trzy dni. Więc może i to nie wypali. Zobaczę. Już zarezerwowałem (i opłaciłem) lot z Vientiane do Phnom Penh. Lao Airways. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxy Re: Vientian IP: *.bb.sky.com 24.12.13, 08:44 LUANG - to odjazd. Po prostu francuskie Indochiny. Koniecznie spróbujcie sałatki Luang Prabang. W pobliżu miasta fajne kaskadowe wodospady - można się kąpać! Do tego ceny - dwójka z łazienką, klimą, kawą i owocami 9,5USD. Pani właścicielka przygotowała nam zarelko dla mnichów i nas ze sobą zabrała. To tez warto - strasznie fotogeniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxy Re: Vientian IP: *.bb.sky.com 24.12.13, 08:51 plus.google.com/u/0/photos/102814505661639370612/albums/5549128907484199089?authkey=COqCgY2gxqOGOw Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Vientian 24.12.13, 16:00 Jeszcze nigdy nie karmiłem mnicha. Jedzą z ręki? I nie gryzą? ;) A serio, dzięki za zachętę i zdjęcia. Wygląda, że warto tam zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh 28.11.13, 18:14 Jestem ubezpieczony. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh 29.11.13, 09:35 powyżej ktoś radził Air Asia - też bym sprawdził połączenie Vientiane - KUL - PHN - może to dziwne ale czasem przy cenach Air Asia ;) może się to okazać sensowane a przy okazji zwiedzisz Kuala Lumpur - mi tak wyszło kiedy chciałem się dostać z Hanoi do Phnom Penh - właśnie poleciałem Air Asia przez Kuala Lumpur ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh 29.11.13, 10:08 W Kuala Lumpur byłem już. A spędzenie połowy urlopu w samolocie niezbyt mi się uśmiecha. Jeśli samolot Air Asia nie jest pełny, pół biedy, bo nawet jedynie dwugodzinne siedzenie w dybach należy do średnich przyjemności. Odżałuję tych 320 dulary najpewniej. Natomiast już się cieszę z jazdy pociągiem syjamskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spamowe guano Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.13, 13:57 Spadaj zalosna spamiaro. Zlam noge i reke. Ta od spamu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxy Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh IP: *.bb.sky.com 21.12.13, 12:38 A co do kosztów leczenia to akurat w Chiang Mai złamałem rękę na wystającej z chodnika rurze:)Konsultacja u internisty + przeswietlenie+ konsultacja ortopedy ( który był parę miesięcy wcześniej na sympozjum w Wa-wie:) kosztowało mnie 50USD.Szpital super, czysto, personel angielsko języczny i całość to było ze 2h bo ortopedę wzywali z domu.Co do Laosu to słyszałem od mieszkającego tam na stałe Szweda ze z czymś poważniejszym to lepiej jechać do Tajlandii. Po wypadku chcieli mu amputować nogę bo wdało się zakażenie a w Tajlandii wyleczyli to antybiotykami. Ale historia nie jest najnowsza wiec pewnie jest już dużo lepiej. załączam parę fotek z Wientian - plus.google.com/u/0/photos/102814505661639370612/albums Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxy Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh IP: *.bb.sky.com 21.12.13, 12:44 plus.google.com/u/0/photos/102814505661639370612/albums/5549872320709895153?authkey=CPeIs9DN1J3cQw Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh 21.12.13, 19:38 Kreciki jedzą, barbarzyńcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fox Re: Bangkok -> Vientiane -> Phnom Penh IP: *.bb.sky.com 24.12.13, 08:33 To chyba takie ich voo doo- w sumie można ambasadę Czeska zawiadomić- ajoo! Odpowiedz Link Zgłoś