Dodaj do ulubionych

Kuala Lumpur i Singapur

IP: *.cable.mindspring.com 15.08.04, 03:12
W listopadzie bede 2 dni w KL i 2 dni w Singapurze. Mozecie mi poradzic co
powinnam obowiazkowo zobaczyc? Czy lepiej podrozowac z KL do Singapuru
pociagiem czy autobusem (co lepsze czasowo i cenowo)?
Dziekuje za informacje.
Obserwuj wątek
    • madziabisqp Re: Kuala Lumpur i Singapur 15.08.04, 10:30
      hej
      w Kuala Lumpur: dzielnicę chińską (to okolice ulicy Petaling), Merdeka Square,
      dzielniće Golden Triangle (tam jest Petronas tower i wieza telewizyjna,z ktorej
      roztacza się świetny widok na miasto), Batu Caves
      w Singapurze: Chinatown, dzielnica hinduska, ogrod botaniczny, centrum miasta w
      okolicach pomnika merlionina.
      z KL do Singapuru najszybciej bedzie autobusem. to kost okolo 30zl, czas- 4-5
      godzin. pociagi sa drozsze i wolne. bilet na autobus mozna klupic w KL na
      glownym dworcu autobusowym Pudu Raya przy ulicy Pudu (zaraz obok chinatown).
      jest tam wiele firm przewozowych, bez problemu kupisz bilet.

magda
      • Gość: Ula Re: Kuala Lumpur i Singapur IP: *.cable.mindspring.com 15.08.04, 18:21
        Dziekuje za informacje.
        • hki Re: Kuala Lumpur i Singapur 16.08.04, 12:51
          zdecydowanie bardziejpolecam Singapur- KL troszke mnie rozczarowało. Petronas
          robi wrażenie-szczególnie noca, jednakże chińska dzielnica ciekawsza wydała mi
          się w Melacce. Singapur- okolice ujScia rzeczki, czyli centrum
          finansowe, "Duriany"- sala koncertowa naprzeciwko posagu Merliona, Ogród
          Botaniczny. Little India raczej nie, gdyz ma niewiele wspólnego z prawdziwymi
          Indiami- ta czystość i uporzadkowanie na ulicach;) Ogólnie samo wędrowanie po
          mieście jest bardzo sympatyczne,nawet bez konkretnego celu.
          • madziabisqp Re: Kuala Lumpur i Singapur 16.08.04, 13:51
            ale singapur jest taki europejski. KL ma przynajmniej azjatycki klimat.
            chinatown jest takie jak trzeba - glosne, pelne ludzi, wypelnione zapachami z
            restauracji. w singapurze za to chinatown przypomina skansen.
            chinatown w melace jest sliczne, to prawda, ale mniej klimatyczne niz w KL.
            najlepsze chinatown w malezji to centrum georgetown na penang. serdecznie
            polecam!!!
            magda
            • hki Re: Kuala Lumpur i Singapur 16.08.04, 18:33
              Na Penang rzeczywiście Chinatown jest ciekawe i nie "lukrowane". Co do klimatu
              Kl to nazwałbym go raczej próba połaczenia azjatyckości i zachodu- osobiście
              według mnie wyszło z tego cos niezbyt przekonujacego. Juz duzo bardziej
              wschodni klimat czuje się w Bangkoku, nie mówiąc o Delhi.
              • Gość: Ula Re: Kuala Lumpur i Singapur IP: *.bbnplanet.com 17.08.04, 14:52
                A czy mozecie polecic jakas sprawdzona przechowalnie bagazu w KL i Singapurze?
                Z obu miast bede wyjezdzac pozno wieczorem i nie chce chodzic caly dzien z
                plecakiem.
                • madziabisqp Re: Kuala Lumpur i Singapur 18.08.04, 09:13
                  w KL jest przechowalnia na dworcu autobusowym Pudu Raya. nie pamietam ile
                  kosztowala ale chyba nie za drogo.
                  magda
                  • Gość: Paweł Z. Re: Kuala Lumpur i Singapur IP: 195.117.149.* 18.08.04, 12:04
                    1,5 ringitta dziennie
                    • hki Re: Kuala Lumpur i Singapur 18.08.04, 16:23
                      Czyli jakies 1,5 zł.
                • Gość: Indiana Jones Re: Kuala Lumpur i Singapur IP: 219.95.70.* 20.08.04, 05:26
                  siema ,
                  Obecnie mieszkam w Kuala Lumpur i jesli mialbym troche czasu to moglbym
                  spokojnie sluzyc ci jako przewodnik.

Pozdrawiam i zapraszam do korespondencji:
                  makul74@yahoo.com

• Gość: Ula Re: Kuala Lumpur i Singapur IP: *.bbnplanet.com 20.08.04, 16:04
                    Dzieki bardzo. Jesli bede miala jakies pytania to sie zglosze.
                    • Gość: ania Re: Kuala Lumpur i Singapur IP: 203.208.240.* 16.09.04, 16:48
                      A ja obecnie razem z mezem i 2 letnim Kuba mieszkam w Singapurze, jesli chcesz
                      sluze pomoca na miejscu chetnie, do KL najlepiej (cenowo) jechac autobusem
                      bilet mozna zarezerwowac wczesniej a sam autobus jest super.
                      • Gość: Indiana Jones Re: Kuala Lumpur i Singapur IP: 219.93.174.* 05.10.04, 11:26
                        wlasnie wrocilem z wakacji i jestem z powrotem w kuala lumpur. co slychac?
                        Aniu, moze podalabys swoje namiary, jak bym byl w Singapurze moglibysmy sie
                        spotkac (oczywiscie mam na mysli twojego meza i kube rowniez :) )...

narka i pozdrawiam z upalnej Malezji...

makul74@yahoo.com
                      • Gość: Aneta Nocleg w Singap. IP: *.bbnplanet.com 05.10.04, 20:28
                        Czy moze ktos polecic mi sprawdzony hotel/motel w Singapurze? Zalezy mi zeby
                        bylo to gdzies w centrum (blisko atrakcji turystycznych) poniewaz bede tam
                        tylko 2 dni i nie chce tracic za duzo czasu na dojazdy.
                        Dziekuje za wszelka pomoc.

Aneta
      • blasphemy Re: Kuala Lumpur i Singapur 11.10.04, 14:33
        > z KL do Singapuru najszybciej bedzie autobusem. to kost okolo 30zl, czas- 4-5

to jest informacja z XIX wieku. Najszybciej jest samolotem - 28 min pociagiem
        na lotnisko w Sepang in 45 lotu na Changi, za grosze. Samoloty lataja kilka
        razy dziennie, zarowno SQ i MA.
    • Gość: Selma Re: Kuala Lumpur i Singapur IP: 81.190.56.* 07.10.04, 13:43
      Ach, ale Wam fajnie, tez bym chciala zawitac kiedys w tamte rejony swiata. Mam
      kolege w Singapurze, jest jednym z dyrektorow w hotelu Goodwood Park, ale z
      powodu ceny raczej nie polecam. Zycze udanego pobytu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka