Dodaj do ulubionych

Indonezja, Flores

19.07.15, 14:00
Czy ktoś z forumowiczów mógłby podzielić się swoimi wrażeniami na temat wyspy Flores? Chodzi mi o ocenienie wartości atrakcji, które ta wyspa oferuje oraz porównanie do innych wysp indonezyjskich.

Pomysł wyjazdu do Indonezji dopiero we mnie kiełkuje i wstępnie zawiesiłem oko/umysł na Flores. Pomyślałem sobie, że siłą rzeczy Jawy i tak nie ominę i z różnych względów nawet nie chcę, ale zastanawiam się, co dalej. Bali, mimo że niewątpliwie kusi atrakcjami przyrodniczymi i kulturowymi, to trochę odstrasza mnie tłumem turystów. Flores z jednej strony wydaje mi się dość spokojna, a z drugiej chyba sporo tam można robić (trekkingi, snorkeling, warany z Komodo itd.).

W ogóle to strasznie trudno zaplanować podróż do takiego kraju jak Indonezja. Wielkie to to, rozległe, każda wyspa inna, każda fascynująca, wszędzie się chce, a nie wszędzie można ;)
Obserwuj wątek
    • davidoff_pce Re: Indonezja, Flores 20.07.15, 14:27
      Ok, na razie nikt nie podzielił się wrażeniami z Flores, więc zadam pytanie bardziej "ogólnoindonezyjskie". Chodzi o transport pomiędzy wyspami. Odległości są spore, więc transport promowy wydaje mi się zbyt czasochłonny, zwłaszcza jeśli dysponuje się 2-3 tygodniami urlopu. Czytałem już trochę o indonezyjskich połączeniach krajowych i nasuwają mi się 2 kwestie, które mogą się okazać problematyczne:
      1. Bagaż. Część połączeń, zwłaszcza na mniejsze lub mniej popularne wyspy, realizują niewielkie samoloty i wyczytałem, że zdarza się, że dopuszczalny limit bagażu rejestrowanego to w nich 10 kg. Mój bagaż podstawowy ma zazwyczaj 13-15 kg w zależności od miejsca, do którego jadę. Czy rzeczywiście to częsty i restrykcyjnie przestrzegany limit?
      2. Czy zdarzało się Wam bookować takie połączenia z dnia na dzień i czy w takim wypadku ceny bardzo różniły się od zarezerwowanych z wyprzedzeniem? Moje pytanie jest związane z moim stylem podróżowania. Zazwyczaj na bieżąco podejmuję decyzje, gdzie jak długo zostaję i ograniczanie się z góry terminami lotów wewnętrznych wydaje mi się mało atrakcyjne.
      • maigold Re: Indonezja, Flores 26.07.15, 13:47
        Z 6 indonezyjskich wysp, które odwiedziłam najciekawszy był Celebes. Uczestniczenie w pogrzebie u Toradżów to jest przeżycie. Na liniach wewnętrznych 2 razy był limit 15 kg, ale tylko raz go przestrzegano i ludzie dopłacili jakieś grosze ponad limit.
      • big_markk Re: Indonezja, Flores 26.07.15, 19:09
        O Flores dzień po dniu napisałem na blogu,w stopce.Świeża sprawa , z listopada ub. roku. Jak dla mnie to bardzo fajne doświadczenie, turystów raczej mało lub wcale, widoki piękne, przejechaliśmy wszystko od Labuan Bajo do Maumere, wulkan Kelimutu to absolutny odjazd. Szczerze polecam Flores.
        Co do innych pytań : bagaż . zdarzyło nam się ,że choć na bilecie mieliśmy dopuszczalny bagaż 15 kg to wewnętrznym zarządzeniem zrobiło się 10 , ale dopłata nie była duża, nie ma się co przejmować.2.rezerwacje.z tego co widziałem to samoloty wewnętrzne są zapikowane ludźmi na full, ale nie wydaje mi się ,żeby ci ludzie bookowali bilety z dużym wyprzedzeniem , byli to raczej miejscowi .Jeśli masz grafik napięty to kluczowe loty bym bookował wcześniej. Tak jak pisałeś - odradzam promy, choć tanie to są strasznie powolne.
        • davidoff_pce Re: Indonezja, Flores 26.07.15, 21:59
          Dziękuję za odpowiedzi. Mój plan nabiera kształtów, chociaż niestety na realizację będzie musiał poczekać do wiosny 2016. W tym roku niestety urlopu mi już nie starczy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka