Gość: marek IP: 212.87.3.* 30.07.01, 16:12 Jestem ciekaw, co sądzicie o wczasach w Egipcie, pobytowych i objazdowych ? Które biuro podróży zasluguje na zaufanie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iwona Re: Egipt-oczekuje opinii IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 31.07.01, 11:42 Właśnie wróciłam z Egiptu, z 15 dniowego rejsu po Nilu. Byłam tam z biurem Oasis Tours z Warszawy i jestem naprawdę bardzo zadowolona. Nie było żadnych wpadek, rezydent ok, hotel super, jedzenie jeszcze lepsze (akurat w tym hotelu). Rejs trwa 5 dni, reszta to leżenie na plaży w Hurghadzie i 2 dni w Kairze. W cenie wliczone są prawie wszystkie wycieczki, warto wykupić sobie dodatkowe safarii już na miejscu. My akurat na pustynię udaliśmy się hammerem i było to niesamowite przeżycie. Z tego co wiem coś podobnego organizuje jeszcze Exim Tours, ale nie znam opinii. Warto poczekać na lat minute, ja za 4 **** hotel Bella Vista płaciłam 719 $ za 2 tyg. (w tym już ubezpieczenie i opł. lotniskowe). Nie polecam wyjazdów tylko pobytowych, można się wynudzić na plaży. Tu program naprawdę jest bogaty i można w ciągu 2 tyg. zobaczyć wszystko co Egipt ma do zaoferowania turyście. Chcesz więcej info pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Egipt-oczekuje opinii IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 09:31 Chcesz zobaczyć prawdziwy Egipt czy jego zabytki? Jest kilka biur, które pokażą Ci piramidy, Dolinę Królów, Abu Simbel i przewiozą po Nilu. Polecam jednak inną porę roku niż lato, bo (zwłaszcza dalej na południu, temperatury zabijają. Od pażdziernika jest taniej, a temperatury są bardziej przyjazne zwiedzaniu. Jeśli chcesz zobaczyć Egipt, to kup po prostu przelot do Kairu i przewodnik - Pascala lub Lonely Planet. I uzbroj się w cierpliwość. Podróżowanie po tym kraju nie należy do najprzyjemniejszych. Na bilety czasem trzeba czekać parę dni. Na każdym kroku trzeba się targować. I nie dać zapraszać "miłym Kairczykom" na kawę, bo szybko się okazuje, że to po prostu sklep, a nasz gospodarz zrobi wszystko, żeby nas oskubać. Jednak żadne biuro nie pokaże bazaru Chan al Chalili, starego koptyjskiego Kairu, ani Death City, gdnie biedota mieszka w oczyszczonych grobowcach. Takie wrażenia są dużo większe. Jeśli chcesz poleżeć na plaży i pooglądać rafę to polecam Dahab na Synaju i kilka innych, rozszianych na wybrzeżu miejsc do których ściaga młodzież całego Świata. Gorąco polecam ten drugi wariant zwiedzania. Oczywiście jeśli lubisz przygody. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Egipt-oczekuje opinii IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 12:32 Zgadzam się z tobą prawie we wszystkim oprócz tego, że żadne biuro nie pokaże miejsc, które wymieniłeś. Albo ja miałam to szcęście albo Oasis Tours stanął na wysokości zadania, ale w Kairze oprócz piramid, Sfinksa i Muzeum starożytności - co jest standartem dla wszystkich biur, przewodnik Oasis zabrał na zarówno na wspomniany wyżej bazar, jak również do meczetu alabastrowego, cytadeli, do dzielnicy koptyjskiej, i podwiózł autobusem pod Miast Umarłych. Kto chciał mógł pójść. Przewodnikiem była Polka mająca za męża Araba i od kilku lat mieszkająca w Kairze i opowiadała po prostu cudownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaK Re: Egipt-oczekuje opinii IP: 212.160.239.* 01.08.01, 10:55 Gość portalu: marek napisał(a): > Jestem ciekaw, co sądzicie o wczasach w Egipcie, pobytowych i objazdowych ? > Które biuro podróży zasluguje na zaufanie ? Byłam w Egipcie w ubiegłym roku z biurem podrózy "Exim Tours".I zeby sie nie powtarzac za moją przedmówczynią powiem tylko, że było wspaniale.Program zupełnie podobny, plan zwiedzania równiez, hotele wspaniałe, obsługa rezydenta bardzo dobra, cena za wycieczke podobna.Jedno jest pewne: w takim kraju nie warto oszczędzać na hotelu. Trzeba zdecydować się na minimum 4*, bo wtedy mozna miec ewnosc ze będzie dobrze.I jeszcze jedno a właściwie dwa: 1) moim zdaniem do Egiptu trzeba najpierw pojechać z biurem podrózy, a póżniej dopiero wyjeżdżać samemu.2)Przed wyjazdem przeczytaj sobie jeszcze raz "Faraona" B.Prusa, "Egipcjanina Sinuhę" autor Mika Waltari jeśli oczywiście chcesz stworzyć sobie odpowiedni nastrój.Ale to wedle uznania.Udanej wycieczki.Gdybyś jeszcze potrzebował o coś zapytać to mój adres jest taki: lais@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Egipt-oczekuje opinii IP: 212.87.3.* 06.08.01, 11:53 Dzieki za dotychczasowe informacje. Mam ochote na rejs lub objazd + pobyt. Hurghada czy Sharm el-Sheikh na pobyt? I jeszcze mały drobiazg - jakie maja gniazdka elektryczne w hotelach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaK Re: Egipt-oczekuje opinii IP: 212.160.239.* 06.08.01, 14:50 Cześć Marku ! Jeśli chodzi o gniazdka i napięcie prądu to ja przynajmniej spotkałam się z 220 V, gniazdka niby normalne ale jeśli brałbyś np.grzałkę to lepiej żeby miała wąską wtyczkę tzn.była to wtyczka bez uziemienia. A jeśli chodzi o to jaki typ wycieczki to ta na której ja byłam to było 3 w jednym: całość 15 dni,4 dni rejs po Nilu 6 dni objazd, 5 dni pobyt /odpoczynek po maratonie/.Acha dodaję,że bazą naszej wycieczki była Hurghada ,drugiej wymienionej przez Ciebie miejscowości nie znam.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś