Dodaj do ulubionych

Meksyk w lipcu?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 23:15
Czy Meksyk w lipcu to dobry pomysł? To pora deszczowa, wiem, ale czy az tak
bardzo uciążliwa? Czy deszcz pada przez cały dzień, czy tylko przez chwilę?
Proszę o info!!

Obserwuj wątek
    • Gość: Arek Re: Meksyk w lipcu? IP: *.vianetworks.com.mx 13.05.02, 14:18
      Witaj maja!
      Jezeli chodzi o pore deszczowa, to nie ma problemu, gdyz deszcze te nie sa
      wcale uciazliwe. Zaczyna padac popoludniu, okolo godz. 17, i pada okolo
      godziny, maksymalnie dwoch.
      Pamietaj natomiast, ze lipiec to szczyt sezonu, wiec we wszystkich miejscach
      beda tlumy turystow, a takze ceny hoteli i innych uslug (np. taksowki w
      miejscach turystycznych) rosna znacznie, czasami o 80-100%!
      Jak bedziesz potrzebowala wiecej informacji, to pisz!
      Pozdrawiam
      Arek
      arek_chmielowski@yahoo.com.mx
      • Gość: maja Re: Meksyk w lipcu? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 18:25
        dzięki, to dobra wiadomość (ta o pogodzie). Niestety, tylko w lipcu mam szansę
        na urlop, więc będę musiała dołączyć do tłumu turystów.
        Dopiero planuję wyprawę, muszę poczytać jakieś przewodniki, cokolwiek, żeby
        wiedzieć o co Cię ewentualnie dopytać.
        A czy jest dużo komarów i .... rekinów w tej porze?
        maja
        • Gość: Arek Re: Meksyk w lipcu? IP: *.vianetworks.com.mx 13.05.02, 20:32
          Hej maja!

Z przewodnikow polecam "Meksyk" Pascala - jest dobry, dosyc szczegolowy. Ja mam
          wydanie z 1998 roku, wiec wiele rzeczy jest juz nieaktualnych - zwlaszcza ceny.
          Ale poniewaz ze wzgledu na prace jezdze duzo po Meksyku, mam wiec dosyc
          aktualne informacje, zwlaszcza z poludniowych czesci kraju.
          Komarow jest sporo, ale wystarczy ze zaopatrzysz sie w jakimkolwiek sklepie w
          elektryczny odstraszacz i wlaczysz go na noc w hotelu, i problem z glowy. Ja
          bez tego malego urzadzenia sie ruszam sie z domu :)) Co do rekinow zas, to nie
          ma czego sie obawiac, nie zbliwaja sie do tych najpopularniejszych plaz.
          Przynajmniej przez ostatnie dwa lata nie slyszalem o zadnym przypadku. Tak ze
          nie ma czego sie obawiac.
          Pozdrawiam!
          Arek
    • Gość: lilka Re: a Meksyk we wrzesniu? IP: 195.61.131.* 14.05.02, 11:37
      Arku! A co sadzisz o wyjezdzie do Meksyku we wrzesniu? Planuje z narzeczonym
      podroz poslubna (3 tygodnie) i chcialabym sie zapytac glownie o pogode. AZ tak
      poza tym, jaka jest twoim zdaniem najlepsza pora roku na pobyt w Meksyku? Na co
      trzeba zwrocic uwage rezerwujac hotel etc? Z gory dziekuje.
      • Gość: Arek Re: a Meksyk we wrzesniu? IP: *.vianetworks.com.mx 14.05.02, 13:59
        Witaj lilka!
        Wrzesien jest dobra pora - jest to ostatni miesiac pory deszczowej, poza tym
        ceny wszelkich uslug turystycznych spadaja, jako ze nie jest to szczyt sezonu.
        Generalnie kazdy miesiac jest dobry na przyjazd tutaj, jezeli chodzi o centra
        turystyczne. Na wybrzezu calyc rok jest cieplo, w stolicy tez. Trzeba uwazac
        tylko, jezeli ktos sie wybiera na polnoc kraju, gdyz ta mpanuja warunki
        ekstremalne - zima temperatura spada do -20 stopni, a obecnie przekracza 40.
        Jezeli chodzio o rezerwacje hoteli, to polecam korzystanie wylacznie 5-
        gwiazdkowych. Tam masz gwarancje uslug na najwyzszym poziomie. Hotele te
        oferuja zazwyczaj dwie mozliwosci zakwaterowania - albo tylko nocleg, albo
        plan "All Inclusive" - z wliczonymi posilkami, napojami, mozliwoscia
        korzystania z wszystkich instalacji hotelu, itd. Od tego, dokad jedziecie,
        zalezy jaki plan wybrac. Np., na wybrzezu karaibskim (Cancun) korzystniejy jest
        tylko nocleg, gdyz jest tam tylke miejsc do zwiedzania, ze praktycznie caly
        czas jest sie poza hotelem. W Huatulco np. odwrotnie - tam sa tylko plaze, wiec
        praktycznie caly czas jest sie w hotelu - z tego powodu korzystniejszy jest
        plan "All Inclusive".
        Napisz dokad chcecie jechac, to Ci podam troche informacji o tym miejscu.
        Pozdrawiam!
        Arek
        • Gość: lilka Re: a Meksyk we wrzesniu? IP: 195.61.131.* 15.05.02, 09:42
          Dzieki Arek i Renata! My juz sie prawie zdecydowalismy na hotel Riu Jukatan
          (5*) w Playacar z pelnym komfortem i All inclusive. We wrzesniu akurat jest
          super promocja: placi sie za 2 tygodnie a trzeci jest gratis a to wszystko za
          ok. 1800 Euro. Jako ze ma to byc podroz poslubna, chcemy "podarowac sobie
          odrobine luksusu". Nasz touroperator oferuje pare wycieczek (e.g. Chcichen
          Itza, Tulum, rezerwat rozowych flamingow) a poza tym ponoc nie ma problemu z
          wynajeciem samochodu. Tak wiec moje kolejne pytanie dotyczy miejsc do ktorych
          moglibysmy sie udac bez problemow samochodem i czy podrozowanie samochodem po
          Meksyku jest bezpieczne. POza tym, przypuszczam ze w Meksyku placi sie
          dolarami?
          • Gość: Arek Re: a Meksyk we wrzesniu? IP: *.vianetworks.com.mx 15.05.02, 15:56
            Gość portalu: lilka napisał(a):

> Dzieki Arek i Renata! My juz sie prawie zdecydowalismy na hotel Riu Jukatan
            > (5*) w Playacar z pelnym komfortem i All inclusive. We wrzesniu akurat jest
            > super promocja: placi sie za 2 tygodnie a trzeci jest gratis a to wszystko za
            > ok. 1800 Euro. Jako ze ma to byc podroz poslubna, chcemy "podarowac sobie
            > odrobine luksusu". Nasz touroperator oferuje pare wycieczek (e.g. Chcichen
            > Itza, Tulum, rezerwat rozowych flamingow) a poza tym ponoc nie ma problemu z
            > wynajeciem samochodu. Tak wiec moje kolejne pytanie dotyczy miejsc do ktorych
            > moglibysmy sie udac bez problemow samochodem i czy podrozowanie samochodem po
            > Meksyku jest bezpieczne. POza tym, przypuszczam ze w Meksyku placi sie
            > dolarami?

Hej lilka!
            1800 Euro za 3 tygodnie to naprawde niezla oferta! Korzystajcie, na pewno
            bedziecie zadowoleni.
            Stan Quintana Roo, w ktorym znajduej sie Cancun i Playa del Carmen, zyje
            wylacznie z turystow, tak wiec wszelkie usulgi turystyczne sa dostepne. Nie ma
            zadnego problemu z wynajeciem samochodu, na 100% bedziecie mogli zrobic to w
            hotelu. Chociaz najtansze oferty maja przedstawicielstwa wypozyczalni ulokowane
            na lotnisku. Podrozowanie samochodem jest bezpieczne, pamietajcie tylko zawsze o
            pelnym baku, gdyz na niektorych odcinkach, tych bardziej odludnych, trudno o
            stacje benzynowa (pisze caly czas o stanie Quintana Roo). Odwiedzcie koniecznie
            parki Xcaret i Xel-ha! Sa przepiekne. Sprawdz na stronach: www.xcaretcancun.com i
            www.xel-ha.com.mx W parku Xel-Ha polecam zakup planu "All Inclusive" - pozwala
            na korzystanie ze sprzetu do nurkowania, spozywania dowolnej ilosci posilkow w
            kazdej z 5 restauracji, baru, itp.

Majac samochod, mozecie sami zrobic sobie wycieczke do Chichen-Itza. Ja ostatnio
            wykupilem wycieczke zorganizowana, i nie bylem zadowolony. Za malo czasu na
            wszystko. Oprocz tego odwiedzcie ruiny miasta Coba, ok. 50 km od Tulum. Ukryte w
            dzungli, robia wrazenie. No i oczywiscie ruiny Tulum.
            Mozecie tez pojezdzcic troche po wybrzezu. Wzdluz autostradu Tulum-Boca Paila
            mozna znalezc przepiekne plaze, zupelnie bezludne.
            Waluta obowiazujaca w Meksyku jest peso. 1 Euro = 8,25 peso, 1 USD = 9,5 peso.
            Ale w temtych okolicach bez problemu mozna placic dolarami, choc nie zawsze jest
            to korzystne.
            To na razie byloby tyle, jezeli bedziesz miala wiecej pytan, to pisz!
            Pozdrawiam!
            Arek
          • Gość: Renata Re: a Meksyk we wrzesniu? IP: *.slg.se 15.05.02, 16:15
            Z miejsc wartych odwiedzenia to na pewno Chichen Itza, Coba i Palenque / "w
            okolicy"/. Jesli jedziecie na wycieczki zorganizowane=drogo, to nie warto do
            Tulum na samo zwiedzanie ruin.
            Wypozyczanie samochodu, na szczescie tylko ze slyszenia, wiem, ze moze byc
            niezbyt bezpieczne. Zorganizowane bandy zatrzymuja samochody z wypozyczalni i
            zabieraja wszystko. Podczas mojej podrozy spotkalam ludzi, ktorym sie to
            przytrafilo. Juz lepiej jezdzijcie na zorganizowane wycieczki nie musicie sie
            martwic o zadne oplaty za autostrady, o parkingi itd.
            Mam nadzieje, ze bedziecie mieli niezapomniana podroz poslubna.
            Powodzenia
            Renata
            • Gość: Arek Re: a Meksyk we wrzesniu? IP: *.vianetworks.com.mx 15.05.02, 19:29
              Gość portalu: Renata napisał(a):

>
              > Wypozyczanie samochodu, na szczescie tylko ze slyszenia, wiem, ze moze byc
              > niezbyt bezpieczne. Zorganizowane bandy zatrzymuja samochody z wypozyczalni i
              > zabieraja wszystko. Podczas mojej podrozy spotkalam ludzi, ktorym sie to
              > przytrafilo.

W zwiazku z praca od 2 lat przynajmniej co 2 miesiace jezdze na Jukatan; bedac w
              Cancun ZAWSZE wypozyczam samochod - i nigdy nic sie nie przytrafilo ani mnie, ani
              zadnemu ze wspolpracownikow. Autostrady patrolowane sa przez policje federalna
              (Federal de Caminos) oraz wojsko. Na punktach poboru oplat ulokowane sa kamery,
              ktore rejestruja kazdego przejezdzajacego autostrada.
              Sa to informacje uzyskane dzieki praktyce, nie "ze slyszenia"
              Pozdrawiam!
              Arek

• Gość: Renata Re: a Meksyk we wrzesniu? IP: *.slg.se 16.05.02, 09:22
                Panie Arku,
                Zycze dalszego szczescia na meksykanskich drogach.
                Ja nie musze zadnych przykrych przygod przezywac osobiscie aby starac sie ich
                uniknac. W ten sposob postepuje wiekszosc ludzi. "Ze slyszenia" wiemy, ze ogien
                jest goracy wiec nie wiem jak Pan ale ja wole rak nie wkladac w ognisko zeby
                przekonac sie na wlasnej skorze czy to racja. Mysle, ze dzieki dobrym radom,
                ktore znalam "ze slyszenia" uniknelam okradzenia w metrze w Mexico City oraz
                ewentualnej napasci podrozujac wynajetym samochodem /oczywiscie nic takiego nie
                musialo sie stac/.
                Mam nadzieje, ze moje rady okaza sie przydatne dla wielu wybierajacych sie do
                Meksyku.
                Pozdrawiam
                Renata
                • Gość: ewa Re: a Meksyk we wrzesniu? IP: 195.49.28.* 03.06.02, 13:00
    • Gość: Renata Re: Meksyk w lipcu? IP: *.slg.se 14.05.02, 16:32
      Na temat pogody w lipcu lub we wrzesniu nie moge zbyt duzo powiedziec gdyz
      bylam w Meksyku w marcu i w kwietniu (pogoda byla swietna). Chcialabym tylko
      polecic wam przewodnik o Meksyku Lonely Planet, z ktorym podrozowalam. Obszerne
      opisy miejsc historycznych i bardzo duzo porad. Adresy hoteli roznych
      kategorii, restauracje, lokalne biura podrozy oraz ostrzezenia - gdzie i w
      ktorych miejscach trzeba miec sie na uwadze - bardzo przydatne dla cudzoziemcow.
      Jesli chodzi o hotele nie piszecie jakie kategorie was interesuja. Podczas
      mojej podrozy zaskoczyl mnie bardzo wysoki standart hoteli 1* i hosteli,
      polecanych przez Lonely Planet. Np w Palenque mieszkalismy za 6 USD i to byl
      najtanszy nocleg, srednio mozna powiedziec ok. 10 dolarow za dwojke.
      Lilka, nie wiem jak powinna wygladac twoja podroz poslubna ale dla mnie nie
      byloby nic bardziej romantycznego niz domek na /pustej- bez tlumu turystow/
      plazy wsrod palm. Rano otwierasz okiennice i prosto z lozka ogladasz wschod
      slonca. To wszystko znajdziesz w Tulum na Jukatanie. Cena za taki domek(w
      srodku jest tylko ogromne lozko)waha sie miedzy 20 a 30 dolarow. Gdybys
      potrzebowala wiecej informacji daj znac.
      Pozdrawiam
      Renata
      • Gość: Arek Re: Meksyk w lipcu? IP: *.vianetworks.com.mx 14.05.02, 20:48
        Co do tych domkow w Tulum, to Renata ma racje, sa wspaniale. Bylem tam w
        styczniu, zatrzymalem sie w cabañas Ana y Jose - www.anayjose.com
        Sa niezle wyposazone, znajduje sie tez tam restauracja i maly basen. Cena - 80
        USD za domek.
        Pozdrawiam
        Arek
        • Gość: Arek Do lilki IP: *.vianetworks.com.mx 16.05.02, 22:46
          Witaj lilka!

Aby wypozyczyc samochod, potrzebne jest prawo jazdy (respektuja polskie, caly
          czas go uzywam), oraz karta kredytowa. Jak juz pisalem, najlepiej zrobic to na
          lotnisku - jest najtaniej. Podpisuja z Toba umowe, oraz blokuja na karcie kwote
          300 USD jako gwarancja. Jezeli nie ma sie na karcie tej kwoty, trzeba zostawic
          500 USD w depozycie. Ceny sa rozne, najtaniej dostaniesz VW Garbusa, ale nie
          polecam. Za okolo 50 USD/doba wypozyczysz samochod z klimatyzacja (Chevy lub
          Nissan Tsuru), ktora w panujacym tam upale jest niezbedna.
          Ja zawsze korzystam z wypozyczalni "EROS" znajdujacej sie w hotelu Miramar
          Mision, Blvd. Kukulcan km. 9.5, Cancun. Wlasciciel jest "elastyczny", jezeli
          chodzi o ceny, a takze o depozyt. Jezeli nie chcesz blokowac kwoty na karcie
          lub zostawiac pieniedzy w depozycie, facet przyjmie np. bilety lotnicze.
          Oczywiscie jest to uwzglednione w kontrakcie, tak ze nie obawiaj sie o ich
          zwrot :))
          Z miejsc do odwiedzenia, oprocz Chichen-Itza, Coba i Tulum dodalbym jeszcze
          Meride, ktora znajduje sie blisko ruin Chichen-Itza. Jest to piekne, kolonialne
          miasto, stolica stanu Yucatan. Stamtad mozecie wybrac sie do Uxmal i innych
          ruin w poblizu, jak Kabah, Mayapan.. Sa one inne niz te w Chichen-Itza czy
          Tulum - chodzi o styl architektoniczny, "Puuc". Palenque, o ktorym pisze
          Renata, daruj sobie. Jest co prawda imponujace, ale lezy w odleglosci 837 km od
          Cancun (Wg. atlasu "Por las carreteras de México, wyd. GUIA ROJI, 2000). Trudno
          sie zgodzic, ze jest to "w okolicy"...
          Jezeli bedziesz miala wiecej pytan, to pisz!

Pozdrawiam!
          Arek
          • Gość: lilka Re: Do lilki IP: 195.61.131.* 17.05.02, 09:47
            Arek! Ogromne dzieki, naprawde. Dzis rezerwujemy hotel i mam nadzieje, ze
            podroz bedzie udana. Czesc!
            • Gość: pidżej hop do góry IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 22:51
              sporo cennych rad dla malinki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka