wari 20.05.02, 21:21 Szukam możliwości noclegu na Korsyce we wrześniu. Chodzi o tańsze hotele, ewentualnie bungalowy na kempingach. Może ktoś ma jakieś kontakty, adresy, możliwości rezerwacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grażyna Re: Korsyka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.05.02, 10:51 Witam, Korsyka to bardzo piękna wyspa - naprawdę godna zobaczenia - ostatnie dzikie miejsce w Europie.Byłam w ubiegłym roku we wrzęśniu z mężem w okolicach Bastii. Korsyka jest jeszcze bardzo mało znana wśród Polaków,choć wcale nie tak odległa (np. 4 godz. promem z włoskiego Livorno). Miesiąc wrzesień - również doskonały na wakacje - jest wtedy jescze bardzo ciepło i luźno. Podaję ci adres stosunkowo taniego noclegu - jak na warunki korsykańskie. Zamieszczony on jest w naszym artykule o Korsyce w : Relacjach z podróży TravelPlanet - "Korsyka - dzika wyspa" www.travelplanet.pl/index.php?dzial=news&act=show_news&rid=7&ID=711 Pozdrawiam Grażyna mój e-mail: fwptravel@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Korsyka 25.05.02, 00:10 Dziękuję za informację o noclegu. Niestety moim zdaniem jest drogi. Tyle płaciliśmy za trójkę w samym centrum Nicei. Nie jestem całkiem zielony gdy chodzi o Korsykę. Niestety byłem tam bardzo krótko 2 lata temu. Zaledwie 2 i pół dnia mieszkałem w Calvi, w hotelu Bel Ombra (tam za cały tydzień w drugiej połowie września biorą tylko za dwójkę 140 Euro, jest kącik kuchenny). Zdążyłem obejrzeć zachwycające widoki na drodze z Calvi do Porto (choć do samego Porto nie dotarłem, robiło się ciemno), wracałem w ciemności, ale na szczęście byłem przy skałach a nie od strony przepaści. Zresztą paradoksalnie dzięki światłom widać było już z daleka, że coś jedzie. Niestety były też "mocne" momenty, o mało nie wjechałem w krowę, która oczywiście nie była oświetlona. W Bastii widziałem tylko port. Na Korsykę wjeżdżaliśmy z Nicei do Calvi, a wracaliśmy właśnie z Bastii do Livorno. Obsługa francuska a włoska na promie to niebo a ziemia. Włosi byli zajęci głównie sobą, bałagan,akurat była formuła 1 w TV i obsługa była zajęta oglądaniem. Teraz jadę z przyjacielem na 2 tygodnie z Nicei do Calvi i powrót tak samo. Tydzień w Calvi, gdzie mamy nocleg i tydzień na południu, gdzie noclegu szukamy. mam nadzieję, że ten czas pozowli obejrzeć całą wyspę, zwłaszcza, że jedziemy autem, a może jeszcze krótka wizyta na Elbie lub innych okolicznych wysepkach. Czy ktoś zna tani hotelik na południu lub południowym zachodzie Korsyki (okolice Bonifacio, Ajacco)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liloom Re: Korsyka IP: *.11.vie.surfer.at 25.05.02, 17:35 Jesli chodzi o campingi to w Ajaccio jest latwiej niz w Bonifacio. Ja na pamiec nie znam, dlaczego nie poszukasz w inernecie? My bylismy wiele razy i nigdy wczesniej nie rezerwowalismy. Zawsze sie cos znalazlo. W kazdej miejscowosci masz przeciez SYNDICAT D'INITIATIVE czyli biuro tutystyczne w ktorym otrzymasz za darmo plan miasta, informacje dot. mozliwosci noclegowych (hotele, gites rurales, campingi etc etc). Jesli doplywasz do Bastii - masz je zaraz przy porcie. Zalozenie: znasz francuski, angielski, niemiecki lub wloski tzn musisz moc sie dogadac. Odpowiedz Link Zgłoś