Dodaj do ulubionych

Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii??

10.02.05, 14:09
Witam,
Czy ktoś z WAs wrócił właśnie z Tajlandii i może przekazać mi trochę
informacji o tym kraju. Wybieram się za miesiąc i chcialabym się trochę
przygotować. Co warto zobaczyc, jaka pogoda, jakie ceny,gdzie najlepiej
spac,czym najlepiej sie poruszać, jakie jedzenie, na co zwrócić szczególną
uwagę?
Gdzie w Bangkoku znaleźć jakis fajny, niedrogi hotel?
Będę wdzięczna za info.
pozdrawiam
kika112
Obserwuj wątek
    • Gość: kika112 Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: 195.39.217.* 11.02.05, 08:24
      halo halo, czy ktoś moze mi coś napisać o Tajlandii -jakieś praktyczne
      wiadomości.
      pozdrawiam
      milego dnia
    • Gość: ewtc Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 18:57
      W przewodniku Pascala znajdziesz wiele interesujących rzeczy,łącznie z hotelami
      i miejscami godnymi polecenia. Pogoda w Tajlandii jest zawsze -czasem aż za
      bardzo upalnie-szczególnie w Bangkoku ,który trzeba zobaczć/2-3 dni/.Ceny b.
      atrakcyjne,a dotyczy to wszystkiego. Jeśli czegoś nie ma w Bangkoku,to nie ma
      nigdzie.Jedzenie orientalne super,zresztą mogą Ci przygotować wszystko,na co
      masz ochotę.Na forum jest sporo info o Tajlandii.Pozdr.
      • Gość: magda Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: *.vera.net.pl / *.net.pl 11.02.05, 20:51
        pytanko mam

Czy Bagkok lepiej zwiedzać na początku podróży czy na końcu?

bo mój głowny punkt do Koh Samui, ale własnie nie wiem
        czy Bangkok na pcozątku czy na końcu?

dzięki
    • Gość: janusz Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: 211.156.11.* 14.02.05, 05:33
      pozdrowienia dla zainteresowanych tajlandia, wlasnie wczoraj wrocilem
      (spedzilem tam okres chinskiego nowego roku -10 dni ale bywalem w tajlandii
      wiele razy i dlugie okresy)
      po kolei wiec:
      1. kiedy: teraz - do marca jest okres najlepszej pogody wszedzie ale i ceny sa
      najwyzsze.
      2. gdzie: zalezy ile sie ma czasu i na jak dlugo planuje sie wyprawe. najlepiej
      jest leciec do bangkoku, spedzic tam 2-3 dni(wystrarczy na atrakcje
      turystyczne) a potem dalej. W Bangkoku nie ma problemu ze znalezieniem hotelu-
      tanie hotele o przyzwoitym standardzie zaczynaja sie od 10euro/noc - w gore bez
      ograniczen. hotel mozna rezerwowac przez internet albo na miejscu w
      jakimkolwiek biurze podrozy lub bezposrednio.
      3. bangkok: jest zasyfialy, brudny, halasliwy i fascynujacy zarazem. jest rajem
      na zakupy - ma najwieksze w azji centra handlowe (to mowi samo za siebie) ale
      rowniez cale mnostwo towarow podlej jakosci i bardzo tanich-kazdy moze znalezc
      cos dla siebie.osobiscie na zakupy polecam PATRUNAM i SIAM CENTRE ale to sprawa
      osobistego gustu.

4. pieniadze: automaty ATM akceptujace karty visa i maestro (najlepiej) sa co
      50 m na ulicy i w kazdym wiekszym centrum handlowym.
      5.poruszanie sie w bangkoku:
      - metro (subway) 20-30 bath
      -BTS (sky train) 30- 40 bath
      - taksowki:zlamanie licznika 35 bath, potem kazdy kilometr 8-9
      6. tuk-tuk (motocykle pasazerskie) : cena do handlowania
      UWAGA WAZNE: nigdy nie brac taksowki pod jakimkolwiek hotelem, isc kilka metrow
      dalej i zatrzmac nastepna na ulicy. kazdy hotelowy taksowkarz to zlodziej i
      bandyta zerujacy na glupich turystach- oferuja bezczelne ceny (200-300%
      zawyzone) jezdza bez taksometrow i woza turystow do roznych podlej jakosci
      krawcow i jubilerow. wiec : jezeli taksowkarz chce handlowac cene i nie chce
      jechac na taksometr natychmiast wzsiadac, zadnej dyskusji, ev. grozic policja
      turzstyczna - jest taka i to skuteczna. tuk tukiem mozna raz aby wiedziec o co
      chodzi, ale taksowki sa tansze, maja klimatyzacje i nie musisz wdychac spalin z
      ulicy.
      7. co zobaczyc w bangkoku: palac krolewski, wat po (swiatowej klasy masaz za
      300 bath) najbardziej znane swiatynie buddyjskie (spacy budda w wat po)
      przejazdzka po kanalach bangkoku (uwaga - nie brac prywatnych lodzi- zadaja
      2000 do 5000 bath) oficjalne lodzie do wykupienia na przystaniach od 500 do
      1000 w zaleznosci od dlugosci i trasy) poza tym targ na lodziach i to by bylo
      na tyle.
      8. poza bangkokiem: najlepiej autobusami sa tanie i co chwila i wszedzie np. z
      bangkoku do pattai (160 km) kosztuje autobus 90 bath (klimatyzowany)
      Kho samui jest momentan dosc przeladowane po tsunami ale pieknych miejsc w
      tajlandii nie brakuje. wiecej informacji moge podac jak ktos poda konkrety.
      9. jedzenie w tajlandii jest najlepsze na swiecie (porownywalne tylko z
      chinskim)
      uwaga: tai kochaja jesc wszysko z morza, ale niektore restauracje sa NAPRAWDE
      DROGIE !!-sprawdzac ceny przed wejsciem. jedzenie na ulicy jest smaczne,
      bezpieczne i tanie za 100 bath mozna dobrze zjesc

o zyciu nocnym i innych atrakcjach nie pisze bo to specjalny temat i tylko dla
      zaiteresowanych.
      w sumie: polecam i zalecam
      pozdrawiam
      janusz

• Gość: kika112 Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: 195.39.217.* 14.02.05, 08:52
        Hej,
        Bardzo dziękuję za mnóstwo praktycznych informacji!! jeszcze pytanko: gdzie
        oprócz Samui można sobie pojechać, zeby nie czuć przeładowania po tsunami??
        chodzi o Zatokę Tajlandzką.
        czy jedzenie jest naprawdę bardzo pikantne jak piszą w przewodniku?
        pozdrawiam ciepło.
        kika112
      • neronka Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? 14.02.05, 18:02
        Ja tez dziękuję za informację.
        Lecę 19.02 więc już za parę dni.
        Mamy namierzony hotel bardzo porządny w okolicy Khao San. wiem ze to sztampa ale
        w B. będziemy tylko 4 dni i chcemy wchłonąć trochę tej atmosfery.
        Czy to dobry punkt na 1 dniowy wypad do Ajuttai i Kanchanaburi?
        Podobno najlepeij poruszać się metrem a z tamtąd do metra daleko. Czy więc warto
        tam mieszkać czy lepiej np. przy sukhumvit?

Gdzie najlepiej robic zakupy ciuchowe?
        • Gość: neronek a ja lece tam 04.04.2005 sam na 1 m-c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 12:50
          i bardzo mnie interesuja miedzy innymi phuket ,ko phi phi , krabi, ko
          tao ,chang mai ,chang rai ,powioedzcie cos wiecej ceny noclegów i warunki w
          nich tylko te tanie !! czy sa tam w nich sejfy .......
          • Gość: lolo07 Re: a ja lece tam 04.04.2005 sam na 1 m-c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 15:22
            a ja lece 13.04.2005 z zona...do 18 jestesmy w BKK...18-21 Chiang Mai 21 -
            04.05 phuket, phi phi, i na koniec ko tarutao...moze sie spotkamy...pozdrawiam
            • neronka Re: a ja lece tam 04.04.2005 sam na 1 m-c 06.03.05, 21:05
              Właśnie wróciłam z 16 dniowego wyjazdu do Tajlandii i singapuru.........
              Oj szkoda szkoda. Tam jest takie ciepełko - 35 stopni.
              • lizzys Re: a ja lece tam 04.04.2005 sam na 1 m-c 14.03.05, 11:21
                ja lecę jutro!!! już usiedziec w pracy nie moge. Plan - 3 dni Bangkok, potem 4
                dni Ko Samet - może o tej wyspie coś wiecie ciekawego - zwłaszcza noclegi mnie
                interesują, bo w internecie same drogie (ok. 3 tys Bath za nocleg),
                pozdr
                • migueluski okolice Turatao 14.03.05, 11:29
                  Lolo
                  jak bedziesz juz na miejscu to daj znac.
                  ja siedze 35 km od nakornsithammarat, 125 od songkhla, jest to w sumie nie
                  daleko od kho turatao, moze sie stykniemy
                  pzdr
                  migueluski
                  • Gość: lolo07 Re: okolice Turatao IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 12:53
                    odezwe sie okolo 17 kwietnia..
    • Gość: slawek Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: *.gl.digi.pl 15.03.05, 07:10
    • Gość: slawek Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: *.gl.digi.pl 15.03.05, 07:11
      Witam.Bylem juz w tajlandi i znow tam jedziemy.Prosze o kontakt i wszystko
      powie.slawek601772788
      • Gość: kasiakasia Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.03.05, 09:00
        A mnie ciekawi czy wiecie jak tam teraz jest po tsunami? W sumie to tak
        niedawno sie wydarzylo, ze chyba troche dziwnie czulabym sie tam jadac. Czy
        rzeczywiscie zycie wrocilo juz do normy?
        • Gość: marpol Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: 5.5R* / 203.170.226.* 16.03.05, 18:30
          Przed przeczytaniem spalic - tak najkrocej mozna ujac wiekszosc informacji
          publikowanych w Polsce na temat Tajlandii po Tsunami. Owszem - bylo troche
          ofiar - lecz przy takiej skali tragedii bylo ich niewiele. Tajowie szybko sie
          pozbierali - lecz na swoje nieszczescie zapomnieli o jednym - innej fali - fali
          przekrecanych informacji przekazywanych z tego pieknego kraju dalej w swiat
          przez dziennikarzy zadnych sensacji - im wieksza sensacja, tym bardziej
          czytelnik czy sluchacz bedzie szukal dalszego ciagu. W Tajlandii wszystko
          powrocilo do normy juz w pare dni - tylko w massmediach nie do konca.
          Mieszkam w tym kraju od paru lat - ma wielu znajomych zyjacych na Phukecie czy
          Krabi - i oni natychmiast po wszystkim zabrali sie do rzetelnego sprzatania o
          odnawiania. I dla Polakow - szczegoolnie nieezbyt zasobnych - teraz jest szansa
          aby ten kraj w miare niedrogo zobaczyc - z pol roku albo najdalej za rok
          wiekszosc kurortow bedzie przebudowana w wysokiej klasy eksluzywne miejsca, na
          ktore w szczycie sezonu po prostu przecietnego Polaka juz nie bedzie stac.
          Polska Urbana z lat 80-tych dalej trwa w massmediach - tylko wtedy bylo glownie
          czarno-bialo a teraz jest w kolorze.
    • Gość: uważny Re: Czy ktoś moze wrócił właśnie z Tajlandii?? IP: *.entropia.betanet.pl / *.100-38.Wiel-wan1.betanet.pl 21.03.05, 14:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=21725451

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka