Dodaj do ulubionych

Pociągi w Holandii

IP: *.sponsor.com.pl 27.06.02, 15:42
Czy ktoś może podzielić się informacjami dotyczącymi podróżowania koleją po
Holandii, zwłaszcza praktycznymi, z własnego doświadczenia. Wiem że pociągi są
drogie ale można kupić bilet na parę dni. Czy Inter City jest traktowane jak
pierwsza klasa i obowiązują w nim opłaty biletów I klasy (z tego co zauważyłam
na oficjalnej stronie NS wiąkszość pociągów to właśnie Inter City)
Bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • krzysz75 Re: Pociągi w Holandii 28.06.02, 00:50
      Cena biletu kolejowego w Holandii nie zalezy od rodzaju pociagu, liczy sie
      jedynie odleglosc. Bilet na intercity kosztuje tyle samo co na osobowy (stop
      trein) a rodzaj pociagu nie jest nawet wyszczegolniony na bilecie. Nie dotyczy to
      jednak pociagow miedzynarodowych, ktore sa drozsze. Nie ma rezerwacji miejsc.
      Bilet powrotny (tam i z powrotem - "retour") jest tanszy niz dwa bilety kupione
      oddzielnie ("enkele reis" - bilet w jedna strone). Sprawdz strone www.ns.nl. Sa
      tam rozklady jazdy i przy okazji od razu podaja cene biletow. "korting"
      oznacza "znizka", domyslam sie, ze sa jakies obnizki wakacyjne. Ja mam karte
      roczna (pewnie Ci sie nie przyda, jesli wybierasz sie tutaj jedynie na wakacje),
      ktora kosztuje okolo 50 euro i upowaznia do 40% znizki na wszystkie pociagi po
      godzinie 9 rano. Najczesciej trasa przejazdu rowniez nie ma wplywu na cene
      biletu. Na przyklad z Tilburga mozna dojechac na lotnisko Schiphol przez
      Rotterdam albo Utrecht, ale cena biletu jest taka sama.

Pozdrowienia i milej podrozy!

> Czy ktoś może podzielić się informacjami dotyczącymi podróżowania koleją po
      > Holandii, zwłaszcza praktycznymi, z własnego doświadczenia. Wiem że pociągi są
      > drogie ale można kupić bilet na parę dni. Czy Inter City jest traktowane jak
      > pierwsza klasa i obowiązują w nim opłaty biletów I klasy (z tego co zauważyłam
      > na oficjalnej stronie NS wiąkszość pociągów to właśnie Inter City)
      > Bardzo dziękuję

• Gość: flip Re: Pociągi w Holandii IP: *.p.lodz.pl 30.06.02, 03:54
        Z czego wynika, ze drogie IC to wymysl dupkow z PKP.
        • Gość: k Re: Pociągi w Holandii IP: *.kub.nl 30.06.02, 13:33
          > Z czego wynika, ze drogie IC to wymysl dupkow z PKP.

Niekoniecznie, Holandia jest wyjatkiem, w innych krajach pociagi intercity sa
          duzo drozsze. Brak roznicy w cenach biletow na rozne rodzaje pociagow wynika z
          niewielkich odleglosci miedzy miastami. Standard wagonow holenderskich intercity
          niczym sie nie rozni od wagonow innych pociagow. Z drugiej strony praktycznie nie
          kursuja tu pociagi nocne, co jest problemem, gdy chce sie gdzies dostac wczesnie
          rano (np. na lotnisko - albo trzeba jechac ostatnim wieczornym pociagiem i
          nocowac na lotnisku, albo zamowic specjalna taksowke na drugi koniec Holandii).
          • Gość: flip Re: Pociągi w Holandii IP: *.p.lodz.pl 30.06.02, 15:19
            No wiesz - i tak, i nie. Zdaje sie, ze co godzine jest pociag na linii Utrecht-
            A'dam-Haga-Rotterdam przez cala noc. Poza tym IC sa w tej samej cenie co co
            innego w: NL, B, CH, A i w UK (gdzie nie ma ich oficjalnie). W D sa tylko
            troche drozsze (ok. 4 euro wiecej) i w CZ. Duzo drozsze sa w E i I.
            Dlatego moje spostrzezenie o dupkach z PKP uznaje nadal za uprawnione.
            pzdr
    • Gość: isatje Re: Pociągi w Holandii IP: *.upc-d.chello.nl 01.07.02, 15:19
      Pociagi w Holandii sa drogie i wiecznie sie spozniaja. Trzeba byc naprawde
      cierpliwym zeby podrozowac pociagami. Pozdrawiam.
      • Gość: flip Re: Pociągi w Holandii IP: *.p.lodz.pl 04.07.02, 01:27
        Z tego wynika, ze Holendrzy to bardzo cierpliwa ludnosc. Namietnie jezdza
        koleja.
        • Gość: isatje Re: Pociągi w Holandii IP: *.upc-d.chello.nl 04.07.02, 16:02
          Az tak bardzo to nie....ale napewno bardziej niz Polacy.

Gość portalu: flip napisał(a):

> Z tego wynika, ze Holendrzy to bardzo cierpliwa ludnosc. Namietnie jezdza
          > koleja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka