08.05.05, 13:01
No wlasnie, podoba sie Wam? Bo dla mnie wielkim zaskoczeniem bylo to, ze
wsrod brazylijskiej inteligencji do dobrego tonu nalezy szczere nim
pogardzanie. Grafoman, podoba sie idiotom, BigMac literatury - to najczestrze
opinie jakie o nim w Brazylii slyszalem...
nl
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: Coelho 08.05.05, 16:49
      no no, to tu sie zgadzam z Brasileiros - przeczytalam jego jedna powiesc i
      dlatego nie mialam ochoty na czytanie kolejnej
      BigMac literatury - swietne okreslenie; mnie przyszlo do glowy "pedagogicznie
      motywowany utwor dla dzieci starszych" podczas lektury tej powiesci (patrz,
      nawet nie pamietam tytulu, czytalam to pare lat temu)
      otwarcie mowiac, nawet Amado, przy totalnym braku pretensji intelektualnych,
      jest o wiele lepszym pisarzem - zmodyfikuje, powinnam napisac "z uwagi na brak
      pretensji intelektualnych", Amado przynajmniej czyta sie wyjatkowo przyjemnie,
      Coelho literalnie "odrobilam"
    • kraksa2 Re: Coelho 03.06.05, 16:30
      Alchemika przeczytalam owczym pedem, znaczy czytali wszyscy, przeczytalam i ja.
      Ale tutaj owczy ped sie skonczyl, bo.. wszyscy oszaleli na jego punkcie, ja
      nie. Potem siegnelam jeszcze po "Piata Gore", ktora tez mnie nie zachwycila,
      ale i tak jest o niebo lepsza od "Alchemika". Nastepnie dostalam w jakiejs
      promocji "Pielgrzyma" i tak sobie ta ksiazczyna lezy na polce, nieruszana :/
      Dziekuje, postoje.
      Czy BigMac literatury? Nie mnie to oceniac, nie uwazam sie tez za elite
      intelektualna, ale ten jezyk i lopatologiczne podejscie do swiata w zadnym
      razie mnie nie przekonuje.
      Pzdr
    • chiara76 Re: Coelho 05.06.05, 00:04
      oj, nie nie, nie lubię go. Nie podoba mi się jego pisanina...zastanawia mnie,
      skąd ta jego popularność w Polsce.
      • nocnylot Re: Coelho 05.06.05, 00:39
        No nie tylko w Polsce. Jest najlepiej sprzedajacym sie autorem swiata w tej
        chwili!
        nl
        • chiara76 Re: Coelho 05.06.05, 00:57
          a nie pan Dan Brown, czy pani od Harry Potter'a??
          Tak, czy inaczej, w Polsce są fazy na różnych pisarzy, była na Whartona,
          zresztą, dalej jest lubiany, teraz popularny jest Coelho. Był dopiero co w
          Polsce, z tego, co słyszalam w radio.
          • nocnylot Re: Coelho 05.06.05, 01:38
            Wlasnie nie... Jego ksiazki wadano juz w 170 panstwach, w 58 jezykach... Na
            jego stronie internetowej mozesz przeczytac nawet, ze jest jednym
            z "najbardziej wyplywowych pisarzy swiata"... :)
            nl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka