Dodaj do ulubionych

Ratunku!!! Deklaracja celna!!!!

IP: 212.106.5.* 12.07.02, 22:04
Ratunku!
Czy ktos probowal deklarowac wywozony np aparat fotograficzny? Wyjezdzam z
bagazem przekraczajacym 175 euro - o co nie trudno i nie mam zamiaru placic cla
za aparat przy powrocie. Nie sposob sie dowiedziec jaki druk i skad trzeba
wypelnic,czy potrzebny jest tez SAD? Podobno uzywa sie druku Towary
Powracajace. Ale czy tylko? pomozcie, jezeli ktos ma doswiadczenie. Moj znojomy
o malo co nie zaplacil cla za swoj wlasny aparat przy powrocie....
Marzena

Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! 12.07.02, 22:20
      Przepraszam ale dokąd ty jedziesz? Na Księżyc? Jak żyję i jeżdżę od bardzo wielu
      lat za granicę, w tym zawsze z drogim aparatem i kamerą nigdy nie wypisywałam
      jakiejkolwiek deklaracji celnej. Z jednym małym wyjątkiem - trzeba wwozowo-
      wywozową "tamożennuju dekłaracju" wypełnić wjeżdzając do białoruskiego raju np. w
      drodze do rosji.
      • Gość: Marzen Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: 212.106.5.* 12.07.02, 22:28
        Rany, na zaden Ksiezyc. od stycznia nasze kochane panstwo wprowadzilo przepis ze
        podrozny udajacy sie za granice moze miec dobytku osobistego za 175 euro (i stad
        w styczniu rozgrywaly sie dantejskie sceny na okeciu na przyklad, jak facet kazal
        sobie wpisywac w deklaracje plaszcz i garnitur i pasek ze skory bo byly wiecej
        warte). teraz sie to uspokoilo, ale zlosliwy celnikk moze sie zapytac o np aparat
        przy powrocie do kraju i jak nie masz deklaraacji celnej to bulisz clo+vat.chyba
        ze masz fakture zakupu. a ja np aparat dostala w prezencie i faktury nie
        ma...takie cos wlassnie spotkalo mojego kupla na przejsciu w swiecku jak wracal
        samochodem z niemiec - aparat mial uzywany i ze sladami zuzycia i bylby przybuli,
        gdyby nie to ze zdecydowal sie wrocic do niemiec i poczekac na zmiane warty
        celnej, nowej zmianie sie nie chcialo zagladac do samochodu i przejechal. ale w
        pociagu to ja celnikowi nie uciekne....
        • Gość: Karolina Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.chello.pl 13.07.02, 10:42
          Nie straszcie mnie. W zyciu nie zglaszalam aparatu i kamery na lotnisku, ale w
          tym roku wyjezdzam z o wiele drozszym sprzetem niz wczesniej (jade do Egiptu) czy
          mam go zglosic? Pozdrawiam
          • Gość: Marzena Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 23:00
            lepiej zglos, bo jak sie trafi na zlosliwca to mozna zabulic (chyba,ze masz
            faktury na ten sprzet). na okeciu podobno celnik na odlotach siedzi przy
            stoisku? 46 i trzeba miec ten druk TP kupiony wczesniej w agencji celnej - ale
            nie wiem gdzie jest takowa na okeciu. no i dalej nie wiem czy to wystarczy, bo
            druk jest taki wiecej lakoniczny i zawiera ciekwe pozycje np waga netto
            przewozonych towarow.....

www.abc.com.pl/serwis/du/2001/1651.htm - tutaj jest tekst ustawy o tych
            175euro
            • topiel Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! 14.07.02, 11:07
              To chyba jakies nieporozumienie. Aparat nalezy do rzeczy osobistych, chyba ze
              masz dwa. Zegarek, buteleczke perfum czy drozsze pantofelki, tez chcesz
              wpisywac do deklaracji ?
              • Gość: Karolina Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.chello.pl 14.07.02, 16:20
                Czy ktos kto niedawno wrocil z Egiptu wie jak to wyglada w praktyce? Zglaszac
                czy nie?
                • ewa7 Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! 14.07.02, 23:33
                  Gość portalu: Karolina napisał(a):

> Czy ktos kto niedawno wrocil z Egiptu wie jak to wyglada w praktyce? Zglaszac
                  > czy nie?
                  Owszem, wracałam w maju, po weekndzie majowym. Z aparatem, ludzie w samolocie
                  mieli kamery itp i nikt nas nie sprawdzał
              • Gość: Marzena Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 23:01
                Tak, aparat nalezy do rzeczy osobistych ale w ustawie jest wyraznie
                powiedziane,ze wartosc calkowita rzeczy osobistych nie moze przekraczac 175euro
                (a perfumy sa wyszczegolnione osobno).
                Dzisiaj sprawdzilam u zrodla,czyli na lotnisku - rzeczy powyzej 175 euro
                zglasza sie na formularzu TP (do kupienia w agencjach celnych w miescie za
                0,5PLN, na lotnisku w Fedex - pod schodami za 5 PLN) w stanowisku 46 - na koncu
                tych wszystkich stanowisk do odprawy bagazu i biletow. Teoretycznie nie trzeba
                zglaszac, bo przy wyjezdzie nikt sie nie interesuje, ale jak kogos wyhacza przy
                powrocie to clo zabuli - i to mi celnik powiedzial, mimo, ze na poczatku tez
                mowil, ze nie ma po co.ale stwierdzil, ze jak sie trafi na czyjs zly dzien to
                nie ma szans.
                Najgrozniejsze to jest przy przekraczaniu granicy pociagiem lub samochodem -
                wtedy trudniej sie przeslizgnac.no i trzeba wczesniej kupic druk.
                Na okeciu generalnie im sie nie chce sprawdzac, ale po co ryzykowac, jak cala
                procedura trwa kilka minut?
                No i moj kumpel prawie zaplacil clo za swoj wlasny sprzet na granicy -
                uratowala go tylko zmiana zmiany celnikow.......
        • miriam_73 Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! 14.07.02, 18:54
          W maju na ten przykład leciałam z całym staffem do Barcelony i nikt niegdzie
          nie chciał na Okęciu żadnych deklaracji.
          • Gość: Karolina Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.chello.pl 15.07.02, 10:22
            To jakas paranoja, moje ciuchy sa wiecej warte niz 175 euro, a co dopiero
            sprzet foto. Lece w czwartek i nie wiem co robic.
    • Gość: mike Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.3web.net 15.07.02, 15:45
      nie trudno jest mi wspolczuc paniom ktore obawiaja sie problem na celnicy
      granicznej. z tego co ja sie orientuje damska bielizna czesto jest kosztowna, i
      w oczach wielu facetow nabiera dodatkowej wartosci. jesli chcecie wiedziec czy
      takowaz nie zaniecha zrobic odpowiednio zawyzonego wrazenia na weszacym celniku
      to polecam swoja darmowa usluge: prosze wyslac do mnie pare zdjec ktore
      pozajuja panie w tych slicznych silkowych lingerii i ja szybciutko moja ocene
      wam podam. obiecuje ze bede trzymal dlonie na klaw w czasie kiedy bede
      delektowal sie, uups, mam na mysli wycenial, te fotki...
      ;)

mikepotocky@hotmail.com
    • Gość: mike Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.3web.net 15.07.02, 15:51
      ;)

mikepotocky@hotmail.com
    • Gość: mike Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.3web.net 15.07.02, 15:51
      ;)

mikepotocky@hotmail.com
      • Gość: K Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.chello.pl 15.07.02, 17:54
        Czlowieku jak nie masz nic madrego do powiedzenia, to sie nie odzywaj, a juz na
        pewno nie 3 razy to samo!!!
        • Gość: M Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 17.07.02, 18:47
          Ostatnio mieliśmy spotkanie z celnikiem z lotniska. 175 euro - to wartość
          prezentów, które można przywieźć z wakacji. Nie wlicza się do tego 1 aparatu
          fotograficznego, kamery i....laptopa! Oczywiście jeżeli powiecie, że ten sprzęt
          wywiźliście ze sobą z Polski. na pewno oclą np. futro czy ilości ubrań, które
          będą wskazywać na przeznaczenie handlowe. Nie martwcie się. miłych wakacji.
          • Gość: Marzena Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: 212.106.5.* 18.07.02, 23:04
            niestety celnik sie nie doksztalcil, w ustawie wyraznie powiedziane jest, ze
            175 euro to wartosc bagazu osobistego wywozonego z Polski. Nie prezentow....a
            aparat i kamera sa objete konwencja genewska, tylko nie dokonca wiadomo co ma
            przewage, konwencja czy nasza ustawa. A to tresc:
            ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW

z dnia 7 grudnia 2001 r.

w sprawie zwolnienia od cła towarów przywożonych w bagażu osobistym podróżnego.

(Dz. U. Nr 148, poz. 1651)

Na podstawie art. 19014 § 5 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny
            zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa warunki, normy ilościowe i wartościowe oraz
            dokumenty wymagane do stwierdzenia podstawy do zwolnienia od cła towarów
            przywożonych w bagażu osobistym podróżnego.

§ 2. 1. Przywóz towarów, o których mowa w art. 19014 § 1 Kodeksu celnego, jest
            zwolniony od cła z zachowaniem następujących norm ilościowych:

1) wyroby alkoholowe:

a) wyroby spirytusowe oraz napoje alkoholowe inne niż wyroby winiarskie i piwo -
            nie więcej niż 1 l łącznie,

b) wyroby winiarskie - nie więcej niż 2 l,

c) piwo - nie więcej niż 5 l,

2) tytoń i wyroby tytoniowe:

a) papierosy - nie więcej niż 200 sztuk albo

b) cygaretki (cygara o ciężarze nieprzekraczającym 3 g) - nie więcej niż 100
            sztuk, albo

c) cygara - nie więcej niż 50 sztuk, albo

d) tytoń, tabaka - nie więcej niż 250 g,

3) perfumy - nie więcej niż 50 ml, i wody toaletowe - nie więcej niż 250 ml,

4) produkty lecznicze - w ilości przeznaczonej na potrzeby osobiste podróżnego.

2. Łączna wartość towarów przywożonych w bagażu osobistym podróżnego, innych
            niż wymienione w ust. 1, nie może przekraczać równowartości 175 euro, a jeżeli
            podróżny nie ukończył 15 lat - 90 euro.
            • Gość: XXL Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.echostar.pl 19.07.02, 21:17
              Ludzie czytajcie DOKŁADNIE to rozporządzenie !!!!!!!!!

Przecież to dotyczy TOWARÓW przywożonych w bagażu osobistym, a nie rzeczy
              osobistych.
              A w ust. 3 jest wyraźnie napisane, że norma wartościowa NIE DOTYCZY
              towarów powracających.

A co uważa się za rzeczy osobiste oraz co można wywieść jest napisane
              w innej ustawie.( niestety nie pamiętam numeru ).
              • Gość: Aneta Re: Ratunku!!! Deklaracja celna!!!! IP: *.man.polbox.pl 20.07.02, 19:45
                www.guc.gov.pl/pub/turysta.pdf - z tego jasno wynika, ze jednak trzeba
                zglaszac
                • emerytka? Re: Przeczytacie to w końcu uważnie??????! 20.07.02, 20:28
                  Przecież z ustawy jasno wynika,że norma dotyczy tzw. "prezentów",
                  a nie rzeczy wcześniej wywiezionych!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka