Gość: Edy IP: *.rmf.pl 21.11.02, 13:29 Czy bedac w Egipcie mozna wykupic wycieczke nad Kanał Sueski? Sa takie wycieczki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Kanal sueski 21.11.02, 14:18 Myslę, że się da bo ja byłam na takiej wycieczce. Byliśmy przy takim ogromniastym pomniku wojennym nad Kanałem, w okopach w Tel El Salaam i na ślicznych diunach na pustyni, przejeżdżaliśmy w jedną stronę promem a w drugą tunelem pod kanałem z postojem na lunch w Port Saidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edy Re: Kanal sueski IP: *.rmf.pl 21.11.02, 16:17 O to super! A wycieczka byla z miejscowego biura?> Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Kanal sueski 21.11.02, 16:48 Tak. Ściśle - byłam na wycieczce objazdowo-pobytowej organizowanej przez biuro polskie (Sigma Travel), którą tam na miejscu obsługiwał operator egipski. W ramach luzów w czasie "części" kairskiej, przed wyjazdem na południe do Asuanu, zaproponowano nam 2 wycieczki - jedną do Aleksandrii i Wadi El Natrun (ca. 70 USD), a drugą nad Kanał plus potem jeszcze buszowaliśmy po starym Kairze wieczorkiem (gł. na Khan el Chalili). Wycieczka nad Kanał kosztowała ok. 40-50 USD. Mieliśmy na pokładzie autokaru "bezpiecznika" z kałachem pod garniturem i było fajnie. Zwłaszcza w okopach i na czołgach (izraelskich!) w Tel El Salaam oraz na pustyni. autentycznie można zobaczyc coś takiego jak jest scena w "Lawrence w Arabii" D. Leana, że statek jedzie po piasku (bo wydma zasłania Kanał i powstaje takie złudzenie). Jest to niesamowite doświadczenie estetyczne - kolor wody, piasku, krajobrazy, widok olbrzymich statków przechodzących przez kanał z "mijanką" na Gorzkich Jeziorach - super. Z tego co pamietam to takie wyjazdy oferowali też miejscowi w Hurgadzie (trzeba się przejśc po starej Hurgadzie i popatrzeć po tych miejscowych biurkach), ale nie umoiem powiedzieć jak wyglądały ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edy Re: Kanal sueski IP: *.rmf.pl 22.11.02, 10:22 Wielkei dzieki Miriam:-)) Odpowiedz Link Zgłoś