Dodaj do ulubionych

Jednak Sao Paulo

20.05.06, 04:10
Witajcie,

wybieram sie naakacje do Sao Paulo ,gdzie bede odbywala praktyki w Hospital
das Clinicas FMUSP,z tego co zdazylam sie zorientowac w poblizu znajduje sie
ichniejsza akademia medyczna wraz z akademikiem w dzielnicy pinhereila
(przepraszam za bledy w pisowni).Czy moze ktos wie cos na temat tej
dzielnicy,czy jest to centrum miasta,i w ogole wszystko ,co jest mozliwe:)
zanim dotre do zrodel.
Obserwuj wątek
    • abelha Re: Jednak Sao Paulo 20.05.06, 20:24
      Hospital de Clínicas to jeden z najlepszych publicznych szpitali w Brazylii.
      Gratuluje.
      Znajduje sie z 300m od Av Paulista.
      A ta dzielnica to nie przypadkiem Pinheiros?
      • sarsur Re: Jednak Sao Paulo 21.05.06, 00:15
        O to w takim razie bardzo sie ciesze:)tak tak Pinheiros:)
        przepraszam,ale kompletnie nie mam zielonego pojecia na temat Av Paulista i co
        sie tam znajduje:( czy mozesz polecic mi jakies dobre przewodniki po Sao Paulo?
        Na dzien dzisiejszy posiadam przewodnik po Brazylii GW oraz Pascala.Zaraz
        zabieram sie za czytanie.

Czy moglabys przyblizyc mi informacje na temat Pinheiros?czy to jest scisle
        centrum i jak daleko jest ona od lotniska.
        • arpa1 Re: Jednak Sao Paulo 21.05.06, 10:33
          Sao Paulo jest naprawde duuuzym miastem i wszystko jest daleko od lotniska
          (zwlaszcza uwzgledniajac korki). Zakladajac, ze nie bedziesz latala w ta i z
          powrotem co tydzien, mozesz sie jednak tym wcale nie przejmowac :)

Avenida Paulista to centralna arteria miasta, centrum biznesu i nie tylko.
          Pinheiros znajduje sie w miare niedaleko i jest to calkiem fajna dzielnica,
          ladna, sporo zieleni, przywoita (mieszkania jedne z drozszych) i sporo
          rozrywkowych miejsc.

Plany miasta, przewodniki - polecam kupowanie na miejscu. Do zdobycia wersje
          angielskie, ale ucz sie portugalskiego i tak. Nawet w szpitalu wsrod
          nobilitowanych lekarzy nie zawadzi (ostatnio moja znajmoa holenderka na
          praktykach w Rio strasznie na tych profesorow narzekala).
        • abelha Re: Jednak Sao Paulo 22.05.06, 21:48
          Przewodnik kupisz na miejscu, a Pinheiros to bardzo fajna, tradycyjna dzielnica.
    • sarsur jaka pogoda w Sao Paulo 28.05.06, 09:55
      wlasnie,z roznych stronek internetowych wynika,iz temperatura bedzie w
      okolicach 10-20 stopni...ale zastanawiam sie,czy bardziej w kierunku 10(a moze
      nawet ponizej?),czy tez w druga strone.Nie wiem zwyczajnie,jaka garderobe
      powinnam zabrac.
      • arpa1 Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 06:48
        Dzisiaj bylo calkiem znosnie, chyba jakies 23-24C i nie padalo, ale wczesniej
        bywalo znacznie chlodniej. I na pewno bedzie zimniej, do 13-15 w ciagu dnia,
        czerwiec, lipiec.
        Szczerze mowiac nie mam pojecia ktora pora roku cie interesuje (zwaz na roznice
        czasu i por roku miedzy pl a br..).
        Moim skromnym beznadziejnym zdaniem (faceta): wszelkie ciuchy, ktore zabierzesz
        z EU
        • sarsur Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 07:47
          Hej,

interesuje mnie wlasnie lipiec...czyli rozumiem,ze wygrzewanie sie w sloneczku
          odpada,no coz;)mam jeszcze takie ogolne pytanie,co do ubioru
          Brazylijczykow.Zapewne inaczej nosza sie w miastach nadmorskich,a inaczej w
          takim Sao Paulo.W przewodnkiu napisane bylo,iz bardzie
          ekstrawagancko.Chcialabym sie wtopic w tlum,dlatego pytam.
          I jeszcze...jak to jest z tymi kieszonkowcami?czy naprawde nigdzie nie mozna
          zabierac aparatu fot.,bo wszedzie moga Ci go wyrwac z rak?zaczynam sie bac...
          • arpa1 Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 08:36
            Nieprawda, nie wyrwa ci z rak. (Miej jednak rece i plecy (plecak) sprawne, i
            nie za bardzo wypchane :)

W lipcu na poludniu (stan SP i ponizej) raczej sie nie opalisz zbyt mocno, ale
            1.5hr od SP jest Santos (nad morzem) i tam slonce moze byc. Obok Guaruja, dalej
            Ubatuba i inne kurorty, itam tylko lepiej. W sierpniu w Rio juz jest wlasciwie
            lepiej niz w sierpniu w PL. Bikini wiec moze sie przydac, ale kupisz na miejscu
            (za grosze).

Owszem, SP wyglada na bardziej europejskie (badz swiatowe) miasto. Nie chodzi
            sie tutaj w klapkach i szortach. Ale mozna :) Na normalne dni
            • sarsur Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 08:56
              Dziekuje serdecznie za porady:)na pewno skorzystam:) rozumiem,iz do Santos bez
              problemu mozna sie dostac?busiki,autokary?moja kolezanka jedzie do Santos na
              praktyki,wiec na pewno bedziemy sie odzwiedzaly.
              Czy naprawde na plazach kobiety przyodziane sa tylko w przyslowiowe "nitki
              dentystyczne"?bo na zdjeciach,filmach nie widzialam kobiety w "normalnym"
              stroju kapielowym ;)))
              • arpa1 Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 09:13
                Tak, do santos mozna sie dostac. Busy chodza co godzine mniej-wiecej. Mozesz
                spedzic wiecej czasu dostajac sie z Pinheiros do terminala Tiete niz stmtad do
                Santos (no moze ciut przesadzam). Wlasciwie to do Santos chodza autobusy z
                innych miejsc tez, w kazdym razie nie jest to zaden problem. Sadze jednak ze to
                ona ciebie bedzie odwiedzala, zwlaszcza o tej porze roku. Duzo wiecej ciekawych
                rzeczy w sp niz w santos..

Aha, mi sie wydaje ze kobiety na plazy sa przyodziane tylko w takie indianskie
                stroje, rozumiesz, sloma od pepka w dol. hehe ;-)
                (Moja kobieta nie pozwala mi patrzec na innych kobiet stroje, ale chyba
                widzialem rozne takie normalne..)
                • sarsur Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 09:22
                  jeszcze raz wielkie dzieki za informacje,jestem podekscytowana tym
                  wyjazdem,chociaz to tylko miesieczny wypad.Zamierzam troszke pozwiedzac
                  zwlaszcza Pantanal ,wodospady oraz odbc podroz kolejka w Paranagua.Wybieram sie
                  tez wstepnie na tydzien do Fortalezy(+oczywiscie Rio).Chcialabym zobaczyc
                  Salwador,ale nie wiem,czy starczy mi pieniedzy,bo to jednak spora odleglosc od
                  SP.
                  Mam nadzieje tylko,ze nie bedzie padac,bo niecierpie deszczu.
                  • arpa1 Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 09:34
                    w miesiac chcesz zrobic praktyki + to wszystko??
                    To moze odpusc sobie praktyki, zawsze mozesz powtorzyc albo zrobic gdzie
                    indziej.
                    Pantanalu nie znam (ani Parana-cos-tam). Wodospady w Foz de Iguacu warte
                    zobaczenia, dwa przynajmniej dni tam warto spedzic, bo jest pare innych rzeczy
                    do zobaczenia. Na Salvador (plus przylegle okolice) dalbym sobie co najmniej 4
                    dni, ale jesli masz malo czasu to lepiej leciec samolotem (autobusem z SP
                    prawie 2 dni w jedna strone), rezerwuj teraz, to bedzie taniej. Tydzien w
                    Fortalezie to moim zdaniem zdecydowanie za duzo, spedz reszte czasu w Rio. Na
                    pewno nie bedzie padac ciurkiem, a nawet jesli - to i tak warto.

A w SP na pewno bedzie padac, niestety (choc moze nie ciagle).
                    • sarsur Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 09:43
                      Hej,

praktyki nie moge oopuscic,gdyz wlasnie na tej zasdazie tam jade.Mam tam
                      zakwaterowanie oraz wyzywienie,a wycieczki mozna przeciez zrobic w weekend:)
                      poza tym jade kilka dni wczesniej,wiec mam nadzieje,iz jako pierwsze "zalicze"
                      wlasnie wodospady.W Fortalezie jest spotkanie dla studentow medycyny
                      (tygodniowe).Moze stamtad uda mi sie dojechac do Salwadoru?Kolej w Paranagui to
                      takze jednodniowy wypad,ewentualnie dwudniowy,no i Pantanal...ale to moze pod
                      koniec wyjazdu.
                      • arpa1 Re: jaka pogoda w Sao Paulo 30.05.06, 09:49
                        Czyli na plaze i tak nie bedziesz miala czasu (poza fortaleza)..
                        (hehe - z fortalezy do salvadoru blisko, jeden dzien autobusem wystarczy :)

Zycze wspanialych wrazen!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka