Gość: Arek IP: *.vianetworks.com.mx 23.03.03, 09:01 Witam! Czy ktos moze polecic jakies biuro, ktore ma w ofercie wycieczke na Santorini? Chodzi mi o tygodniowy pobyt, na poczatku lipca. Pozdrawiam i z gory dziekuje! Arek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Yan Re: Santorini IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 23.03.03, 18:44 z tego co się orientuję to tylko biuro EL GRECO więcej informacji na stronie www.elgreco.pl Odpowiedz Link Zgłoś
krizia Re: Santorini 23.03.03, 18:45 Przede wszystkim gratuluje wyboru miejsca na wakacje. Santorini jest przecudownym miejscem. Z pelna odpowiedzialnoscia polecam biuro Big Blue (ja z nimi tam bylam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Santorini IP: *.vianetworks.com.mx 23.03.03, 23:14 Dziekuje za obie odpowiedzi, krizia, masz moze jakis namiar na Big Blue (najlepiej www)? Pozdrawiam! Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krizia Re: Santorini IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.03.03, 00:18 www.bigblue.pl Nie wiem na ile strona ta jest aktualizowana i czy to biuro wciaz organizuje wyjazdy do Santorini (ja bylam 3 lata temu). Jezeli masz jakie pytania lub chcialbys zobaczyc zdjecia z Santorini przed wyjazdem, pisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Santorini IP: *.vianetworks.com.mx 25.03.03, 09:51 Hej krizia! Napisalbym, ale go nie podalas :)) Tak naprawde to nie ja sie tam wybieram, tylko chce sprezentowac wycieczke bratu, jako podroz poslubna. Ale chyba i tak caly proces poszukiwania biura i rezerwacji przeprowadzic bedzie musiala rodzina, gdyz nie przebywam obecnie w Polsce :( Sprawdzalem sobie strone Big Blue, wyglada na to ze nie maja juz Santorini w ofercie. Wiec chyba pozostanie El Greco. Pozdrawiam! Arek Odpowiedz Link Zgłoś
vivawawa Re: Santorini 25.03.03, 14:14 chyba faktycznie pozostaje tylko elgreco, jako jedyne biuro oferujace ten kierunek moga miec wysokie ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Santorini IP: *.lubon.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 19:51 Proponuje poczekać za of. last minute. Co do Big Blue to najprawdopodobnie jeszcze jakiś kierunek dodadzą do swojej of. może santorini(tak było w zeszłym roku) polecam perise ponieważ w kamari co 15 min. lądują samoloty w szczycie sezonu. Pamiętaj że tam piaszczystych plaż niema. ale co do klimatu to jest super. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krizia Re: Santorini IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.03.03, 20:46 Hej, Rowniez Sigma Travel ma w ofercie Santorini, z tym ze sa to pobyty 2-tygodniowe. Pozdrawiam krizia@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
vivawawa Re: Santorini 26.03.03, 00:17 ale sigma travel ma pobyty łączone i na santorini płynie się promem a ja wole czarter z wawy bezposrednio na santorini Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Santorini IP: *.vianetworks.com.mx 26.03.03, 09:45 Witam ponownie, Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jako ze wycieczka ma byc prezentem, wolabym wykupic ja wczesniej, bez czekania na last minute. Nie moglem sprawdzic cen w El Greco, gdzyz cennik na ich stronie internetowej nie dziala. Moze mi podpowiecie, czy 2000 zl/osoba to cena realna? W kazdym razie mniej wiecej tyle przeznaczylem na zakup. Z tego co widac na stronie El Greco, to wspolpracuja z hotelami wylacznie w Kamari lub Fira. Ktora miejscowosc lepsza? Hotel w Fira to tylko 2*, czego mozna sie spodziewac? Brak piaszczystych plaz na pewno nie bedzie problemem, ostatnie wakacje spedzilismy na plazy, niech tym razem bedzie cos innego. Aha, i jaka linia obsluguje lot czarterowy? Pozdrawiam! Arek Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Santorini 26.03.03, 11:00 Trudno powiedzieć co jest lepsze. Sprawa wygląda tak: Fira (Thira) leży na wewnętrznej stronie wybrzeża, na urwisku - jest stolicą wyspy, jest bardzo ruchliwa, zwłaszcza po zmroku - urocza, ale nie ma plaży - trzeba jeździć busem do np. Kamari czy Perissy lub do Akrotiri (bilet do Perissy kosztował w ub. roku bodaj 1.60 Euro). Natomiast Kamari to typowe "letnisko" - hotele, dyskoteki i plaże. Dojazd do Thiry jest bdobry, z przesiadką można też dojechać do Akrotiri, łodką, albo przez górę na piechotę (po drodze zwiedzając ruiny starożytnej Thiry) można się dostać do Perissy. I w Thirze i w Kamari oczywiście można wypożyczyć coś na 2 lub 4 kółkach i objechać wyspę samodzielnie. Gość portalu: Arek napisał(a): > Witam ponownie, > Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jako ze wycieczka ma byc prezentem, > wolabym wykupic ja wczesniej, bez czekania na last minute. Nie moglem sprawdzic > > cen w El Greco, gdzyz cennik na ich stronie internetowej nie dziala. Moze mi > podpowiecie, czy 2000 zl/osoba to cena realna? W kazdym razie mniej wiecej tyle > > przeznaczylem na zakup. > Z tego co widac na stronie El Greco, to wspolpracuja z hotelami wylacznie w > Kamari lub Fira. Ktora miejscowosc lepsza? Hotel w Fira to tylko 2*, czego > mozna sie spodziewac? > Brak piaszczystych plaz na pewno nie bedzie problemem, ostatnie wakacje > spedzilismy na plazy, niech tym razem bedzie cos innego. > Aha, i jaka linia obsluguje lot czarterowy? > Pozdrawiam! > Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Santorini IP: *.acn.waw.pl 26.03.03, 16:15 Polecam jako bazę Kamari lub Perissę, na pewno nie Firę. Fira jest odwiedzana przez tłumy jednodniowych turystów, jest tam b. drogo, komercyjnie i w kilku kafejkach byliśmy potraktowani po chamsku przez obsługę (co na Krecie i w innych miejscach na Santorini nam się nigdy nie przytrafiło). Fira w mojej opinii zdecydowanie przegrywa z innymi miasteczkami Santorini. Koło Kamari polecam rewelacyjną tawernę Psistaria O kritikos (przy drodze Kamari-Messaria). My na Santorini spędziliśmy tylko 2 dni, ale znajomi byli tydzień w Kamari (wtedy Ving miał ofertę) i byli zadowoleni. Narzekali jedynie na samoloty NATO, ktore latają nad wyspą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Santorini IP: *.vianetworks.com.mx 28.03.03, 07:19 Witam ponownie, Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Wasze wskazowki sa bardzo cenne i na pewno sie przydadza. Mam jeszcze jedno pytanie - jakie tam sa ceny? Ile trzeba wziac pieniedzy, aby wystarczylo na tygodniowy pobyt? Pozdrawiam! Arek Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Santorini 28.03.03, 10:50 Gość portalu: Arek napisał(a): > Mam jeszcze jedno pytanie - jakie tam sa ceny? Ile trzeba > wziac pieniedzy, aby wystarczylo na tygodniowy pobyt? > Pozdrawiam! > Arek Arku, proponuję abyś wszedł na forum "Grecja". Tam jest wątek pt. "Ile Euro na Kretę". Ceny na greckich wyspach są podobne. Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
krizia Re: Santorini 28.03.03, 12:06 Nie. Cyklady sa najdrozsze z wszystkich wysp greckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Santorini IP: *.acn.waw.pl 28.03.03, 16:03 Potwierdzam, ze ceny na Santorini w roku 2000 były wyższe niż na Krecie w 2000 r. Zauważyłam ogromne różnice w cenach owoców, także w tawernach było drożej. No, ale za widoki się dopłaca :))) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Santorini 31.03.03, 09:40 Nie pamiętam mówiąc szczerze ile wydałam na samym Santorini, z tym, że ja miałam śniadania i obiadokolacje w cenie wyjazdu. Dużo wydaje się na wodę, ponieważ w kranach jest odsalana morska i nie nadaje się do picia. Za sałatkę horiatiki płaciłam w Perissie od 2,5 do 4 euro, pizza 3-6 euro, piwo kilkadziesiąt centów.Za olbrzymie ciacho i Frappe w Firze już było więcej (ca 7- 8) ale to była kafeja z widokiem na calderę, a za widoki oczywiście się płaci. Za całodzienną wycieczkę po calderze (z postojami na Nea i Palea Cameni i na tej trzeciej, "zewnętrznej") oraz potem wieczorem w Oia (dowóz z i do Perissy) płaciłam w Kamari Tours 23 euro. Bilety autobusowe kosztowały w zależności od trasy 0.80 do 1.80 euro, wstęp na wykopaliska w Akrotiri 6 euro. Pociesz się że są bankomaty, więc zawsze można się poratować "pieniędzmi ze ściany". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Santorini IP: *.vianetworks.com.mx 01.04.03, 11:07 miriam_73 napisała: > Nie pamiętam mówiąc szczerze ile wydałam na samym Santorini, z tym, że ja > miałam śniadania i obiadokolacje w cenie wyjazdu. Dużo wydaje się na wodę, > ponieważ w kranach jest odsalana morska i nie nadaje się do picia. Za sałatkę > horiatiki płaciłam w Perissie od 2,5 do 4 euro, pizza 3-6 euro, piwo > kilkadziesiąt centów.Za olbrzymie ciacho i Frappe w Firze już było więcej (ca 7 > - > 8) ale to była kafeja z widokiem na calderę, a za widoki oczywiście się płaci. > Za całodzienną wycieczkę po calderze (z postojami na Nea i Palea Cameni i na > tej trzeciej, "zewnętrznej") oraz potem wieczorem w Oia (dowóz z i do Perissy) > > płaciłam w Kamari Tours 23 euro. Bilety autobusowe kosztowały w zależności od > trasy 0.80 do 1.80 euro, wstęp na wykopaliska w Akrotiri 6 euro. Pociesz się że > > są bankomaty, więc zawsze można się poratować "pieniędzmi ze ściany". Dziekuje miriam, wiec nie jest drogo, jak na miejsce typowo turystyczne. Mozesz polecic jakies ulubione restauracje, tawerny, miejsca gdzie mozna potanczyc przy miejscowej muzyce? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Santorini 01.04.03, 13:57 W Perissie najczęściej chodziłam na "małe co nieco" do którejś z dówch tawern vis-a-vis mojego hotelu (przy głównej ulicy - hotel Zorbas), albo "na końcu" Perissy przy cerkwi w Meltemi. Poza tym sporo knajpek jest od strony plaży, podobnie jest w Kamari. W drodze do Firy, przy rozjeździe już nad samą calderą jest świetne miejsce na romantyczny wieczór o zachodzie słońca - jest wytwórnia win, która ma swój sklep oraz wydzielone miejsce na tarasie nad morzem gdzie sobie można posiedzieć przy świeczce i kieliszku wina. W Oia uroczym miejscem jest kafejka na cyplu w starym wiatraku (btw. doskonały punkt widokowy na oglądanie słynnego zachodu słońca w Oia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.03, 22:51 Cześć Wam wszystkim! Czy jesteście pewni, że El Greco leci na Santorini w tym roku? El Greco w ubiegłym roku miało tę samą ofertę na Santorini, z tym, że lot był na Kretę (pytałam), a stamtąd prom na Santorini (już w cenie całej imprezy oczywiście). W ubiegłym roku żaden samolot z Polski nie leciał na tę wyspę. Czy ktoś z Was o to pytał i wie napewno? Pozdrowionka cieplutkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Jeszcze o locie na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.03, 22:53 Napisałam "żaden": to w/g mojej wiedzy, a obdzwoniłam w ubiegłym roku mnóstwo biur. Czy ktoś tam leciał, tam, tzn. z lądowaniem na Santorini? Pozdrówka raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
vivawawa Re: Jeszcze o locie na Santorini 10.04.03, 08:58 w ubiegłym roku BigBlue miał bezpośrednie czartery LOT-u na Santorini a ElGreco miało faktycznie lot na Krete i potem promem na Santorini z tegorocznego katalogu ElGreco wynika, że miają bezpośredni czarter na Santorini, a BigBlue nie ma Santorini w ofercie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Santorini IP: *.crowley.pl 09.04.03, 20:46 w ubiegłyn roku bezpośrednio na Santorini latało BIG BLUE i mam nadzieje że w tym roku też ędzie latało, byłam z nimi osobiscie wiec.......... Odpowiedz Link Zgłoś