Dodaj do ulubionych

Bułgaria czy Chorwacja ???

26.03.03, 19:24
Witam !!!
W zeszłym roku byłem w Chorwacji a dokładniej w Podgorze bardzo mi się tam
podobało i chcę w tym roku równiez tam jechać,ale ostatnio zastanawiam sie a
może Bułgaria ? Forumowicze pomóżcie !!! Napiszcie wasze za i przeciw ...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kayo Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 14:57
      Bułgaria: + taniej (jedzienie, noclegi, owoce, wszystko) ale przaśniej,
      bardziej swojsko mniej wystawnie zależy gdzie się pojedzie, + plaża
      piaszczysta, mniej zasolone morze, więcej miejsca plaże w Bułgarii to nie
      skarawki lądu jak w Chorwacji + łatwiej się dogadać,
      - jeśli denerwują Cię drobne opłaty na granicach to tam nie jedź :jeśli zaś
      takie drobne sprawy CIę nie zrażają to jedź śmiało, - opłaty za domniemane
      autostrady które w Chorwacji są w Bułgarii jest tylko 100 km a i tak za to
      płacisz... ale drogi nie są złe na pewno są lepsze od polskich
      to tak ogólnie

ja byłem i Chorwacji i w Bułgarii jednak same liczby wskazują gdzie mi się
      bardziej podoba Bułgaria-Chorwacja 6(nie licząc wczasów z rodzicami za
      realnego wesołego socjalizmu)-1
      • dzoony Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? 27.03.03, 19:15
        Ile płaciłes za nocleg w Bułgarii ?? Jaki jest standart pokoji ,apartamentów.
        • Gość: Kayo Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: 195.117.241.* 27.03.03, 23:23
          z widokiem na morze w małej miejscowości z własną kuchnią i łązienką w sezoenie
          5 $ po sezonie od 1 wrześńia 3 $ standard jest taki jaki sobie wybierzesz
          czytaj trafisz ale mozesz wybierać
    • Gość: Zakochana w BG Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.klik.bydgoszcz.pl 21.04.03, 14:00
      Bardzo czesto jeżdżę do Bułgarii. W poprzednim roku nad Morzem Czarnym
      spedziłam cały wrzesień. Zjechałam je całe z północy na południe, moge wiec
      sporo na ten temat powiedzieć.
      Jest naprawde wspaniale.W zależności od tego, w jaki sposób lubisz wypoczywać,
      możesz wybrac dogodne dla siebie miejsce. Całe północne wybrzeże (Warna, Złote
      Piaski, Albena, Konstantin i Elena) to typowe wielkie komercyjne kurorty. Same
      hotele, najrózniejsze atrakcje, zadbane plaże, niestety dosyc wysokie ceny
      (choć w porównaniu z innymi krajami - i tak niskie). Nie każdy jednak lubi
      wypoczywac w takich warunkach.
      Południowe wybrzeze jest inne. Mozna tam znaleźć wyjątkowo malownicze,
      dziewicze tereny. Jest taniej, spokojniej i ciszej. Zdecydowanie mniej
      niemieckich turystów.
      Trzecia możliwość to wybrzeże środkowe - Nesebyr, Sozopol. To wyjątkowo
      klimaciarskie miasteczka, z wąskimi uliczkami i bardzo starymi zabytkami. Jest
      pięknie, malowniczo i nie tak drogo jak na północy.
      I jeszcze jedno: z północy na południe - piekne, szerokie, piaszczyste plaże.
      Polskie biura podróży oferują właściwie tylko wyjazdy do wielkich kurortów.
      Mozna wiec pokombinować na własną rekę.
      Bułgaria jest piękna!!! Gorąco polecam!!!!!

• Gość: Kayo Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 09:50
        szukam fajnego miejsca a najlepiej kwatery na ścisłym południu Bg może byś coś
        poleciła mam na myśli z widokiem na morze z fajną plażą... znam pólnoc, znam
        środkowe wybrzeże znam południe ale nigdy tam nie byłem dłużej ...
      • Gość: Kayo Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 09:51
        szukam fajnego miejsca a najlepiej kwatery na ścisłym południu Bg może byś coś
        poleciła mam na myśli z widokiem na morze z fajną plażą... znam pólnoc, znam
        środkowe wybrzeże znam południe ale nigdy tam nie byłem dłużej ... a chciałbym
        w tym roku
    • Gość: Andy Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.crowley.pl 23.04.03, 15:40
      Chorwacja - bardzo podrożało i nie są już tacy mili jak dawniej. + w sezonie
      tłoczno

Bułgaria - kiepskie żarcie, poza hotelami bieda i żebranie

Wybór należy do Ciebie
      • Gość: ADONIS Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.lar1.nas.panafonet.gr 26.04.03, 21:52
        BIURO GOUNIS TRAVEL - GRECJA RYWIERA OLIJMPIJSKA ZAPRASZA miejs.STOMIO
        WWW.GOUNISTRAVEL.GR
      • Gość: Karolka Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.03, 22:55
        a moim zdaniem zarcie w Bulgarii jest pyszne: duzo warzyw, grilowanego drobiu
        no i te ich tradycyjne potrawy- mi to straszliwie smakowalo, poza tym OWOCE-
        smiesznie tanie,a przepyszne!
      • Gość: olo Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.13, 00:40
        W Bułgarii kiepski żarcie???? Nie rozwalaj mnie. Różnica pomiędzy Bułgarią i Chorwacją jeśli chodzi o kuchnię jest ogromna na plus dla Bułgarii. Przeciętny Polak w Cro nie ma co zjeść a w Bułgarii jedzenie miód malina. Zresztą powiem krótko, większość naszych rodaków w Cro wcina tylko pizzę bo jest najtańsza. Byłem widziałem to wiem, dziennie siedziałem w knajpach i kosztowałem różnych rzeczy ale jak widziałem Polaków to przeważnie wcinali pizzę, zresztą nie tylko Polacy. Jak chcesz zakosztować różności chorwackiej kuchni to licz się z wydatkiem kilkuset złotych za kolację dla czteroosobowej rodziny (jeśli dzieciaki są +15 lat). Kilkaset oznacza ponad 200 -300 zł. Głupia cola, sprite, fanta 0,2 litra kosztuje prawie tyle co 0,5 litrowe piwo. A jak myślicie, czemu w Chorwacji do wynajęcia są prawie tylko i wyłącznie apartamenty z kuchnią wypasioną jak w domu ze kompletnym sprzętem. Bo tam nawet Niemcy gotują obiady. W Bułgarii idziesz do knajpy, zamawiasz i jesz pyszne jedzonko za pieniądze takie jak w PL. Natomiast w Chorwacji tak różowo to nie wygląda. W Bułgarii idziesz na piwo, drinka na plaży, czy knajpek na deptakach i jest dużo taniej niż w PL, rób tak w Chorwacji to na wakacje przez 2 tygodnie wydasz 15 tysięcy za rodzinę 4 osoby. Nie wiem jak jest w Słonecznym Brzegu czy Złotych Piaskach, bo tam też nie jest tak dobrze ale np. w takim Sozopolu czy innych kurortach wygląda to tak jak napisałem. Problem leży gdzie indziej, Bułgaria to wielki budowisko i kupa zaniedbanego terenu a Chorwacja jest zadbana, bo tam mało co się buduje. Tam po prostu nie ma już gdzie budować. Trzeba zobaczyć jedno i drugie i samemu porównać.
        • Gość: turysta Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 10:50
          Hiszpania, Portugalia, Grecja, Turcja wszystko 1000 razy fajniejsze
          • kornel-1 Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? 09.06.13, 07:32
            Więc byłeś w Hiszpanii?!

;-)

k.
        • lwefoundlove Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? 19.07.13, 13:37
          Polecam Obzor w Bułgarii- sama dopiero wróciłam, pieknie, czysto, tanio, do plaży blisko i przede wszystkim kameralnie, bez wielkich hoteli i zgiełku.
          turystykastudencka.pl/p/34
          • Gość: piotr Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.nplay.net.pl 19.07.13, 20:54
            Cześć czy możesz podesłać jakiś adres na kwatere bo wlaśnie szukamy zakwaterowania na 4 os dorosłe plus 2 dzieciaków ? Bylibyśmy wdzięczni za jakieś info . Ew na nr 668 423 288 lub mail piotrek30558@wp.pl .Pozdrawiam.
        • Gość: ANADRZEJ S. Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.as49190.net 22.07.13, 11:35
          Bzdury, może w eleganckiej restauracji typu Bistro to rzeczywiście takie są ceny, my byliśmy w trójkę dwa tygodnie codziennie jadaliśmy w restauracjach różne potrawy najczęściej owoce morza, ale były też inne np. Pieczony na ruszcie prosiak do tego zawsze jakieś alkohole wino piwo i naprawdę rzadko przekraczaliśmy kwotę 100zł. A całkowity koszt naszej trójki z dojazdem samochodem i wynajęciem apartamentu to ok. 10000zł, ale naprawdę na nic sobie nie żałowaliśmy, tak że spokojnie można by zejść z tej kwoty. A tym roku jedziemy zobaczyć do Bułgarii.
    • soul01 Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? 10.06.13, 01:27
      Byłem zarówno w Bułgarii, jak i w Chorwacji. Wygrywa zdecydowanie Chorwacja, bardziej śródziemnomorska roślinność, palmy, drzewka cytrusowe, piękne kolorowe kwiaty, kwitnące opuncje, niesamowite krajobrazy i ukształtowanie terenu. W Bułgarii jest monotonnie, brak śródziemnomorskiej roślinności (nie licząc małych palm w doniczkach), mimo że plaże są długie i piaszczyste, są po prostu nudne i prawie wszędzie takie same. Miasta w Bułgarii są mało klimatyczne, o niezbyt ciekawej architekturze. Przy plażach większych miast dominuje zabudowa hotelowa, architektura których jest kiczowata i nie współgra w żaden sposób ze sobą, przez co człowiek czuję się trochę przytłoczony. Jeśli chodzi o kuchnię, tu również wygrywa Chorwacja, kuchnia Chorwacka jest bardzo zróżnicowana, smaczniejsza i bardziej śródziemnomorska. Nie będę rozpisywać się na ten temat gdyż wiele informacji o kuchni Chorwackiej, jak i Bułgarskiej można znaleźć w internecie. Podsumowując, wygrywa Chorwacja, jest państwem ciekawszym, bardziej egzotycznym i niestety droższym od Bułgarii, ale nie są to różnice bardzo duże, organizując wyjazd na własną rękę można spędzić w Chorwacji bardzo fajne wakacje za nie wielkie pieniądze.
      • kornel-1 Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? 10.06.13, 07:37
        soul01 napisał(a):

> Wygrywa zdecydowanie Chorwacja, bardziej śródziemnomorska roślinność, [...] niesamowite krajobrazy i ukształtowanie terenu. W Bułgarii jest monotonnie, brak śródziemnomorskiej roślinności [...] mimo że plaże są długie i piaszczyste, są po prostu nudne i prawie wszędzie takie same. Miasta w Bułgarii są mało klimatyczne, o niezbyt ci
        > ekawej architekturze.

To punkt widzenia turysty, który poznawał Bułgarię na wschód od 27 południka ;-)

Kornel
    • Gość: ondraszek Re: Bułgaria czy Chorwacja ??? IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 19:15
      byłam i w Chorwacji i w Bułgarii i zdecydowanie wolę ten drugi kraj. Jakoś czuję się tam bardziej swojsko. Poza tym Chorwacja jest droga, to jednak mocno turystyczny kraj (moim zdaniem bardziej turystyczny niż Bułgaria, gdzie przecież też nie brakuje hoteli i kurortów) i strasznie tam żerują na turystach. Zorganizowane wyjazdy do Bułgarii są też jednymi z tańszych. Na przukład kupiłam w alfastarze tygodniowy pobyt w Słonecznym Brzegu za 1200 zł. Tamtejsze ceny nie są też wygórowane, więc myślę, że to się naprawdę kalkuluje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka