Dodaj do ulubionych

Indie listopad

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 17:34
Mam prosbe do osob, ktore byly w Indiach:
- lece do Indii Płn (Delhi, Agra, Jaipur) pod koniec listopada. Z jakimi
temperaturami i pogoda powinnam sie liczyc? Jaka odziez?

Zaszczepilam sie na wszystko, na co sie dalo :) , ale: jakie leki powinnam ze
soba zabrac (tak na wszelki wypadek?).

Kazda cenna praktyczna rada mile widziana. Bardzo dziekuje.
Obserwuj wątek
    • malgorzata.wt Re: Indie listopad 07.11.06, 12:01
      My tez bylismy w listopadzie (od 7.11.2005), temperatury sa jak u nas latem (do
      30 C), jest sucho, nie pada - wg Hindusa (meza mojej kolezanki) to swietna pora
      na zwiedzanie polnocnych Indii. Mnie temperatura troche dokuczyla tylko raz
      (kiedy pojechalismy do Pushkaru na targ wielbladow, ale moze to dlatego, ze byl
      tam straszny kurz i TLUM ludzi). Co do ciuchow: ja zabralam to, w czym sie
      dobrze czuje i co jest wygodne - bawelniane spodnie, dlugie spodnice, t-shirty,
      moj maz to samo (poza spodnicami :-) ), wszystko raczej nie bardzo
      obcisle/wydekoltowane i na pewno nie super nowe i drogie - nie dlatego, ze tam
      jest niebezpiecznie czy cos w tym rodzaju, po prostu lazi sie w kurzu, czysto
      tam specjalnie nie jest, wiec szkoda ciuchow. Do niektórych świątyń trzeba
      wejsc z zakrytymi ramionami (można rece zakryc chusta) i nogami albo wrecz w
      dlugim rekawie. Poza tym nie ma jakichs wielkich ograniczen co do ubran, ale
      lepiej nie ubierac się wyzywajaco (mini, dekolty, obcislo); Europejczycy (a
      zwlaszcza Europejki) i tak wzbudzaja tam zainteresowanie, zdarzalo się, ze
      faceci chcieli się ze mna fotografowac, wiec niekoniecznie trzeba to
      zainteresowanie jeszcze podsycac. Trzeba tez zabrac cos cieplejszego (mialam
      sweter i polar), bylismy tez w Nepalu, a tam wieczorami i wczesnie rano moze
      byc chlodno. Buty: przede wszystkim wygodne, typu tenisowki / adidasy, ja
      chodzilam w zakrytych (nie lubie kurzu, a tego w Indiach jest pod
      dostatkiem...). Rada praktyczna: zabrac stare skarpetki, bo do swiatyn czasem
      wchodzi sie bez butow, ja jakos sie lepiej czulam w skarpetkach, potem
      najprosciej je wyrzucic i juz. My zreszta to samo zrobilismy z butami -
      specjalnie zabralismy stare adidasy zeby je "dobic" i juz nie wiezc z powrotem
      do Polski. Dzieki temu bylo wiecej miejsca w walizce na zakupy :-)
      Co do lekow: glownie na dolegliwosci zoladkowe, ktore sa raczej nie do
      unikniecia (zwlaszcza leki przeciwbiegunkowe - loperamid itp.), nam nic wiecej
      nie bylo potrzebne. Poza tym standardowy zestaw: plastry, cos na gardlo i na
      przeziebienia na wypadek zbyt sprawnej klimatyzacji :-) i duzych roznic
      temperatur np. w hotelu i na zewnatrz. Pozdrawiam :-)
      • Gość: bbb Re: Indie listopad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 20:53
        Baaaaaaaaaaaaardzoooooooo Ci dziekuje!!!
        Jestem madrzejsza, spokojniejsza.

Wszystko prawie dopiete na ostatni guzik, mam nadzieje, ze podroz sie uda.

Pozdrawiam wszystkich!
    • hm95 Re: Indie listopad 14.11.06, 00:18
      Gość portalu: bbb napisał(a):

> Mam prosbe do osob, ktore byly w Indiach:
      > - lece do Indii Płn (Delhi, Agra, Jaipur) pod koniec listopada. Z jakimi
      > temperaturami i pogoda powinnam sie liczyc? Jaka odziez?

W styczniu tego roku mieli zime stulecia :) Noca temperatury spadaly do zera (a
      tylko najdrozsze hotele posiadaja ogrzewanie). Nie wiem jak bedzie tej zimy ale
      sweter i kilka par skarpetek bym wzial. W ciagu dnia bedzie goraco, wiec:
      sandaly, krotkie spodenki, podkoszulki i oczywiscie kapelusik na glowke.

Pozdrawiam,
      HM
      • Gość: bbb Re: Indie listopad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 10:12
        dzieki serdeczne! :) mam nadzieje, ze zadnych wydarzen stulecia w listopadzie
        nie bedzie :)))

Mam jeszcze pytanie odnosnie malarii: czy jest konieczne przyjmowanie tabletek?
        Na stronie www.malaria.com.pl znalazlam, ze nie ma potrzeby przyjmowania
        malaronu, ale sluchajac innych osob juz zglupialam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka