IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:31
Kochani,
jest nas dwoje; jedno chce pojechać do Iranu, drugie nie (objazd na własną
rękę). Prosimy o opinie za i przeciw ( bezpieczeństwo, łatwość podróżowania,
stosunek mieszkańców do turystów - oczywiście przy pełnym poszanowaniu
obowiązków i zwyczajów wynikających z Islamu ).
Dziękuję za zainteresowanie
Hania
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Iran 29.01.07, 22:14
      Na pytanie, czy nie bałem się w Iranie zwykłem odpowiadać: TAK!
      Bałem się, że zostanę na zawsze w tym pięknym i bezpiecznym kraju zauroczony
      uśmiechem Iranek.

Irańczycy są przyjaźnie nastawieni, chętnie podejmują rozmowę, są ciekawi
      przybyszy. Zapraszają często do siebie, częstują obiadem. Są mili i serdeczni.
      Wyjątek stanowią taksówkarze usiłujący zedrzeć z białsów zbyt dużo kasy.

Transport jest bezproblemowy, 1000 km = 20 zł; wstępy do obiektów
      turystycznych - 1 zł

Co jest dla was alternatywą dla Iranu?

Obszerna relacja, ceny, opisy, refleksje i zdjęcia z trampingu '2006 są na
      mojej stronie:

kornel-1.webpark.pl
      Zapraszam,
      Kornel
      • Gość: Marlowe Re: Iran IP: 212.160.65.* 31.01.07, 10:54
        Zasadniczo to prawda... rzeczywiście ludzie są bardzo przyjażni i atmosfera
        jest miła, chętnie pomagają ale ja też byłem w 2006 w Iranie i przykro mi że
        zburzę trochę ten Twój sielankowy opis bo od Kermanu na wschód nie jest już tak
        różowo i nawet sami Irańczycy mnie przed zapuszczaniem się tam ostrzegali. W
        Bam do mnie wyskoczył jakiś małolat z bronią w ręku bardzo agresywny, w
        Zahedanie też zbyt wielkich oznak sympatii nie spotkałem to rejon przygranoczy
        z Afganistanem i swoimi prawami sie rządzi. Nawet w Teheranie miejscowi
        podchodzili do mnie i pytali się czy nie obawiam się chodzić po mieście z
        kamerą w ręce. Tak wiec powtarzam to rzeczywiście przyjazny kraj ale nie nalezy
        podchodzić do tego bezkrytycznie.
        • Gość: mis Re: Iran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:39
          zobacz www.iran-snowboard.prv.pl/
          • Gość: N Re: Iran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 22:36
            Bo w Iranie za kręcenie kamerą na ulicy mogłeś mieć kłopoty, ale nie ze
            złodziejami tylko z rodzinką kobiety, która napatoczyła się pod obiektyw.
            Generalnie nie powinieneś robić zdjęć ani filmować kobiet w czadorach chyba, ze
            zapytasz o zgodę. Chodzi głównie o reakcję ojca, brata, męża itd. takiej
            dziewczyny, którzy mogą się zdenerwować i robić problemy. dotyczy to zwłaszcza
            tych gorliwych wyznawców islamu ze szczególnym uwzględnieniem Meshadu (nie wiem
            czy dobra pisownia)
        • kornel-1 Re: Iran 31.01.07, 14:22
          Gość portalu: Marlowe napisał(a):
          >W Bam do mnie wyskoczył jakiś małolat z bronią w ręku bardzo agresywny,

Z ciekawości zapytam, jaki jest stan odbudowy Bam? Czy Arg jest dostępny dla
          turystów?

Kornel
          • Gość: Marlowe Re: Iran IP: 212.160.65.* 01.02.07, 12:09
            Stan odbudowy Bam powiedziałbym że jest wręcz beznadziejny, nic nie sięga za
            bardzo powyżej parteru, niestety patrząc na to z czego i jaką technologią oni
            domy odbudowują jestem dość sceptyczny gdyby sytuacja się kiedyś powtórzyła. Co
            do Arg.. wejść można tylko na teren tego przedzamcza, ta cześć wysoka jest
            niedostępna, niestety zmartwię Cię, teren wygląda jak jedna wielka piaskownica
            i szczerze mówiąc nie bardzo widać CO tam właściwie nalażałoby odbudować bo
            wszystko rozsypało się jak babki z piasku i nie ma nawet wyraźnych konturów
            zaznaczonych co gdzie było. Do zwiedzania pozostała jedna wąska ścieżka, w
            sumie może z dwieście metrów wszystkiego.
        • Gość: N Re: Iran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 22:39
          Marlowe a jak się skończyła ta sytuacja z tym agresywnym małoletnim?
          • Gość: Marlowe Re: Iran IP: 212.160.65.* 01.02.07, 12:23
            Jesli chodzi o kamerę to oczywiście masz rację, nie powinno się kręcić tam
            kobiet bez zgody itd itp.. ale rzecz w tym że chodziło właśnie o napady a nie o
            obyczaje bo tak naprawdę ja prawie nic nie kręciłem w Teheranie, to nie jest
            jakieś wyjątkowo ciekawe miasto a ja tam byłem tylko przejazdem i oszczędzałem
            taśmy. M. in. miejscowy dziennikarz własnie mnie ostrzegał przed kradzieżą po
            prostu.
            Jesli chodzi o małolata.. cóż, będąc z kobietą i mając w garści tylko owoce bo
            akurat z jakiegoś straganu wracałem na wymianę ciosów ciężko się było
            zdecydować, w końcu odwróciliśmy się i odeszliśmy pod lufą.. liczyłem że ruszy
            za nami i będzie okazja mu to wyrwać, o dziwo nie poszedł tylko darł się długo
            i wytrwale.. może po prostu nie miał naboi, może mimo wszystko bał się
            konfrontacji, nas było dwoje a on miał w garści jakiś samopał podejrzewam
            jednostrzałowy.
            • tomasz9938 Re: Iran 07.02.07, 21:34
              PLANUJĘ WYJAZD DO TEHERANU POCIĄGIEM Z ISTAMBUŁU CZY KTOŚ ODBYŁ TAKĄ PODRÓŻ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka