Dodaj do ulubionych

Wyspa Wielkanocna

IP: *.net.autocom.pl 08.04.07, 23:02
Czy ktoś był, to moja podróż marzeń
Obserwuj wątek
    • besir1 Re: Wyspa Wielkanocna 09.04.07, 05:55
      Tak - byl i za 3 miesiace bedzie ponownie :)
      • Gość: madlein Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.net.autocom.pl 09.04.07, 13:52
        Poważnie, czy jedziesz tam drugi raz bo jest tak super czy z jakiś innych powodów
        • besir1 Re: Wyspa Wielkanocna 09.04.07, 16:04
          Nie drugi :). Poza tym spojrzalem w lusterko i wyszlo, ze faktycznie jestem
          taki super :D
          • Gość: Izaa1976 Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.satfilm.net.pl 09.04.07, 17:00
            Witaj, a jakie biuro jest organizatorem wycieczek na Wyspy Wielkanocne. Do tej
            pory w ofertach dookoła świata można znalaźć jako opcję podróż na wyspy.
            Pozdrawiam
    • besir1 Re: Wyspa Wielkanocna 09.04.07, 17:15
      nie mam pojecia Izo jakie biuro. Trafiam tam zawsze przy okazji lotow dookola
      swiata, lub tez z Australii do Am. Poludniowej.
    • baark Re: Wyspa Wielkanocna 10.04.07, 09:46
      był, nawet niedawno,
      bez biura podróży,
      może być (W.W.- Isla de Pescua bodajże) ale bez jakichś szczególnych ochów czy
      achów,
      3 dni wystarczy, bardzo silne słońce, gorzej niż w wenezueli czy ugandzie, ceny
      pojechane, duzo żabojadów (właścicieli pensjonatów czy knajp), którzy czują sie
      tam jak u siebie,
      konie na ulicach,
      z ciekawostek to podobno mieszkańcy wyspy nie płacą żadnych podatków,
      a i bardzo czesty overbooking na trasie Santiago - W.W.
    • Gość: krafla Re: Wyspa Wielkanocna IP: 217.96.126.* 10.04.07, 12:39
      Ja bylam ze 3 lata temu, bez biura oczywiscie, bylam 3 dni i dla mnei za malo.
      Wyspa mnie urzekla , Moai rowniez. Poza Moia jest tam kilka miejsc na ciekawe
      piesze wycieczki aczkolwiek wiekszosc turystow porusza sie tam wynajetymi
      samochodami. Chetnie odpowiem na konkretne pytania.

Pozdrawiam
    • tierralatina Re: Wyspa Wielkanocna 10.04.07, 13:10
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14831&w=60437817
      • starypierdola Hola Amiga, 10.04.07, 14:49
        Typowe wycieczki:

www.visitchile.cl/isladepascua.htm
        Como te va, Tierralatina?
        Sentymentalny SP
      • Gość: madlein Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.net.autocom.pl 10.04.07, 23:01
        A ja myślałam, że nikt tam nie był. W takim razie wyruszam tam w przyszłym roku.
    • Gość: Krysia Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:52
      Mój syn, nastolatek tam był w marcu przez kilka dni. Z Santiago leci się Lan
      Chile (jak sie uda to bilet kosztuje coś ponad 600USD, a jak nie to ok.1200).
      Sam zwiedził całą wyspę- rowerem i stopem, bez problemu. Był zachwycony, ale
      nic dziwnego, skoro chce zostać archeologiem...
    • Gość: pawel Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.04.07, 21:49
      bylem rok temu na sylwestra( w sumie tydzien) ja masz jakies pytania chetnie
      odpowiem, :)
      • Gość: madlein Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.net.autocom.pl 16.04.07, 22:47
        czy leciałeś tam z Polski?.
        Jeżeli tak to jak najlepiej się tam dostać?
        Jak tam z noclegiem na miejscu i wyżywieniem?
        I czy tydzień to nie za długo?
        • Gość: pawel Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.04.07, 00:42
          Hej,
          Nie, nie lecialem tam z Polski, podróżowałem wtedy po całej Ameryca Płd. i to
          był jeden z etapów a doleciałem tam z Santiago,( jedyne miasto Ameryki z ktorego
          mozna tam sie dostac). Z Polski to pewnie trzeba leciec albo wlasnie do Santiago
          albo do Buenos Aires i z tamtad do Santiago( nie wiem czy bezposrednio sa jakies
          loty). Za bilet zaplacilem 500$ byl to akurat 31 grudzien, wtedy bilet byl
          najtanszy. Wczesniejszy jak i nastepny lot kosztowal duzo wiecej chyba nawet
          ok1000$. Po prostu sprawdzalem na stronie LanChile kiedy jest najtaniej.( bilet
          kupilem 3 miesiące wczesniej). Lecialem tam z dziewczyną, nie mielismy
          zarezerwowanego noclegu bo czytalismy ze ludzie na lotnisku na wyspie zaczepiaja
          turystów i oferuja pokoje do wynajecia. Juz na lotnisku w Santiago zaczepił nas
          facet i wynegocjowalismy cene 15$ za osobe(chyba nie duzo). A w jedzenie
          zaopatrzylismy sie jeszcze w Santiago w supermarkecie(zupki, makarony,sosy), bo
          na wyspie strasznie drogie.
          a co do długosci pobytu to tydzien jest w sam raz chociaz zal bylo wyjezdzac,
          gdy zobaczysz plaze Anakena, zachod słonca z krateru Rano Kau, bezmiar oceanu
          ktory cie otacza i jego kolor, oraz po chwili zastanowienia zdasz sobie sprawe
          gdzie sie znajdujesz to moze ci sie wydawac ze snisz:) , a do tego tajemnicze
          Moai.Turyści sa ale nie jest tloczno, czasem w nawet tych najbardziej
          popularnych miejscach nie ma nikogo. Podroz tam jest warta kazdych pieniedzy.
          a co do pieniedzy. Na ten tydzien na wyspie mielismy 500$ na nas dwoje i
          spokojnie starczylo nawet na 3 dniowe wypozyczenie samochodu i pamiatki,razem z
          noclegiem.
          jezeli jeszcze cie cos interesuje pomoge z przyjemnoscia :), moge sie rowniez
          pochwalic zdjeciami jezeli podasz mejla :) , mam nadzieje ze kiedys spelnisz
          swoje marzenie,
          Pozdrawiam
          • Gość: madlein Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.net.autocom.pl 17.04.07, 22:56
            Witam ponownie!
            Ale super, że tam byłeś może uda mi się tam pojechać w przyszłym roku.Mam małe
            dziecko i nie wiem czy mogę się z nim tam wybrać jeszcze się zastanawiam
            ponieważ to trochę daleka wyprawa.
            Chętnie zobaczę zdjęcia, mój mail: magdalena.bednarz@poczta.onet.pl, może przy
            okazji napiszesz gdzie jeszcze byłeś w Ameryce Płd
            • Gość: wowo Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.aster.pl 18.04.07, 00:17
              Czesc,ja kupowałem bilet w promocji British Airways i to jest chyba najlepsza
              opcja? Promocja jest zazwyczaj w styczniu i zapłaciłem ok 700 usd za trasę
              Warszaw-Londyn-Miami-Santiago-Wyspa Wielkanocna(powrót tą sama trasą) i
              dodatkowo dokupiłem bilet z WW na Tahiti za ok 400 usd.Możesz zrobić przystanki
              na całej trasie. Ja byłem najpierw dwa dni na WW,potem tydzień na polinezji i
              wracając znowu trzy dni na wyspie i dwa tygodnie w Chile(kontynentalnym).Jak
              masz pytania to pytaj,a co do wyjazdu to naprawdę warto bo to wspaniałe
              miejsce,pozdrawiam Wojtek
    • big.kahuna Re: Wyspa Wielkanocna 19.04.07, 00:54
      Ja byłem kilka lat temu, relację znajdziesz na www.michal.aero

Uwaźam, źe 3 dni to w sam raz, oczywiście żal wyjeżdżać, ale będąc tak daleko
      kolejne dni warto poświęcić na obejrzenie czegoś innego (Tahiti, Chile, Buenos
      Aires...)

Zapraszam też na najnowszą stronę o Puerto Rico - on line od kilku minut:
      puertorico.blox.pl
      • tierralatina Re: Wyspa Wielkanocna 20.04.07, 01:29
        3 dni? Ja po tygodniu mialem uczucie niedosytu...
        • big.kahuna Re: Wyspa Wielkanocna 24.04.07, 17:40
          tierralatina napisał:

> 3 dni? Ja po tygodniu mialem uczucie niedosytu...

Ja też mógłbym dobie tam siedzieć długo ale skoro miałem 3 tygodnie urlopu i
          wypuściłem się niemal 20 000 kilometrów od domu to wolałem zobaczyć jeszcze coś
          innego.
          Co innego uczucie niedosytu a co innego obiektywna atrakcyjność danego miejsca.
          Umówmy się, że poza klimatem Wyspa Wielkanocna wiele nie oferuje. Jeden dzień
          na Orongo, jeden na objechanie wyspy i jeden na Hanga Roa - co potem tam robić,
          żeby się nie powtarzać?

W Oceanii są tysiące wysp, każda przepiękna, nie da się na każdej siedzieć dwa
          tygodnie bo wielu się nie zobaczy.

Przy okazji:
          hawaje.blox.pl - o Hawajach, też pięknych
          www.michal.aero/travel/nz - Nowa Zelandia
          • Gość: madlein Re: Wyspa Wielkanocna IP: *.net.autocom.pl 24.04.07, 22:37
            A ja myślałam, że mało kto tam był, a tu proszę.
            Też planuję jeszcze coś zobaczyć po drodze może właśnie Chile.
          • jetlag1 Re: Wyspa Wielkanocna 25.04.07, 02:29
            big kahuna, zgadzam sie z toba na 100%, jest tyle swiata do zobaczenia,
            czasu malo.
            • starypierdola Witaj Jetlag! 06.05.07, 05:18
              No to widze ze watek zaczyna sie robic interesujacy :)

Wiec gdzie planujesz wybrac sie? Moze sie spotkamy gdzies na drugim koncu swiata?

Pozdrawiam
              SP
          • baark Re: Wyspa Wielkanocna 25.04.07, 10:19
            big.kahuna - w pełni popieram,
            Chile ma kupe innych fajnych miejsc (ot choćby TdP, czy Fitz Roy - to juz
            Argentyna)
    • starypierdola Sama widzisz... 30.04.07, 13:36
      ... ze tam juz wielu Polakow bylo, i ze nie ma tam nic az tak atrakcyjnego aby
      uzasadnic wyjazd na koniec swiata.

Proponuje wiec: jedz na Juan Fernandez. Raz ze nikt na tym Forum sie jeszcze
      nie chwalil ze tam byl, dwa ze to cale "Archipelago" jest wiec wiecej
      zwiedzania niz na WW, i po trzecie tam wlasnie przebywal RObison Cruzoe! Pomysl
      tylko jak nam wszystkim zaimponujesz!!!

Powodzenia
      SP
      • s.wawelski Re: Sama widzisz... 01.05.07, 23:28
        Juan Fernandez to dobry pomysl, moge tu dorzucic jeszcze jeden malo znany na
        Forum archipelag, a mianowicie Fernando de Noronha, ale moim zdaniem Rapa Nui
        to nie zastapi.

Co do Robinsona Cruzoe to nie ma w sumie zadnego dowodu, ze Defoe pomysl swojej
        ksiazki zaczerpnal z zycia Alexandra Selkirka, a porownanie ich zyciorysow
        raczej temu wrecz przeczy. Dla mnie prawdziwa Wyspa Robinsona pozostanie nadal
        Tobago...

Jakies plany wakacyjne tego roku?

Pozdrowienia,

S.W.

• starypierdola Pozyjemy, zobaczymy.... 03.05.07, 09:33
          Glowny cel na to lato: poprawic handicap. A pozniej zobaczymy: Antarktyka?
          Torres del Paine? A stamtad juz blisko na Juan Fernandez :)

SP
          • starypierdola Ale wracajac do tematu ... 06.05.07, 05:16
            Robinson Cruzoe to postac fikcyjna; Defoe umiescil go gdzies tam na Trynidadzie
            i kazal mu tam siedziec ponad 20 lat. I jeszce dolozyl mu Good Friday.

Ale w opisie przezyc Robinsona Cruzoe Defoe "wzorowal" sie na przezyciach
            Selkirka ktory spedzil kilka lat samotnie na wyspie nazywanej teraz Robinson
            Cruzoe, w archipelagu Juan Fernandez, wysadzony tam za niesubordynacje w
            stosunku do swego kapitana.

Podobno bylo jeszcze dwu innych "samotnikow" czy rozbitkow na tej wyspie, w
            innym czasie.

To przynajmniej jest 'oficjalna' wersja Chilijska

Patriota Chilijski
            SP
            • s.wawelski Re: Ale wracajac do tematu ... 06.05.07, 07:45
              No coz, po zapoznaniu sie z dokladniejszym opisem zycia Selkirka na wyspie
              musze przyznac, ze jednak jest wiecej podobienstw i wspolnych punktow ich
              pobytu. Najbardziej mnie do tego przekonaly... kozy i hiszpanskie statki.

Wielbiciel Talentu Defoe'a
              S.W.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka