Gość: Ewa IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 19:35 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: huanito Re: Wybieram sie do Meksyku IP: *.smrw.lodz.pl 04.10.03, 20:27 no i co z tego ja do sromowiczek koło piśdziawki i sie nie chwale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Wybieram sie do Meksyku IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 04.10.03, 23:05 huanito, z nieba mi spadasz. potrzebuje porad co zobaczyc, za ile nocleg, gdzie najladniej i malo turystow itepe.muchas gracias za twoja dobra wole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wybieram sie do Meksyku IP: 169.207.178.* 07.10.03, 20:51 Meksyk jest bardzo duzym i ciekawym krajem. Napisz cos wiecej: ile masz czasu na pobyt w tym kraju, jakie srodki finansowe i co Cie interesuje. Wowczas sprobuje Ci cos doradzic w miare swoich mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Wybieram sie do Meksyku IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 08.10.03, 20:33 Tomku, przeznaczam na te podroz ok. 3 tyg. Budzet zalezy od potrzeb.Interesuje mnie zycie codzienne,folklor, przyroda i zabytki.Nie cierpie wielkich zbiorowisk turystycznych jak Cancun ani wielkich drogich hoteli. Nie lubie marznac i dlatego przeznacze czas glownie na poruszanie sie wzdloz wybrzezy, choc odwiedzenie Oaxaca i San Cristobal wydaje sie konieczne. Czy jest tam bardzo zimno( bo wysoko)? Czy bilety lotnicze wewnatrz kraju sa drogie ? Prosze o maksymum porad. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wybieram sie do Meksyku IP: *.proxy.aol.com 09.10.03, 06:30 Wyglada, ze jedziesz do Meksyku po wlasciwe rzeczy i na pewno sie nie rozczarujesz. Jezeli chodzi o temperature, to w Meksyku nigdy nie jest zimno. Oaxaca ma wspanialy klimat: gorace ale nie upalne dni i przyjemne noce tak jak w Polsce latem. Miasto lezy na wysokosci okolo 1700 m npm, podobnie jak San Cristobal. W lecie natomiast caly Yucatan jest upalny (40*C w dzien w sloncu i 28 w nocy), w zimie jest chlodniej. Dokladnie nie umiem Ci podac cen biletow lotniczych po Meksyku bo nigdy nie latalem wewnatrz tego kraju samolotem ale sadze, ze sa bardzo przystepne. Sprobuj znalezc wiecej informacji na ten temat moze na stronach linii Aero Mexico i Mexicana. Zabytki. Jest ich w Meksyku mnostwo i rzad nie szczedzi pieniedzy na ich odnowe i utrzymanie. Dobre zwiedzenie Yukatanu to jest okolo 8-11 dni majac do dyspozycji samochod. Problem w tym, ze wiele starozytnych miast Mayow jest zdala od szlakow autobusowych i wiekszych miast. Nawet jezeli wysiadziesz w poblizu jakiegos miejsca to niekoniecznie latwo sie z tamtad wydostaniesz. Dzieki wlasnemu pojazdowi moglismy zobaczyc takie unikalne miejsca jak Mayapan, Edzna, Xpujil, Becan, Kohunlich, Chicanna, Coba, Dzibilchaltun. We wszystkich tych miejscach zwykle bylismy zupelnie sami, co robilo dosc niesamowite wrazenie. Wypozyczenie samochodu kosztuje okolo 220-270 USD na tydzien i powiedzialbym, ze sa to dobrze wydane pieniadze. Najbardziej znane zabytki Mayow w Meksyku to Chichen Iza, Uxmal (uchodzi za najwspanialsze zdobnictwo kamieniarskie w calym swiecie Mayow), Tulum ( przepieknie polozone nad morzem lecz architektura rozczarowala zarowno mnie jak i moja zone, inne wspomniane miejsca nas po prostu zepsuly) i Palenque (polozone juz poza Yakatanem na wzgorzach wsrod deszczowej dzungli) Do tych 4 miejsc mozesz sie dostac bez problemu autobusem. Poza Yukatanem najwspanialsze sa Teotihuacan (spedzilismy tam 3 dni zatrzymujac sie w pobliskim hotelu Villas Arqueologicas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Wybieram sie do Meksyku IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 09.10.03, 22:44 wielkie dzieki Tomku, twoje wskazowki bardzo sie mnie przydadza. Pozdrawiem i bede ew. dalej pytala Odpowiedz Link Zgłoś