greeg_69 07.12.08, 02:38 Witam, czy ktoś może się orientuje jaki to koszt, czy trzeba wyprawę planować i organizować indywidualnie, a może jakieś biuro podróży się tym zajmuje?? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tiny Re: Kilimandżaro. IP: *.centertel.pl 07.12.08, 11:17 kosztuje to ok. 1000 USD. Na miejscu wTanzanii jest bez liku agencji, które to miejscu organizuja. O ile wiem (a byłam), to nie za bardzo da się ominąć obowiązek korzystania ze zorganizowanej wyprawy na ten szczyt. Miasto Arusha jest najlepszym punktem wypadowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kilimandżaro. IP: *.chello.pl 07.12.08, 12:22 O tym, też już było na forum, szukaj : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=55259582&a=55259582 Odpowiedz Link Zgłoś
greeg_69 Re: Kilimandżaro. 07.12.08, 14:20 Witam. Rozumiem, że tysiąc dolarów to koszt samej wspinaczki, wstęp do parku i przewodnik. A ile może kosztować przelot? Dziękuję za informacje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiny Re: Kilimandżaro. IP: *.centertel.pl 07.12.08, 14:46 co do przelotów, to musisz poszperać, zależy jakimi liniami i dokąd. Taniej jest do Nairobi, a potem lądem,ale dłużej. Mozna lecieć z WAW do Aruszy (nazywa się to Kilimandżaro Airport), ale to na 100%więcej niż kolejne 1000 USD i 2-3 przesiadki. Niewątpliwie jest to piekna, ale drogggaaaa wyprawa. Dodatkowo porządne safari (np.: kilku dniowe po Ngorongoro, Serengeti, Maniara) do kolejne blisko 1000 USD. Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Kilimandżaro. 08.12.08, 09:32 Odpuść sobie Kili, idź na Mount Kenya. 10 lat temu było 3x taniej, a widoki ładniejsze. Byłem na obu górach i większe wrażenie wywarła na mnie Mount Kenya niż kopulaste Kili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeg_69 Re: Kilimandżaro. IP: *.gprs.plus.pl 08.12.08, 22:27 Kilimandżaro to moje marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Kilimandżaro. 09.12.08, 08:14 No cóż, z marzeniami nie mogę dyskutować - obyś je spełnił. Odpowiedz Link Zgłoś
bob1111 Re: Kilimandżaro. 09.12.08, 16:07 Linki z cennikami parków w Tanzanii między innymi Kili www.tanzaniaparks.com/regulations_and_park_fees.html www.tanzaniaparks.com/parkfees/Tariffs_8%20.pdf Koszty wycieczki min 1000$ może coś taniej ale nie sadzę, warto pamiętać o napiwkach :). Standardowe wycieczki są 5-6 dniowe, technicznie góra prosta problem z aklimatyzacją. Wycieczkę można bez problemu kupić na miejscu w Nairobi, Arushy lub Moshi biura które mają rekomendację LP raczej trzymają poziom. Niekiedy są problemy z tragarzami jeżeli biuro nie ma stałej ekipy ci ludzie są nisko opłacani dlaczego czasami nieco nachalnie domagają się napiwków. Standard wycieczki może być rożny dlatego ceny są niezwykle ruchome, np: jeżeli chcesz zjeść obiad przy stole to ten stół będą za tobą nosić :) ale koszty się zwiększą. W jednej z relacji czytałem że tragarze wnosili toaletę chemiczną tak że są elastyczni. Bilet lotniczy z Polski do Nairobi, od 950$ - 1300$ w zależności od terminu nie licząc jakiś super promocji. Wiza Kenijska na lotnisku i Tanzanka na granicy albo w ambasadzie w Nairobi chyba po 50$ ale nie jestem pewien. Byłem dawno więc info nie ma z byt świeżych Odpowiedz Link Zgłoś
1grzech Re: Kilimandżaro. 17.12.08, 11:12 Byłem w drugiej połowie września. Wstęp do parku z możliwością wyjścia ok 500$, nie wpuszczają, a w razie kontroli wyprowadzaja turystów nie korzystających z miejscowych agencji. Ja szedłem najdłuższa i najdroższa trasą tzw 5+1. tj przez wszystkie schroniska (Mandara, Horombo i Kibo) koszt to kolejne ok 500$ plus ok 100$ napiwku (wszystkie ceny w przeliczeniu na członka wyprawy). Nasza grupa była 11 osobowa co obniżało cenę. Mieliśmy zapewnione noclegi w domkach przy w/w schroniskach. W miejscach tych znajdują się jadalnie ze stołami gdzie każda ekipa się stołuje. Jedzenie codziennie 3 posiłki + five O'clock z kawą herbata, popcornem i owocami. Trasa kosztowan al e dajaca największe prawdopodobieństwo sukcesu. Aklimatyzacja i komfortowe warunki noclegowe. Inne trasy omijające schroniska są także mniej kontrolowane, ale tam trzeba wziąć więcej bagażu i tragaży (namioty, woda etc). Warto pamiętać o zabraniu $ W NOWYCH BANKNOTACH (Z DUŻYMI GŁOWAMI) tubylcy nie chcą przyjmowac innych. Góra jest dal Tanzanii wielkim przemysłem, którego strzega i pewnei dlatego nie dopuszczają tańszych wypraw (bez saportu) ale jesli wchodzi się legalnie to jest naprawdę hakunamatata.Życzę powodzenia. P.S. Po 2 dniu werówki po wulkanicznym kurzu, w Horombo Hut, zrobiliśmy pranie, w nocy ktoś uprzejmie sprzątnął je ze sznurka. Warto mieć zapas na takie przypadki lub nie zostawiać niczego na zewnątrz zamykanej chaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kilimandżaro. IP: 77.223.200.* 31.01.09, 15:22 www.4challenge.org. Organizują wyprawy na Kili +safari + Zanzibar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacper Re: Kilimandżaro. IP: 85.117.21.* 25.09.09, 20:59 Greeg, byles juz na Kili? Odpowiedz Link Zgłoś
greeg.69 Re: Kilimandżaro. 05.10.09, 20:16 Nie, nie byłem, nie mam jeszcze funduszy, ale przez cały czas się przygotowywuję i tak naprawdę to ciągle tam jestem w wyobrazni :) Pojadę. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacper Re: Kilimandżaro. IP: 85.117.20.* 24.10.09, 12:30 Witam, Z racji tego, ze moja ekipa sie posypala,poszukuje osob/osoby chetnych na Kili. Z tym, ze ja chce leciec grudzien/styczen 09/10( w sumie termin moze troszke uledz zmianie). Z racji tego, ze nie zagladam na to forum osoby chetne prosze pisac na kacperklep@gmail.com lub gg-2544645. Pozdrawiam, Kacper Odpowiedz Link Zgłoś