08.05.12, 08:32
Witam,
szukam jakiejś fajnej miejscowości na wakacje z 4-latkiem w czerwcu. Co sądzicie o Rowach? Czy w czerwcu będzie tam już otwarta jakaś gastronomia i jakiekolwiek atrakcje dla dzieci? Czy możecie polecić jakieś kwatery? zależy mi na tym by były blisko do tej wschodniej plaży (podobno ładniejsza), blisko do centrum i najlepiej z jakimś fajnym placykiem zabaw dla dzieci.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • robert1553 Re: Rowy... 08.05.12, 12:20
      Ze spokojem możesz jechać z dzieckiem do Rowów. Ja z dwójka dzieci jeżdżę tam od 5 lat. W sumie zaczynałem z jednym rocznym dzieciątkiem, teraz starsza córka ma 6 lat, a młodsza 1,5 roczku. W rowach wszędzie jest blisko. Możesz pospacerować po Słowińskim Parku Narodowym, ale żeby uniknąc opłaty lepiej jest wchodzić do Parku przez plażę (plażą na wschód jakieś 500m i dalej już szlakiem turystycznym), a z powrotem normalnie wracasz głównym wejściem. Ze znalezieniem kwatery w czerwcu nie powinno być problemów. Bez problemu znajdziesz także czynne bary i stołówki, szczególnie polecam bar u Jadzi. Rewelacyjne domowe obiadki w rozsądnej cenie. Kliknij na noclegi Rowy, bez problemu znajdziesz kwaterę blisko plaży, znajdziesz tutaj także bar w Rowach i restaurację.
      Pozdrawiam i polecam Rowy! Rewelacyjna miejscowość!
      • viki0 Re: Rowy... 08.05.12, 13:30
        dziekuję za odpowiedź:-) a znasz może "pokoje gościnne Ilse" ? podobno zaraz przy porcie. Bardzo podoba mi się "Willa Aura" ale z mapy targeo widzę że dość daleko od morza bo ok 900 m... czy z tej ulicy Bosmańska 10 jest daleko do jakiejś ładnej plaży?

Pozdrawiam!
        • robert1553 Re: Rowy... 08.05.12, 22:45
          Niestety nie znam obu kwater. Osobiście korzystałem z ośrodka przymorze - Camping (domki i pole namiotowe). Jeżeli chodzi o ulice Bosmańską, to jest ona bardzo blisko centrum. Te odległości widoczne na mapach nie oddają rzeczywistości. Nawet jeżeli jest to faktycznie 900m to spacerkiem do ulicy Nadmorskiej, dalej przez most Rybacką i dochodzisz do głównego wejścia na plażę przy samym Słowińskim Parku Narodowym (w tym miejscu plaża jest najszersza). Droga zajmie dosłownie parę minut.
          Jeżeli chodzi o wybór pomiędzy Ustroniem Morskim i Rowami, to z dzieckiem polecam tę drugą miejscowość. Ustronie też jest bardzo ładne, tyle że:
          -plaża w Rowach jest szersza, w Ustroniu jest bardzo wąska dlatego warto korzystać z plaży w Sianożętach.
          -same Rowy jako miejscowość (wioska) mają zdecydowanie lepszy układ niż Ustronie. Generalnie chodzi o to, że do Rowów prowadzi jedna droga dojazdowa, a samo "centrum" to już zamknięty deptak dla pieszych. Czasami zdarzy się samochód dojeżdżający do posesji. W Ustroniu masz chodniki wzdłuż ulic, dlatego dla małych dzieci bezpieczniej będzie w Rowach. No i Rowy są zdecydowanie bardziej "zalesione", a tym samym przyjemniejsze podczas spacerów.
          Wybierz Rowy, nie będziesz żałowała.
          Pozdrowionka
          • viki0 Re: Rowy... 09.05.12, 23:47
            Bardzo przydatne informacje - dziękuję:-) a porównując Ustronie z Rowami to czy Rowy wielkością są podobne czy dużo mniejsze? i czy w obu miejscowościach jest podobna liczba atrakcji dla dzieci np. place zabaw itp... czy poza plażowaniem będzie co robic np popołudniami? byliśmy otatnio w Jarosławcu i mały uwielbiał wieczorami szwędac się z nami po miasteczku i korzystac z atrakcji dla dzieci (automaty, kulki itp.) oraz stołowac sie w nadmorskich knajpkach ...codziennie zaciągał nas do fajnej knajpki gdzie pod gołym niebem pan grał i spiewał hit tamtego lata...;-) czy w obu mieścinkach Ustronie/Rowy można liczyc na podobne atrakcje?
            Pozdrawiam serdecznie.
            • robert1553 Re: Rowy... 10.05.12, 09:49
              Szczerze przyznam, iż w Ustroniu byłem dobrych parę lat temu (jeszcze nie miałem dzieci), więc nie zwracałem uwagi na place zabaw. Trudno mi się więc wypowiedzieć w tej kwestii o tej miejscowości. Pamiętam jednak, że atrakcji typu gry elektroniczne, samochodziki, automaty z kulkami, było pełno, podobnie jak w Rowach i myślę w każdej innej nadmorskiej miejscowości. O to się nie musisz martwić. Zapomniałem wcześniej wspomnieć, że w od 6 lat odbywa się zjazd maskotek w Rowach (kliknij na link). W tym roku impreza będzie w weekend 21-22 lipca, więc jeżeli w tym czasie planujecie urlop, to maluszek będzie wniebowzięty. Jest to impreza typowo dla dzieci. Maskotki z całej polski, gry, zabawy i konkursy dla dzieci. Dziecku na pewno się spodoba. A jeżeli jesteście zmotoryzowani, to w razie gorszej pogody polecam wypad do pobliskiego Smołdzina - fajne muzeum przyrodnicze Słowińskiego Parku Narodowego, z małym tematycznym ogródkiem dla dzieci. I troszkę dalej w Klukach znajduje się skansen Wsi Słowińskiej (też warto odwiedzić, tyle, że dziecka w tym wieku może to już nie interesować. Chyba,że traficie na jakąś imprezę folklorystyczną - zazwyczaj w weekendy). Do Smołdzina można pojechać także rowerkami (w Rowach jest sporo wypożyczalni), jeżeli dziecko wytrzyma na krzesełku, to jest to 15 km lasem, przez Słowiński Park Narodowy. W Smołdzinie jest fajna knajpka, domowe obiadki. Nazywa się Po Drodze. A w drugą stronę, jest Ustka z fajną promenadą. Do Ustki zawsze wybieramy się w razie pochmurnej pogody, żeby nie tracić dnia na plaży. Taki jednodniowy wypad, a dzieciaki nie chcą wracać z promenady. Pozdrawiam
    • greti Re: Rowy... 08.05.12, 13:27
      W czerwcu w Rowach jest już większość knajpek i sklepów pootwierana, zwłaszcza w centrum.
      Jest też tuż przy plaży plac zabaw z kulkami i jest plac zabaw w parku.
      To bardzo fajna miejscowość. Pobudowało się tam teraz sporo nowych pensjonatów, więc jest w czym wybierać. Na pewno cos odpowiedniego znajdziecie.
    • viki0 Re: Rowy... 08.05.12, 13:35
      Znajoma namawia mnie na Ustronie Morskie ale czy to juz nie jest sporo większa miejscowość? chodzi mi o to czy też ma klimat nadmorckiej mieścinki typu właśnie Rowy itp. ?

Pozdrawiam!
      • noa-75 Re: Rowy... 09.05.12, 16:41
        witam, bylam w Rowach w villi Aura w zeszłym roku, a dwa lata temu w Mierzei, ze 20m za Aurą. Z czystym sercem mogę polecić te dwa pensjonaty, czysto, przemili właściciele, swietne warunki, plac zabaw dla dzieci, a do morza na pewno nie jest 900m, my spacerkiem szliśmy 10 minut. Idzie sie dobrze, przez miasteczko.....nam sieę bardzo podobało i w jednym i drugim, w ogóle Rowy są super
        • viki0 Re: Rowy... 12.05.12, 12:22
          Jedziemy do Rowów :-) kwatera już zaklepana :-) oby tylko pogoda dopisała w połowie czerwca.
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:-)
          Możecie jeszcze polecic jakieś fajne restauracje i knajpki ze smacznym jedzonkiem w rozsądnych cenach? gdzie można zjeśc najlepszą rybkę i miejsca gdzie będą też zdrowe obiadki dla dzieci? do której latarni morskiej bliżej: Ustka czy Czołpino?
          Pozdrawiam serdecznie!
          • bailiff22 Re: Rowy... 12.05.12, 15:48
            Do Ustki bedzie zdecydowanie blizej z Rowow, jednak okolica obu latarni rozni sie znacznie.
            Ta w Ustce znajduje sie w samym centrum wielkiego nadmorskiego kurortu tuz przy promenadzie, zas ta w Czolpinie znajduje sie w Slowinskim Parku Narodowym, dojscie do niej to dosc spory kawalem z parkingu pod gore, dobrze trafic na bezchmurne niebo. Przy okazji zwiedzania latarni warto wybrac sie rowniez na ruchome czolpinskie wydmy, nie tak duze jak te w Rabce po drugiej stronie jeziora, ale rowniez nie tak oblegane przez turystow.
    • nadmorze.de Re: Rowy... 17.05.12, 21:53
      rowy@nadmorze.de
    • rafakos2 Re: Rowy... 09.07.13, 14:03
      Właśnie wróciłem z Rowów. Pogoda przepiękna, tydzień słońca i bezchmurne niebo. Tylko woda w Bałtyku paskudnie zimna, zaledwie 16 stopni. No i Rowy jakieś takie wyludnione, w porównaniu z latami poprzednimi. Mało turystów, restauracje i bary świecą pustkami, na plaży o godzinie 12 można spokojnie przysiąść tuż przy brzegu, bez konieczności przeciskania się i szukania wolnego miejsca. Chyba nasi rodacy znów zaczęli odczuwać kryzys i pozostali w domach. Nie mniej Rowy dla rodzin z dziećmi jak najbardziej się nadają. Sporo atrakcji, dużo miejsca dla dzieciaczków, mały ruch samochodowy i piękne lasy na spacery.
      • jerry.mar Re: Rowy... 11.07.13, 15:45
        Nie tylko w Rowach tak jest. Podobnie wygląda w Ustroniu Morskim. Niby środek sezonu, a ludzi jak na lekarstwo. Współczuje kwaterodawcom, bo kasa przechodzi im koło nosa.
    • montegeo Re: Rowy... 12.07.13, 18:44
      poleciłbym nastrojowe miejsce, kameralne skąd niedaleko do plaży wschodniej i blisko do centrum (po drodze wypożyczalnia gokartów, którymi lubią jeździć turyści, także z dziećmi).
      Ta kwatera to 4 koty
    • saturn07 Re: Rowy... 17.04.26, 15:38
      Rowy uważam za fajne i jest tam Słowiński park więc niezła plaża. Nawet wolałbym tam być niż Darłówku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka