Dodaj do ulubionych

klimatyczne??????????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:54
Może ktoś mi odpowie,czy zameldowanie nad morzem,czyli opłata klimatyczna
należy w interesie wczasowicza ,czy wynajmującego??Czy wynajmujący ma
obowiązek ściągać opłatę klimatyczną??Ile kosztuje taka opłata??
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia Re: klimatyczne?????????? IP: *.netcologne.de 24.06.07, 19:07
      Tak zwana oplata miejscowa pobierana od osob przebywajacych na terenie w tym
      przypadku miejscowosci Nowecin i Zarnowsaka wynosi od dzieci i mlodziezy o.65zl
      od pozostalych osob 1,30zl.Albo pobiera sie ja dodatkowo informujac przy tym
      turyste albo wchodzi to juz w cene zaoferowana ,co oznacza ,ze w obu
      przypadkach musi byc ta suma odprowadzona w tym przypadku do Gminy.
    • Gość: wiem Re: klimatyczne?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 20:05
      klimatyczne mus pobrac od ciebie wynajmujacy ok 3zl
      • inga_iga Re: klimatyczne?????????? 24.06.07, 22:46
        Gość portalu: wiem napisał(a):

> klimatyczne mus pobrac od ciebie wynajmujacy ok 3zl

Klimatyczne to nie stawka stała, ale dzienna.
        Jesli gdzieś na kwaterze nie proszono Cię o uiszczenie tej opłaty, to jest duże
        prawdopodobieństwo że właściciel prowadzi działalność "na czarno", bo nie
        spotkałam się zeby opłata ta była wliczona w cenę pokoju, ale nie wykluczam,że
        gdzies taka praktyka jest stosowana.

• Gość: Międzyzdroje Re: klimatyczne?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 06:11
      Może ktoś mi odpowie,czy zameldowanie nad morzem,czyli opłata klimatyczna
      należy w interesie wczasowicza ,czy wynajmującego?? Czy wynajmujący ma
      obowiązek ściągać opłatę klimatyczną??Ile kosztuje taka opłata??

Co to znaczy-"czy zameldowanie nad morzem,czyli opłata klimatyczna należy w
      interesie wczasowicza" jest to wyłącznie interes włodarzy miast turystycznych
      nałożony na kwaterodawców, a wczasowicz jest strasznie zszokowany- w, końcu
      1,69-osoba dorosła a 0,90-dziecko /dziennie to może popsuć urlop, dlatego też
      większość kwaterodawców zamiast mieć pokój po-30zł/os/doba mają po-35zł/os/doba
      i wtedy jest klimatyczne w cenie i niech się wczasowicz zastanawia czy
      gospodarz wynajmuje na lewo czy na prawo?!
      • Gość: Basia Re: klimatyczne?????????? IP: *.netcologne.de 25.06.07, 10:34
        Pani z Miedzyzdroja ma racje ,czesto to tak zwane klimatyczne wlasciciele
        pensjonatow wliczaja juz w cene pobytu a pod koniec sezonu i tak musza sie
        rozliczac z gmina,musza rowniez dokumentowac swoja dzialalnosc.
        • inga_iga Re: klimatyczne?????????? 25.06.07, 11:01
          dlatego zastrzegłam,że moze gdzies klimatyczne jest wliczne w cenę. W każdym
          razie wszyscy znami mi kwaterodawcy nie wliczją klimatycznego w cenę pokoju.
          • Gość: Rybka Re: klimatyczne?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 12:41
            Opłata klimatyczna nie ma nic wspólnego czy ktoś wynajmuje na czarno czy
            nie.Opłatę klimatyczną pobierają sezonowi pracownicy Urzędu Miasta bądż
            Gminy ,którzy są na umowie zlecenie.Jeśli ja kwaterodawca mam ochotę pobierać
            opłatę muszę podpisać umowę z Urzędem i pobrać druczki wpłat.Wtedy pobieram
            opłatę ale ponieważ odpłatność za tą ,,pracę,, jest 10 procent od zebranych
            kwot ,to nikt z nas nie chce się w to bawić.Ja mogę pomóc Pani ,która chodzi i
            zbiera bo ja wiem kiedy moi wczasowicze są w domu.Ale nie mam takiego
            obowiązku.Ajeśli to robię to tylko dla dobra mojego miasta.Hotele,pensjonaty i
            ośrodki wczasowe wliczają opłatę w cenę pokoi żeby nie tłumaczyć każdemu ,że
            jak świat ,światem płacimy wszędzie.Jedziemy do zakopanego też płacimy ,proszę
            nie dziwcie się że płacicie nad morzem.
            • inga_iga Re: klimatyczne?????????? 25.06.07, 15:46
              teoretycznie masz rację,ale w praktyce kto będzie zbierał opłatę klimatyczną
              jeśli nie ma zgłoszonej działalności.
              Ale to nie jest wątek na tą dyskusję.
              • Gość: doświadczona Re: klimatyczne?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:46
                Każda osoba, która zamieszkuje poza miejscem swojego zameldowania dłużej niż
                dwie lub trzy doby (nie pamiętam dokładnie) powinna się zameldować w tym miejscu
                na pobyt czasowy. To może niewiarygodne ale dotyczy to całej Polski, nie tylko
                miejscowości turystycznych. Oczywiście przepis jest martwy, bo nikt, kto
                wyjeżdża na wakacje do cioci tego nie robi, a Urząd Gminy tego nie sprawdza, bo
                nie ma w tym interesu. Co innego w miejscowościach nadmorskich, gdzie w czasie
                sezonu przebywa kilkadziesiąt razy więcej osób, a Gmina ma prawo pobierania
                opłaty klimatycznej. Jeżeli posiadam domek nad morzem w gminie A i go
                wynajmuję,a mieszkam w Gminie B, to Gmina A nie ma pojęcia, czy prowadzę w jej
                gminie działalność gospodarczą, czy nie. Przecież ewentualne zezwolenie na
                działalność gospodarczą wydała mi gmina, w której mieszkam. Jeżeli przyjadą do
                mnie klienci lub rodzina to i tak powinienem odprowadzić opłatę klimatyczną.
                Zresztą w Gminie A sami informują, że nie ma to nic wspólnego z prowadzoną lub
                nieprowadzoną działalnością. Na wszystko są przewidziane paragrafy, tych
                bardziej dociekliwych informuję, że w każdym Urzędzie Gminy jest do pobrania
                odpowiedni zbiór przepisów.Różnica polega na tym, że jeżeli prowadzę działalność
                gospodarczą, to teoretycznie powinienem pobrać ksiązkę meldunkową i formularz
                wpłat, natomiast w wypadku nieprowadzenia działalności każdorazowo przy
                przyjeździe do mnie gości "na dłużej" muszę ich wysłać do Urzędu Gminy. I tyle.
    • top.x Re: klimatyczne?????????? 26.06.07, 12:39
      Uwaga. Są rozmaite ulgi w opłatach klimatycznych: dzieci, studenci, emeryci,
      niepełnosprawni - przed zapłatą warto o to zapytać. Jeszcze jedno. Należy zawsze
      poprosić o pokwitowanie wniesionej zapłaty ;)
      • Gość: .................. i nalezy zasze pobrac kaucje zeby wczasowicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:55
        nie zniszczyli mebli!a dzieci nie zdewastowaly pokoju;-)
        • top.x Pobieranie kaucji i zaliczek jest nielegalne. 26.06.07, 14:50
          Gość portalu: .................. napisał(a):

> nie zniszczyli mebli!a dzieci nie zdewastowaly pokoju;-)

Przepraszam, ale pobieranie wszelkiego rodzaju kaucji jak również żądanie
          zaliczek jest nielegalne ;)
          Jeżeli miałaby być pobrana kaucja, w założeniu potrącana w przypadku jakichś
          zniszczeń w pokoju, wcześniej należałoby sporządzić szczegółową inwentaryzację.
          Żeby nie było problemów, po prostu unikajmy korzystania z ofert, które wymagają
          zaliczek albo kaucji.
          • serrnik Re: Pobieranie kaucji i zaliczek jest nielegalne. 26.06.07, 15:31
            www.hotelarze.pl/hot/hotel-transakcje.php
          • inga_iga Re: Pobieranie kaucji i zaliczek jest nielegalne. 26.06.07, 17:24
            mhh zaliczka jest nielegalna?
            a z czego to wnosisz?
    • serrnik Re: klimatyczne?????????? 26.06.07, 13:19
      Oplata klimatyczna, zwana tez miejscowa oplacana jest na podstawie uchwaly Rady
      Gminy. Do jej pobierania zobowiazani sa tzw. gestorzy bazy hotelowej,inkasentem
      jest z mocy uchwaly wlasciciel lub wyznaczone przez niego osoby. Przyklad takiej
      uchwaly mozna obejrzec tu: bip.dziwnow.pl/strony/355.dhtml
      Widac wiec ze tylko legalnie dzialajacy pensjonat moze pobrac oplate
      klimatyczna. Oplaty klimatycznej nie za bardzo mozna wliczyc w cene pobytu,
      poniewaz nie mozna jej wliczyc ro rachunku za pobyt. Oplata klimatyczna nie jest
      przychodem pensjonatu tylko gminy.
      • Gość: ech a jakie sa kary dla tych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 14:02
        ktorzy owego podatku nie uiszczaja?
        bo przeciez nikt nie policzy ile osob przebywalo w danym osrodku ...
        • Gość: zbynu Re: a jakie sa kary dla tych... IP: *.166.udn.pl 26.06.07, 14:24
          wystarczy zeby ci dala pokwitowanie i tyle :) rachunek zebys mogl odliczyc od podatku czy jakos tak
        • serrnik Re: a jakie sa kary dla tych... 26.06.07, 15:08
          Legalny hotel/pensjonat/kwatera ma obowiazek prowadzenia ksiazki meldunkowej

ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 r. „O ewidencji ludności i dowodach osobistych”:
          Rozdział 5. Obowiązek meldunkowy wczasowiczów i turystów
          Art. 18.
          1. Osoba, która przybywa do domu wczasowego lub wypoczynkowego, pensjonatu,
          hotelu, motelu, domu wycieczkowego, pokoju gościnnego, schroniska, campingu lub
          na strzeżone pole biwakowe albo do innego podobnego zakładu, jest obowiązana
          zameldować się na pobyt czasowy przed upływem 24 godzin od chwili przybycia.
          2. Zameldowania dokonuje się u kierownika zakładu lub upoważnionej przez niego
          osoby.
          Art. 19.
          Osoba przebywająca w określonej miejscowości w celach turystyczno-wypoczynkowych
          poza zakładami określonymi w art. 18 jest zwolniona z obowiązku zameldowania
          się, jeżeli jej pobyt w tej miejscowości nie przekracza 30 dni.

Art. 20.
          Uczestnicy wycieczki organizowanej przez instytucję państwową lub społeczną,
          związek zawodowy albo inną organizację społeczną dokonują zameldowania się na
          pobyt czasowy za pośrednictwem kierownika wycieczki, który jest obowiązany z
          chwilą przybycia do zakładu hotelarskiego zgłosić pobyt wycieczki kierownikowi
          zakładu lub pracownikowi upoważnionemu do przyjmowania zgłoszeń, przedstawiając
          listę uczestników oraz dowód upoważniający go do kierowania wycieczką.
          Art. 21.
          1. Uczestnicy kolonii i obozu turystyczno-wypoczynkowego organizowanego przez
          instytucję państwową lub społeczną, związek zawodowy albo inną organizację
          społeczną dla młodzieży szkolnej i studiującej są zwolnieni od obowiązku
          meldunkowego, jeżeli pobyt czasowy nie przekracza 30 dni.
          2. Kierownik obozu lub kolonii jest obowiązany prowadzić listę uczestników.
          • Gość: ech.. taaaaaa, ale tu wiekszosc nie jezdzi do pensjonato IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:48
            tylko na kwatery za 30 -dychy...wiec do kogo te slowa!
            • Gość: Alusia Re: taaaaaa, ale tu wiekszosc nie jezdzi do pensj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 18:40
              od chałup po karwię UM władysławowo ustaliło opłatę klimatyczną 1,30zł/os dor,
              zniżki dla dzieci pow. 3 lat i emerytów ( 0,60zł),
              dzieci do 3 lat gratis,
              sparwdzajcie zawsze na www BIP urzędów maiasta
            • Gość: łubudubu Re: taaaaaa, ale tu wiekszosc nie jezdzi do pensj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 18:47
              a co kwatera nie może być w pensjonacie??
              • Gość: gość Re: taaaaaa, ale tu wiekszosc nie jezdzi do pensj IP: *.chello.pl 27.06.07, 20:17
                Kwatera to zazwyczaj pokoje gościnne lub kawtery pryawtne a pensjonat to też
                pokoje tylko należą do innej kategoryzacji.Wpensjonatach są wyższe ceny i
                zazwyczaj połata klimatyczna jest wliczona w cenę pokoju.
                • Gość: ja kwatera to nie pensjonat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 20:50
                  pensjonat ceny od 160 zl/osoba kwatery 30/50 zl
                  • Gość: Leba Re: kwatera to nie pensjonat IP: *.chello.pl 27.06.07, 21:05
                    znam pokoje po 180,. które nie mają nazwy pensjonat a ceny jak w
                    hotelu.Wszystko zależy od położenia posesji.Im bliżej morza tym drożej.
                    • Gość: zielonydomek Re: kwatera to nie pensjonat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 10:19
                      Odpowiadasz na :
                      Gość portalu: Leba napisał(a):

> znam pokoje po 180,. które nie mają nazwy pensjonat a ceny jak w
                      > hotelu.Wszystko zależy od położenia posesji.Im bliżej morza tym drożej.

dokładnie:-)
                      w moim pensjonacie ceny od 30-45 za łóżko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka