Dodaj do ulubionych

odstawienie tabletek

07.09.11, 16:00
Za tydzień planuję odstawić tabletki anty (od jakiś 4 lat biorę harmonet) ponieważ chcemy z mężem mieć dziecko smile Czy możemy zacząć się starać zaraz po odstawieniu? Nie chciałabym z tym długo czekać. Czy na prawdę zaraz po odstawieniu jest duże ryzyko ciąży mnogiej?
Obserwuj wątek
    • migotka.s Re: odstawienie tabletek 07.09.11, 16:33
      lekarze roznie mowia-jedni nie widza przeciwwskazań
      inny twierdza ze lepiej odczekac zeby organizm sie zregenerował

moim zdaniem mozna od razu - jak organizm sie ustabilizuje hormonalnie to powinno zaskoczyc
      co do ciazy mnogiej to czytałam ze nie ma to zwiazku z tabletkami
      ja bym jednak odczekała jeden cykl i zrobiła sobie badania a przy okazji dała organizmowi choc jeden cykl bez burzy hormonów wink
    • lidek0 Re: odstawienie tabletek 09.09.11, 22:32
      Po odstawieniu antyków istnieje ryzyko zaburzeń hormonalnych dlatego jak bym odczekała 3 cykle i zbadała hormony przed rozpoczęcim starań.
    • justyna9926 Re: odstawienie tabletek 15.09.11, 19:42
      Mi ginekolog powiedziała że można od razu po odstawieniu tabletek starać się a ryzyko ciązy
      mnogiej jest niewielkie. Dzisiejsze tabletki mają inny skład niż te co były kiedyś.
      Powiedziała również żeby od razu brać kwas foliowy.
    • wyrzeczenie Re: odstawienie tabletek 20.09.11, 17:45
      Ja bym troszkę poczekała tzn przynajmniej 3, 4 miesiące, ten czas potrzebny jest, aby zregenerować wątrobę i dojść do normalnej równowagi hormonalnej. Już teraz kup i zażywaj kwas foliowy. Pozdrawiam
    • emilka80.us Re: odstawienie tabletek 28.09.11, 21:34
      Mnie tez ten temat bardzo interesowal, a w zasadzie interesuje. 2 cykle minely od odstawienia tabletek. Generalnie zawsze mialam to przeswiadczenie ze trzeba dac czas organizmowi zeby sie zregenerowal. Ale... Stwierdzilam ze nie ma co stawiac na domysly lecz na fakty, wiec zaczelam szukac w necie artykulow, badan w tym temacie. Niestety ku mojemu rozczarowaniu znalezione badania byly z lat 1979, 1982, 1995, wiec jakby troche za stare. Nawet ich nie czytalam. Szukalam w jezyku polskim i angielskim i tu sie pojawily pewne rozbieznosci. Z amerykanskich stron wyczytalam ze po tabletkach pojawia sie wieksze ryzyko poronienia, na polskich mowia o ciazy mnogiej. Ale zadnych swiezych badan w temacie nie udalo mi sie znalezc.
      Ponizej dwa linki do artykulow:
      healthnews.uc.edu/news/?/883/
      www.mayoclinic.com/health/birth-control-pill/WO00098
      Po przekopaniu internetu wcale nie jestem madrzejsza. Cierpliwosci na dluzsze czekanie juz nie mam, wiec zaczynam dzialac w tym cyklu.
    • kotkowa Re: odstawienie tabletek 18.10.11, 12:58
      Bywa, że tuż po odstawieniu łatwiej zajść, ale i łatwiej poronić - endometrium może nie być gotowe, progesteron za niski, prolaktyna za wysoka. Moim zdaniem na pewno lepiej odczekać, poobserwować cykle wg npr, ew. zbadać podstawowe hormony.
    • justyna3003 Re: odstawienie tabletek 18.10.11, 21:34
      Każdy ginekolog ma swoje zdanie...ja na twoim miejscu odczekałąbym 1-2 cykle, żeby potem w razie co nie mieć wyrzutów sumienia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka