Dodaj do ulubionych

potencjalna ciąża a leki

06.12.11, 22:50
Witam,

Jako, że mam za sobą jedną nieudaną ciążę, a zaczęliśmy się ponownie starać mam pytanie które mnie mocno nurtuje- co, jeśli jeszcze nie mogę potwierdzić ciąży, jest druga połowa cyklu a trzeba brać leki?

W sumie nie wiadomo, kiedy się uda i czy się udało, a przecież nie da się unikać wszystkich leków, chociaż się staram. Np w tym miesiącu MUSIAŁAM wziąć biseptol, zrobiłam BETĘ na około tydzień przed planowaną miesiączką, wyszła negatywnie, leki wzięłam. I teraz myślę, co jeśli jednak jestem w ciąży... Obawiam się, że będę tak ciągle świrować.

Stąd moje pytanie- co robić przez ten okres "starań"? Kwas foliowy biorę oczywiście.

Będę wdzięczna za odp.
Obserwuj wątek
    • mentafolia Re: potencjalna ciąża a leki 07.12.11, 00:11
      Pierwsze 10 dni po zapłodnieniu uważa się za dość bezpieczne jeśli chodzi o ryzyko skutków teratogennych,dlatego ze blastocysta ma mozliwości wyrównywania uszkodzonych komórek,bez wpływu na dalszy rozwój płodu.
      Jeśli zostaje uszkodzona większa liczba komórek - blastocysta najczęściej zanika,zostaje wchłonięta,a kobieta najczęściej nawet nie wie że była w ciąży.
      Ważniejszy jest okres embriogenezy,który trwa od 10 do 56 dna ciąży i podczas którego różnicują się wszystkie narządy.
      Biseptol który brałaś należy do grupy sulfonamidów,a sulfonamidy uważa się za leki mające dz. embriotoksyczne i w związku z tym nie podaje się go ciężarnym.
      Beta na tydzień przed planowaną miesiączką chyba zawsze będzie negatywna,to za wcześnie żeby badanie coś wykazało.
      • elunia29 Re: potencjalna ciąża a leki 07.12.11, 09:26
        Kiedy starałam się o drugie dziecko robiłam 5 inseminacji jedna po drugiej, więc prawdopodobieństwo, że mogę być w ciąży trwało prawie pół roku, jak potrzebny był mi antybiotyk prosiłam aby lekarz brał pod uwagę moje starania. Okazało się, że zaszłam naturalnie kiedy najmniej się tego spodziewałam i w ogóle nie myślałam czy brać leki czy nie po prostu żyłam. Myślę, że nie można dać się zwariować, nie picie kawy, wina też uważam za lekko przesadzone. Jak będziemy normalnie żyły to i w ciążę będzie nam łatwiej zajść.
    • kotkowa Re: potencjalna ciąża a leki 07.12.11, 11:30
      Ja sie zachowuje tak, jakbym mogla byc w ciazy i tyle. Jak bylam przeziebiona, to bralam w 2 polowie cyklu tylko takie leki, ktore sa dozwolone w ciazy. Przeciez lekarzowi mozesz powiedziec, ze staracie sie o dziecko i mozesz byc w ciazy. Wcale nie trzeba brac lekow, ktore sa niekorzystne dla ciazy - w ciazy przez 9 m-cy jak bedziesz chora, to bedziesz musiala uwazac na leki.
    • pikka6 Re: potencjalna ciąża a leki 07.12.11, 17:58
      jeśli musisz wziąć leki to informujesz lekarza że starasz się o dziecko i możesz być w ciąży. Wówczas lekarz potraktuje Cię jak ciężarną i przepisze to co dozwolone. Co do leków raczej brałam pod uwagę tą ewntualność( w 2 fazie cyklu)
      • olusiek81 Re: potencjalna ciąża a leki 07.12.11, 21:46
        ale dlaczego musialas wziasc biseptol ?? przeciez jest wiele antybiotyków które mniej szkodzą ... a pomoga tak samo jak biseptol , ja zawsze lekarza informuje ze istnieje ewentualnosc ze moge byc w ciazy i napewno wtedy nie przepisałby mi biseptolu , ja mam w pamieci moja pierwsza wizyte u gina w ciazy kiedy najpierw powiedział ze jest idealnie a potem jak mu powiedziałam ze sie najadłam ferwexu ( nie planowalismy wtedy dziecka ) to powiedział ze nic nie obiecuje ze i ze ta ciaza moze sie nie utrzymac , naszczescie skoczyło sie dobrze
    • pralinka_z_nadzieniem Re: potencjalna ciąża a leki 08.12.11, 18:06
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Bisteptol brałam, gdyż niestety (nad czym ubolewam) jest to jedyny lek który pomagał mi. Inne antybiotyki nie działały. Oczywiście, że bardzo się zastanawiałam, ale było ryzyko, że infekcja uderzy w nerki, bo po leczeniu lekami bezpiecznymi nie ustępowała

No nic, okres mi się spóźnia już 3 dni, zrobiłam test, ciągle negatywny...

Po ostatniej ciąży, która zakończyła się w 14 tc mam trochę obaw, ale to był 4 cykl po łyżeczkowaniu, może jeszcze nie wszystko się wyregulowało.

W czasie tamtej ciąży nie brałam nic, nawet leków przeciwbólowych od 2 połowy cyklu, dmuchałam i chuchałam i dziecko miało szereg wadsad

Biseptol brałam 4 dni, od czwartku do niedzieli. W pon-wtorek powinnam była dostać @.

No nic, chyba pozostaje mi poczekać, mieć nadzieję, że okres się pojawi, a od następnego cyklu po prostu dmuchać na zimne...
    • anunia83 Re: potencjalna ciąża a leki 10.12.11, 11:56
      A co z nimesilem i tolperisem?? Wzięłam tylko 2 tabletki tolperisu i wypiłam 2 saszetki nimesilu. Czy to mogło zaszkodzić dziecku?? Mogę być najwyżej w 2 tygodniu.
      • straggly Re: potencjalna ciąża a leki 10.12.11, 13:26
        NLPZ'etów genaralnie się w ciąży nie bierze, pozostaje paracetamol. A co do antybiotyków to jest kilka bezpiecznych, lepiej wziąć je w dużej dawce i przez dłuższy czas niż kilka dni te mniej bezpieczne laki.
        • starajacasie82 Re: potencjalna ciąża a leki 12.12.11, 20:03
          Mam pytanie do dziewczyn cierpiących na atopowe zapalenie skóry? Jak sobie radzicie, wiem ze nie wolno w czasie ciąży stosować sterydów i już się boję jak to będzie mimo iż o ciąże walczę ładnych parę lat, ale boję się że to uporczywe swędzenie, plamy na skórze przyćmią tak długo oczekiwaną radość ( o ile to kiedykolwiek nastąpi).
          Staram się w drugiej fazie cyklu ograniczyć smarowanie maściami, ale nie wiem jak to będzie, mam nadzieję ze będę umiała jakoś sobie z tym poradzić dla dobra maleństwa
      • justyna3003 Re: potencjalna ciąża a leki 12.12.11, 21:34
        Nimesil ponoć jest "niewskazany"nawet w okresie starań...więc no może jakoś negatywnie wpływać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka