Dodaj do ulubionych

Badanie HSG

17.02.12, 19:52
Witam, dostałam właśnie skierowanie na badanie HSG i przyznam szczerze, że strasznie się go boję. Czy któraś z Was miała wykonywane to badanie i mogłaby mi napisać czego się mogę spodziewać? Czy wykonuje się je w znieczuleniu miejscowym? Czy po badaniu występują jakieś dolegliwości? Będę bardzo wdzięczna za wszystkie informacje.
Obserwuj wątek
    • rokitka00 Re: Badanie HSG 17.02.12, 21:48
      Hej
      Ja miała to badanie. Przed dostałam zastrzyk z ketonalu. Mało przyjemne jest zakładanie przyrządów do badania. Zakładają ci cewnik którym wtłaczany będzie płyn. W czasie badania naciagana jest szyjka macicy - uczucie jak bardziej bolesny okres.

Ja się strasznie bałam tego badania, bo naczytałam się tych wszystkich strasznych opinii. Okazało się że badanie jest ok, do przeżycia, a wierz mi, jestem bardzo wrażliwa na ból.
    • helloania Re: Badanie HSG 19.02.12, 18:27
      jomi dowiedz się, bo wiem że istnieje już lepsza metoda niż hsg rentgenowskie, bardziej bezpieczna, nie wiem jak to się nazywa, ale jest dużo mniej obciążające nie podaje się kontrastu i co najważniejsze nie naświetla się promieniami rtg. Poszukaj na necie, ja jak coś znajdę to ci wyślę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka