Dodaj do ulubionych

26 dni cykl i starania-pomóżcie proszę...

23.04.12, 12:22
Witam dziewczyny.Jestem po raz pierwszy na tym forum.Mamy 4-ro letniego synka i..chcieliśmy zacząć starania o drugie.Mam 40 lat,więc to "ostatni dzwonek".Jakie macie doświadczenia,jeśli chodzi o dość krótkie cykle?W przedziale których dni cyklu są największe szanse na zapłodnienie?wiem o istnieniu kalkulatorów i pomiarów-ale chodzi mi o Wasze doświadczenia.
Dodam,że jestem zdrowa,nigdy nie miałam żadnych problemów,z synkiem zaszłam za drugim podejściem...
Obserwuj wątek
    • bystra_26 konkretnie 23.04.12, 12:42
      To nie jest żaden "ostatni dzwonek", menopauzę można mieć i po 55 r.ż. Negatywne nastawienie zachodzeniu w ciążę nie sprzyja.

"Nasze doświadczenia" nic nie wniosą, bo cykle kobiece są bardzo zróżnicowane.
      Z wyliczanek (nie polecam, są nienaukowe i mają duży błąd) możesz przyjąć, że owulacja jest 12-16 dni przed końcem cyklu. Niestety, z góry nie przewidzisz, ile dni będzie miał bieżący cykl. Żeby zajść nie trzeba jednak współżyć w samą owulację, ale od kilku dni przed, do 1 dnia po, bo plemniki w sprzyjających warunkach przeżyją kilka dni oczekując na komórkę jajową.

Lepsze od wyliczanek jest:
      a) obserwowanie śluzu - jak nabiera płodnych cech, to znaczy, że dojrzewają pęcherzyki i wtedy są dni płodne
      b) współżycie do woli, nie tylko w dni płodne
      c) wyluzowanie - starania statystycznie trwają kilka cykli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka