Dodaj do ulubionych

interpretacja wykresu

18.08.12, 17:42
witam,

w tym miesiącu mam bardzo dziwny wykres, odmienny od pozostałych, bardzo proszę o pomoc w jego interpretacji. Dziękuję.
i46.tinypic.com/71jq5s.jpg
Obserwuj wątek
    • 1klara79 Re: interpretacja wykresu 20.08.12, 11:13
      Faktycznie trochę dziwny. Tak jakby dwuskokowy jeden skok na owulację a drugi kilka dni po. Taki kolejny skok może czasami świadczyć o ciązy....Wrzuć sobie te temperatury do Ovufriend.pl i zobacz co Ci powie. tam masz interpretacje cyklu i algorytm sam Ci zaznaczy kiedy była owulacja i czy coś jest nie tak. Tylko najlepiej wpisz sobie informacje o swoich wcześniejszych cyklach (długosc cyklu, termin owulacji jesli znasz) to wezmie to pod uwagę. ja Ci więcej nieestety nie pomogę, w każdym bądź razie tez bym wyznaczyła owulacje tam gdzie ty to zaznaczyłaś.
      • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 08:08
        Laski, czy możecie zerknąć również na mój wykres? Dwa dni temu spadła mi tempka prawie do lini podstawowej, następnie powolutku idzie w górę - czy będąc w fazie lutealnej, nie powinna po skoku utrzymywać się płynnie na jednakowym poziomie temperatura?
        Mam też pytanie, czy nie za mało ona mi wzrosła. Jak przeglądałam sobie różne wykresy dziewczyn to ta temka bardzo wyraźnie i wysoko ponad linią podstawową się utrzymuje, a u mnie jakaś słabiznasad
        Baaaardzo proszę o pomoc dziewczyn, które dłużej mierzą temperaturę.
        • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 08:08
          nie podałam linku smile
          ovufriend.pl/graph/47d0459524e9a2504a12282d6c4a2843
          • nik.men Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 09:41
            to chyba chodzi o to, że temperatury w drugiej fazie nie mogą być poniżej linii, a w pierwszej, najlepiej jakby nie były powyżej (ale to moje obserwacje wykresów innych dziewczyn). Mój wykres też jest pochrzaniony w tym cyklu. Objawy owulacji miałam zaraz po okresie (śluz) a trochę później ból, a jednak temp tego nie potwierdza...
            • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 09:52
              Niestety nie mogę zerknąć na Twój wykres, bo jestem w pracy i działa mi tutaj tylko strona gazeta.pl. Jak będę w domu to zerknę. możesz mi powiedzieć w którym jesteś teraz dniu cyklu? Temperatura w ogóle nie rośnie, że mówisz, że nie potwierdza owulacji?
              Czyli mogę się nie przejmować narazie tym jednorazowym spadkiem w lutealnej?
              • nik.men Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 09:57
                jessica1986 nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Ja sama dopiero zaczynam poznawać ten system, jak to działa. Ale z tego co widziałam na innych wykresach, to jednorazowy spadek jest ok (czasem nawet może świadczyć o implantacji). Byle takich spadków nie było więcej i poniżej linii.
                A co do mnie to temp mierzyłam dopiero od 8dc cyklu bo nie miałam wcześniej termometru. Objawy owulacji miałam wcześniej, przed 8 dc, więc nie wiem tak naprawdę co tam się działo wtedy. Temperatura zaczęła powoli rosnąć od kliku dniu. Może na dniach będzie skok.
                Ja mój wykres mam w miniaturach. Może widać będzie u Ciebie w pracy na kompie.
                • nik.men Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 10:00
                  teraz mam 15 dzień cyklu, śluz płodny od 4 do 9dc, ból owulacyjny od 9 do 11dc...
                  • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 10:06
                    ahhh nie doczytałam, już 15dc? zaraz zerknę w kom. może razem coś wymyślimy na ten Twój cykl smile
                    ----
                • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 10:03
                  no właśnie nie widać uncertain ale zobaczę za chwilkę w komórce może smile
                  Jednak myślę, że ovulkę będziesz dobiero miała... 8 dc to troszkę szybko. Nawet jakbyś miała fazę lutealną 16 dni, to miałabyś cykl 24dni, a chyba takich któtkich nie masz?
                  • nik.men Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 10:17
                    no właśnie nie mam tak krótkich. Zawsze miałam minimum 30 dni. Pierwszy okres po zabiegu dostałam po 32 dniach, czułam kiedy mam owulację (typowe objawy - bóle i śluz), drugi okres po 29 dniach, teraz czekam na trzeci. Za każdym razem te same objawy owulacyjne. Chciałam iść do mojego gina ale jest na urlopie do końca sierpnia sad tak bym wiedziała, czy owulka była czy nie. Do prywatnego innego idę w październiku dopiero.
                    • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 10:50
                      okey,
                      Przeanalizowałam to po swojemu - ale od razu mówię Tobie tak jak ja zauważyłam, jak mi system wyznacza owulkę - jednak pamiętaj nik.men że sama dopiero drugi miesiąc mierzę więc moje rady mogą okazać się mało przydatne wink
                      więc po 1):
                      ja bym zaczekała jeszcze dwa dni. jeśli Twoja tempka będzie teraz rosnąć to wydaje mi się, że system ovu. wyznaczy Tobie owulację na 14 dc. Zasada jest taka, że mają być 3 wyższe od 6 niższych. jednak dopuszczelna jest, by jedna (z trzech wyższych) była na poziomie najwyższej z 6 niższych.
                      po 2:
                      Martwiłoby mnie troszkę to, że śluz rozciągliwy był tak wcześnie. No chyba, że faktycznie miałaś wczesną ovulkę np. w 9dc, a po prostu system ovufriend nie ma tych 6 tempek wstecz i nie może przeanalizować ciężka sprawa...
                      Mam nadzieję, że zrozumiale napisałam.
          • 1klara79 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 13:38
            Jessica jeśli nie będzie dalszego spadku temperatury to nie masz się czym przejmowac. Taki jednorazowy spadek moim zdaniem jest ok i czesto go widzialam na wykresach innych dziewczyn. A jeśli temperatura Ci spadnie to system pewnie odznaczy Ci owulacje, ale trzeba być dobrej myśli i pewnie to był jednorazowy spadek smile
            • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 13:47
              1klara79 dziękuję za posta, smile jestem dobrej myśli, bo nie mam i nie miałam w tym cyklu żadnych plamień i śluz mam od dwóch dni bardzo gęsty biały i nabrzmiały mi piersi, więc wkręcam się trochę smile (kochaliśmy się też często w tym cyklu) nie ukrywam, że mam nadzieję w sercu smile
      • paszczila Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 14:36
        dziekuje 1klara79. stronka potwierdzila moje przypuszczenia
    • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 10:59
      piszę o tym wyznaczaniu, bo mi w lipcu tak system wyznaczył owulkę z czego trzecia wyższa, była na poziomie najwyższej z 6 niskich.
      mam nadzieję, że będzie widać (bo ja nie widzę tej miniaturki:/) forum.gazeta.pl/forum/w,19585,137084471,137136500,wykres.html?wv.x=1
      tylcho cholender gdyby miało tak być jak mi się wydaje, że po wzroście tempki system Wyznaczy faktycznie Tobie ovu na 14dc, to nie wiem czy jeden dzień płodnego śluzu w tym dniu to nie za mało uncertain
      • nik.men Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 13:18
        Dzięki Jessica1986. Rozumiem co masz na myśli. Ovufriend wyznaczył moją owulację pomiędzy 15 a 19 dc przy cyklach 30 dniowych. Dziś jest 15dc. Jak owulacji nie będzie w tym cyklu to nic strasznego bo mojego TŻ/faceta/partnera (czy jak kto woli big_grin ) i tak nie ma narazie smileTemperatura rośnie, może owulacja przed mną, a może tak jak pisałaś - owulacja była a że tamtych temperatur nie ma to program nie wie jak ustawić linię. Poczekamy, zobaczymy smile
        • 1klara79 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 13:36
          Hej dziewczyny, to i ja dorzucę swoje trzy groszę. Nik.men ja myślę że może jutro temperatura odbije do góry i będzie to Twój ostatni dzień ze śluzem płodnym? i wtedy ovufriend wyznaczy Ci owulację w 15 dniu cyklu, co jak piszesz zgadzałoby się z długością Twoich cykli. A pamiętasz jaką masz długość faz lutealnych? (mozesz to sprawdzić w statystykach swoich, tam w takiej tabelki, nie pamiętam gdzie ona jest, chyba w interpretacji cyklu lub przeglądzie cyklu), bo z tego co wiem co dlugość fazy lutealnej z cyklu na cykl się nie zmienia i jeśli masz około 14-15 dni, to wynika z tego że przy cyklach 30 dniowych jakoś teraz właśnie powinnas spodziewać sie owulacji.
          W 9 dniu cyklu chyba owulki nie było, to by było troche za wcześnie..
          • nik.men Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 13:46
            1klara79 niestety nie sprawdzę fazy lutealnej, ponieważ ten cykl jest pierwszym w którym mierzę temperaturę ALE pamiętam jak byłam u lekarza 1 marca. Mówił mi wtedy, że widzi płyn w zatoce (to było wieczorem). Więc owulacja była dzień wcześniej (na pewno nie później niż 28 lutego, okres był 13 marca). Czyli wychodzi, że moja faza lutealna ma około 13-14dni. Ale to było 1 cykl przed ciążą. W poprzednim cyklu okres przyszedł dwa dni wcześniej (09.07 - 07.08). A w ogóle to moje cykle przed ciążą były co do dnia i pory dnia, jak w zegarku. Wcześniej wahały się 30-34dni.
        • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 13:36
          nik.men jeśli pomogłam to bardzo się cieszę smile Jak wróci Twój ukochany to działajciesmile Trzymam kciuki! Pozdrowienia smile
          • nik.men Re: interpretacja wykresu 21.08.12, 18:20
            dziękuje dziewczyny za rady! chyba jest dobrze, bo jajnik lewy kłuje jak szalony i zrobiłam test owulacyjny i są widoczne dwie kreski, aczkolwiek bladawe. Powtórzę go jeszcze przez dwa kolejne dni.
            • nik.men Re: interpretacja wykresu 22.08.12, 11:23
              powtórzyłam dziś test owulacyjny. Dwie mocne kreski, przy czym testowa ciemniejsza od kontrolnej. Wczoraj kreski były bledsze i testowa jaśniejsza od kontrolnej. No ale skoku temp charakterystycznego dla owulacji wciąż brak sad
              • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 22.08.12, 11:37
                nik men skok może być nawet dzień - dwa po pozytywnym teście ovu. także spokojnie. smile Cierpliwości kochana!
                • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 22.08.12, 11:39
                  ja w tym jak i w poprzednim cyklu miałam skok (1dpo) dwa dni po pierwszym pozytywnym teście owulacyjnym.
                  • nik.men Re: interpretacja wykresu 22.08.12, 13:31
                    no ok, to czekam na ten skok smile
                    • jessica1986 Re: interpretacja wykresu 22.08.12, 13:33
                      smile No to czekaj, a ja będę Ciebie śledziła i czekała razem z Tobą! smile
                      • nik.men Re: interpretacja wykresu 23.08.12, 07:51
                        nie rozumiem, test owulacyjny jest bardziej pozytywny niż wczoraj (dziś kreska testowa ciemniejsza od kontrolnej i od wczorajszej kreski testowej) a skoku temp. brak, nawet lekko spadła. Śluz już kompletnie niepłodny. Największe objawy płodności miałam zaraz po okresie (ból i śluz). Może tam był skok duży, tylko brak mi tamtych temperatur, więc nie mam jak sprawdzić, albo cykl bezowulacyjny po prostu. Tylko czemu fizyczne objawy płodności w tym cyklu były i testy owulacyjne pozytywne? wyjaśni mi ktoś?
                        • nik.men Re: interpretacja wykresu 23.08.12, 08:17
                          ja to sobie jeszcze myślę, że cykle nie wróciły do normy jeszcze. przecież to drugi cykl po zabiegu. ale nie ukrywam, że martwi mnie sytuacja sad
                          • kropiatka Re: interpretacja wykresu 23.08.12, 12:40
                            U mnie jest tak ze jak mam pozytywny test owulacyjny to skok temperatury jest dopiero tak po dwoch dniach. To by sie nawet zgadzalo bo test owulacyjny jest przy wyrzucie LH, owulacja wystepuje 12-36 godzin po, no i wtedy dopiero zaczyna dzialac cialko zolte. Mysle, ze moze jutro powinna Ci tempka skoczyc, poczekaj jeszcze ten dzien lub dwa.
                        • kropiatka Re: interpretacja wykresu 23.08.12, 12:42
                          Aha, i jeszcze taki spadek tempki tuz przed albo w dniu owulacji jest dosc czesty. Jest to zwiazane z podwyzszonym estrogenem.
                          • nik.men Re: interpretacja wykresu 23.08.12, 15:26
                            no rzeczywiście temperatura u mnie spadła. może skok jeszcze przyjdzie. nie mam wyjścia, muszę czekać wink
                        • kozica111 dzis masz owulacje 23.08.12, 14:51
                          do Nik men,
                          w dniu owulacji temperatura spada - bardzo często, często tez zaraz po owulacji kończy się śluz płodny , prawdopodobnie jutro rano temperatura juz będzie minimalnie /lub dużo/ wyżej.
                          Owulacja następuje do 10 godzin po silnym, jednorazowym piku LH /np rano test z 1 kreska a kilka godzin później już mocna testowa/, lub do 36 godzin po piku "rozlazłym" - czyli jak u ciebie /kreski nabierały barwy stopniowo/.
                          • nik.men Re: dzis masz owulacje 23.08.12, 15:04
                            kozica111 dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie i przepraszam dziewczyny, że tak męczę ale nie znam się tam jeszcze wszystkim wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka