Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretacje wyników badań

09.12.12, 13:44
Witam
Brałam tabletki anty przez 2 lata.Rok temu w marcu odstawiłam je.Od tamtej pory staramy się z mężem o dziecko-bezskutecznie.Robiłam badania w lux medzie i wyszły mi takie:
FSH i LH (3 dzień cyklu)
Wynik w surowicy:14,0
Faza folikularna:2,8-11,3
Srodek cyklu: 5,8-21
Faza lutealna: 1,2-9
LH wynik w surowicy:3,96
Faza folikularna:1,1-11,6
Srodek cyklu:17-77
Faza lutealna:< 14,7
Estriadol Wynik w surowicy:50,38
Faza folikularna:19,5-144,2
Owulacja: 63,9-356,7
Faza lutealna: 55,8-214,5
Ponadto robiłam Progesteron i prolaktynę w 21 dc
Progesteron Wynik w surowicy: 6,66
Faza folikularna:0,33-1,2
Srodek cyklu:0,48-1,72
Faza lutealna: 4,5-17,8
Prolaktyna Wynik w surowicy: 68,9,norma do 25
Wizytę u ginekologa mam za tydzień.Martwię się tymi wynikami sad
Obserwuj wątek
    • mart.a1982 Re: Proszę o interpretacje wyników badań 09.12.12, 19:58
      Witaj,
      Nie jestem specjalistką od badań, chociaż już nie jedne mam za sobą, wydaje mi się ze masz trochę rozjechane te hormony. Żeby zobaczyć czy był to jednorazowy wybryk czy jest coś nie tak pewnie należałoby je powtórzyć.
      Wynik FSH masz ponad normę dla tej fazy cyklu no i prolaktyna, ale nie stresuj się nie z takimi przypadkami lekarze sobie radzą. Na razie przyjmij to na spokojnie chociaż sama wiem jak głowa pracuje po odebranych wynikach i przed wizytą u lekarza.
      A z jakiego miasta jesteś bo też leczę się w lux medzie.
      • kotkowa Re: Proszę o interpretacje wyników badań 10.12.12, 09:05
        Prolaktyna jednoznacznie do zbicia, jest bardzo wysoka, na pewno dostaniesz leki. Progesteron świadczy o tym, że owulacja się odbyła albo pęcherzyk nie pękł i powstała torbiel ciałka żółtego (luteinizacja pęcherzyka) - jest bardzo niski jak na poowulacyjny - z tym, że u Ciebie jest badany w 21 dniu cyklu, a nie wiemy kiedy była owulacja. Prawidłowo powinien być zbadany w 7 dniu po owulacji.
        FSH jest bardzo wysokie i to może być problem, na razie jest to do powtórki po prostu. FSH potrafi się zmieniać, może w innym cyklu będzie niższe. Takie wysokie świadczy o obniżonej rezerwie jajnikowej.
        Teraz lekarz Tobą pokieruje - najbardziej niepokojące jest FSH, bo z resztą można sobie lekami poradzić, zwłaszcza z prolaktyną. Ale nie martw się na zapas, bo u mnie też raz wyszło wysokie, a w innym cyklu zupełnie niskie.
    • jh.28 Re: Proszę o interpretacje wyników badań 10.12.12, 12:34
      Dziękuje za odpowiedz.Jestem z Chełma(woj.lubelskie).Rok temu robiłam badanie FSH i wyszło mi 10,9(norma do 11,3 z tego co pamiętam)
      • ekra35 Re: Proszę o interpretacje wyników badań 10.12.12, 12:51
        LH:FSH powinno być ok. 1.
      • mart.a1982 Re: Proszę o interpretacje wyników badań 10.12.12, 13:21
        To FSH może być problemem, ale cokolwiek na pewno powie Ci tylko lekarz. Podwyższone FSH może świadczyć o obniżonej rezerwie, coś więcej na ten temat powiedziałby wynik AMH.
        Jeśli masz dobrego lekarza to na pewno rozsądnie pokieruje twoją diagnostyką, a to połowa sukcesu w drodze po maluszka.
        Najważniejsze nie martwić się na zapas tylko działać.
        (Ja walczę w Warszawie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka