Dodaj do ulubionych

Jak liczyć początek cyklu?

17.12.12, 09:19
Dziewczyny pomóżcie, bo nie wiem jak mam u siebie liczyć początek cyklu.
Wczoraj był u mnie 29 dc, w którym zawsze przychodzi okres, ale nie dostałam tylko lekkie plamienie wieczorem, brzuch bolał jak na okres, temp.rano lekko podwyższona, spadła z dnia poprzedniego z 36,8 na 36,7.
Dzisiaj nadal okres jeszcze nie przyszedł, jest malutkie plamienie, brzuch trochę boli, temperatura spadła na 36,5 ale dużo wstawałam w nocy.
Teraz nie wiem od kiedy liczyć ten cykl, czy od wczoraj gdy zaczęło się lekkie plamienie?czy od dzisiaj?czy dopiero jak pojawi się krwawienie?
Dodam,że w poprzednim cyklu przeszłam ciążę biochemiczną.
Obserwuj wątek
    • railly Re: Jak liczyć początek cyklu? 17.12.12, 09:24
      Od pierwszego dnia prawdziwego krwawienia.
      • onewoman Re: Jak liczyć początek cyklu? 17.12.12, 09:32
        No właśnie, tylko gdzieś przeczytałam że od spadku temperatury jest już nowy cykl.
        I jeszcze to plamienie, czy to już nie jest nowy cykl?
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak liczyć początek cyklu? 17.12.12, 10:11
          Temperatura może spaść przed miesiączką, w pierwszym dniu miesiączki, w trakcie miesiączki a nawet dopiero pod koniec miesiączki. Więc nie jest żadnym wyznacznikiem - różnie to wygląda o różnych kobiet. Tak samo jest z plamieniami. Reguła jest taka, że cykl rozpoczyna się w dniu, kiedy po raz pierwszy pojawia się krew.
          • miau0 Re: Jak liczyć początek cyklu? 17.12.12, 11:16
            Mnie moj gin mowi : "od pierwszego dnia kiedy pojawia sie krew, nawet jesli to jest jeszcze nierozkrecone plamienie".
            • onewoman miau0 17.12.12, 13:22
              Ale to nie jest czerwona krew tylko brązowe lekkie plamienie i nie wiem czy to już liczyć jako nowy cykl. Lepiej by się już rozkręcił ten okres.
              • miau0 Re: miau0 17.12.12, 14:09
                Onewoman, ja tez tak mialam przez dwa cykle po histerioskopii i wlasnie dokladnie sie dopytywalam gina od kiedy mam liczyc, bo wtedy mialam zrobic jakies badania konkretnego dnia cyklu, wiec trzeba wiedziec kiedy dokladnie oznaczyc jego poczatek.
                On mi wtedy powiedzial, ze niewazne jaki kolor i intensywnosc krwi, mam liczyc od pierwszej kropelki i tyle. Tak tez liczylam.
    • jessica1986 Re: Jak liczyć początek cyklu? 17.12.12, 14:12
      Ja też pytałam kiedyś to lekarza, On mi powiedział, że "żywa" krew miesiączkowa, regularnie i swobodnie wydostająca się na zewnątrz uznana jest za pierwsz dzień cyklu.
      • nik.men Re: Jak liczyć początek cyklu? 17.12.12, 14:59
        kiedy faza lutealna nie domaga = czyli progesteron czyli cialko zolte, wtedy faza lutealna moze konczyc sie plamieniem = to nie jest poczatek nowego cyklu. Plamienie to koniec starego cyklu. Jak zywa krew zacznie wyplywac, wtedy bedziesz miala 1dzien nowego cyklu.
        • koralik00 Re: Jak liczyć początek cyklu? 17.12.12, 16:08
          Pierwszy dzien cyklu to ten kiedy zaczyna sie konkretne krwawienie - plamienie sie nie liczy poniewaz tak jak nik.men pisze moze to byc jakies zaburzenie w fazie lutealnej. Nawet wszystkie programy do analizy cyklu nie zaczynaja nowego cyklu gdy wpiszemy plamienie, robia to dopiero kiedy zaznaczamy krwawienie.
        • onewoman progesteron 17.12.12, 16:21
          Czy to może oznaczać problemy z progesteronem? Robiłam badanie w 21 dc i wynik to 48,31 nmol/l. Czy jest za niski?
          • milagros1977 Re: progesteron 17.12.12, 16:45
            moj pierwszy cykl po poronieniu tez dokladnie tak wygladal, jakies 4 dni bylo plamienia i lekkie pobolewania brzucha, potem sie rozkrecilo na normalny czyli u mnie dosc silny bol i normalne krwawienie i od tego dnia liczylam 1dc, co pasuje do moich juz kilkuletnich oserwacji cyklu, niekoniecznie musi to byc niski progesteron bo robilam badanie ok 7dpo i bylo 18 a norma do 15 tylko inna jednosta niz Twoja a nie umiem teraz znalesc tego wyniku
            • nik.men Re: progesteron, onewoman 17.12.12, 16:51
              jasne, plamienia nie musza oznaczac problemow z progesteronem. Ale na pewno plamienia nie uznaje sie za pierwszy dzien cyklu. Jest to koniec starego. Krwawienie to pierwszy dzien cyklu. wiec onewoman, czekaj az bedzie leciala krew.
              • onewoman Re: progesteron, onewoman 17.12.12, 16:53
                Jeśli występuje takie plamienie ze starego cyklu to nie ma sensu już liczyć na ciążę?
                • nik.men Re: progesteron, onewoman 17.12.12, 17:03
                  ciezko mi powiedziec bo ja tak nie mialam. ale mysle, ze plamienie nie przesadza o niczym. lekarze powtarzaja, ze nawet jak sie jest w ciazy, to w tych dniach kiedy miala byc miesiaczka,moze wystapic plamienie a nawet lekkie krwawienie....
                  Ja np mialam tak, ze przez pierwszy 3 miesiace, zawsze w tym terminie kiedy powinnam miec okres, bolal mnie brzuch jak na okres. Inna moza miec plamienia....
                  Poczekaj jeszcze i zrob test po prostu jak bedzie sie przeciagac. Chociaz np Jessica, ona ma ladnych pare dni plamienia przed okresem... Wiec... naprawde ciezko powiedziec...
                  • onewoman Re: progesteron, onewoman 17.12.12, 17:10
                    Ja też mam od dłuzszego czasu takie ok. 2-dniowe plamienia przed okresem, ale zawsze było tak przed 29 dc, tak że 29 dc była już normalna krew. A u mnie dziś 31 dc, jeśli liczyć od dnia w którym dostałam okres o godzinie 22. Czy powinno się liczyć od następnego już dnia?
                    Ale wątpliwości z tym. Może poprzestawiało się przez ciążę biochemiczną z poprzedniego cyklu, strasznie żałuję, że się nie udało.
                    Na nic się nie nastawiam, myślę że się rozkręci. Pytam tylko bo temp. mi teraz skoczyła do 37 a taką miałam cały czas w poprzednim cyklu przed utratą.
                    W sumie to chyba już powinna spaść temperatura, nie wiem co się dzieje.
                    • milagros1977 Re: progesteron, onewoman 17.12.12, 17:27
                      tylko spokoj moze nas uratowac....wiem co czujes onewoman....ale niestety w tym wypadku jestesmy zdane tylko na czas,musisz zaczekac ewentualnie zrob test nie ma innej drogi <przytulam Cie mocno>
                      • onewoman Re: progesteron, onewoman 17.12.12, 17:32
                        Dzięki milagros.
                        Z pierwszą ciążą tak łatwo poszło, a teraz... w poprzednim cyklu były 2 kreski i radość, jednak okazało się, że to ciąża biochemiczna sad
                        Teraz żałuję że tak zwlekaliśmy z drugą ciążą, córka ma już 4,5 roku i chce rodzeństwo.
                        Dziś mówi do mnie czy rośnie mi dzidziuś w brzuchu sad
                        Tak bym chciała jej powiedzieć że tak ale jakoś nie umiem pozytywnie myśleć po tym wszystkim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka