Dodaj do ulubionych

temperatury

09.05.13, 17:34
hej, czy moge prosic o interpretacje moich temp. tzn mam pyt czy mialam juz owulacje? cykle mam 30 - 36 dniowe
7dc 36,5
8dc 36,4
9dc 36,2
10dc 36,3
11dc 36,1
12dc 36,1
13dc 35,9
14dc 36,1
15dc 35,9 dużo śluzu płodnego do 21dc
16dc 36,3
17dc 36,2
18dc 36,2
19dc 36,5
20dc 36,5
21dc 36,6
z gory dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • czekanie_na_basie Re: temperatury 09.05.13, 19:29
      Powiem tak:
      Opis "dużo śluzu płodnego" niczego mi nie mówi, nie chodzi tu wszakże o jego ilość a jakość, trzeba go obserwować odkąd się da i określić dzień, kiedy jest "najlepszy" u konkretnej badanej(czyt. Ciebie), u jednej będzie to tzw. białko jajka, u innej przezroczysty, rozciągliwy i ten dzień jest tzw. szczytem objawu śluzu. występujący po tym dniu skok, nawet niewielki w pierwszym i co najmniej 0,2 st C w drugim dniu i trzecim wskazuje prawdopodobieństwo! jedynie wystąpienia owulacji na dwa dni przed i na dwa po skoku. Myślę, że u Ciebie można by uznać taki skok w dniu 16 cyklu, ale nie wiem jaki był dokładnie śluz, więc w 18 raczej na pewno.
      A czy wystąpiła owulacja? To na 100% potwierdzić może jedynie pozytywny wynik testu ciążowego smile)
      • gkoz Re: temperatury 09.05.13, 19:33
        Skok temp świadczy o tym że owulacja była dwa dni przed lub dwa po skoku, skok powinien być 0,2 stopnia
        • butelkowa_mama Re: temperatury 09.05.13, 21:09
          Ja bym przyjęła, że skok jest w 19dc, ale pomijam tu śluz
          • czekanie_na_basie Re: temperatury 09.05.13, 21:30
            masz rację butelkowa, źle rozrysowałam, w 19 skok, zakładając, że przed nim(czyli najpóźniej 18) był szczyt objawy śluzu, to do 21 dnia dni płodne.
            • gkoz Re: temperatury 09.05.13, 21:39
              Też obstawiłabym skok 19 dzień cyklu i od wtedy liczylabym fazę lutealną
      • prosumentka do czekanie_na_basie 11.05.13, 15:18
        Napisałaś:
        > Opis "dużo śluzu płodnego" niczego mi nie mówi, nie chodzi tu wszakże o jego il
        > ość a jakość, trzeba go obserwować odkąd się da i określić dzień, kiedy jest "n
        > ajlepszy" u konkretnej badanej(czyt. Ciebie), u jednej będzie to tzw. białko ja
        > jka, u innej przezroczysty, rozciągliwy i ten dzień jest tzw. szczytem objawu ś
        > luzu.

Piszesz według metody Rotzera, ale nie zadałaś pytania autorce wątku, jaką metodę stosuje. Według innej metody wyznaczania dnia szczytu może przebiegać inaczej. Poza tym, jak ktoś nie obserwuje śluzu lepszej jakości, to na gorszym też można wyznaczyć szczyt u Rotzera.

> występujący po tym dniu skok, nawet niewielki w pierwszym i co najmniej 0
        > ,2 st C w drugim dniu i trzecim wskazuje prawdopodobieństwo! jedynie wystąpieni
        > a owulacji na dwa dni przed i na dwa po skoku.

Moje zastrzeżenia (piszę dla Rotzera, jak jest w podręczniku):
        1. nie szuka się skoków, a wyższych temperatur
        2. druga temp. ma być nad linią , DOPIERO 3-cia ma spełniać warunek 0,2 st. nad linią
        3. owulacja jest możliwa w przedziale od 4 dni przed pierwszą wyższą temp. wchodzącą do interpretacji do 2-3 dni po (zalezy, czy 3cia temp. osiągnie to 0,2 st nad linią czy nie)
        4. wyższe temp., na których da się wyznaczyć koniec płodności mówią , że nastąpił wzrost poziomu progesteronu, owulacja raczej była, i kolejnej do końca cyklu nie będzie, a nie o prawdopodobieństwie owulacji - to raczej mówi rozwój objawy śluzu albo testy owulacyjne

>masz rację butelkowa, źle rozrysowałam, w 19 skok, zakładając, że przed nim(czyli >najpóźniej 18) był szczyt objawy śluzu, to do 21 dnia dni płodne.

Na oko, bo nie wiesz, jaka to metoda, i czy papagajka stosuje się do zasad konkretnej metody z podręcznika, czy tylko do tego, co przeczytała w internecie.

Lepiej więc NIE PISZ jeśli masz pisać wprowadzając w błąd.
    • prosumentka Zapytaj na forum o NPR 09.05.13, 23:47
      Z tego, co czytam, to moje poprzedniczki wiedzą, że dzwoni, ale nie wiedzą, w którym kościele.
      Zajrzyj z tym pytaniem lepiej na forum o NPR, bo tam jest parę kompetentnych osób.
      • czekanie_na_basie Re: Zapytaj na forum o NPR 10.05.13, 20:25
        A co Twoim (postumentka) zdaniem świadczy o mojej niekompetencji w tym temacie? Bo akurat od ponad 2 lat studiuję i testuję na sobie metodę Rotzera (objawowo-termiczna) i może ekspertem nie jestem, ale i laikiem też nie. A na forum o NPR zaglądałam i tam specjalistów też nie za wielu. Ale zgodzę się, że pytanie nie na to forum.
        • prosumentka Re: Zapytaj na forum o NPR 11.05.13, 15:21
          To prawda, że na forum o NPR specjalistów jest chyba 4, z czego 2 bywa częściej. Nie możesz jednak oczekiwać, że będą poświęcać swój wolny czas i codziennie siedzieć na forum. Jeśli chcesz szybkiej odpowiedzi, to może warto napisać do kogoś stamtąd maila (niestety wiele osób na gazecie nie aktywuje sobie poczty pod swój nick), albo rozważyć zapłacenie specjaliście za jego wiedzę ekspercką zamiast narzekać na to, że darmowa pomoc na forum nie spełnia twoich oczekiwań.

Wyżej masz moje uzasadnienie, co do błędów merytorycznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka