Dodaj do ulubionych

hcg/duphaston

27.06.13, 18:16
zaczynam brać duphaston przez 10 dni, potem mam zrobic test i jak bedzie ciąża to kontynuacja a jak nie to odstawić. obawiam się tylko ze test moze byc małowiarygodny na ten czas, wiec pewnie zrobię hcg to byłby 23 dc. myslicie ze już coś wykaże bo boję się przerwać branie leku. A u sumie też boję się go brać ze względu na uboczne-spodziectwo-jeszcze nawet nie jestem w ciąży ale mozliwosc wystąpienia tej wady mnie paraliżuje...
Obserwuj wątek
    • mamcia07 Re: hcg/duphaston 27.06.13, 20:24
      Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak ty. Wczoraj skończyłam brać duphaston po 10 dniach. Test wyszedł negatywny. Czekam więc na @. Jak nie pojawi się do niedzieli to powtórzę test i zobaczymy. Trochę się naczytałam o tym duphastonie i też nie jestem do niego do końca przekonana. Brałam go jak byłam w ciąży z córą. Czy pomógł?- nie wiem. Teraz mam za mały progesteron i dlatego się wspomagam. Pozostaje tylko czekać. Co do możliwości wystąpienia wady to wydaje mi się, że nie powinnaś aż tak się stresować. Z tego co czytałam bardzo wiele kobiet korzystało z duph.. i nie spotkałam się aż z tak poważnymi skutkami ubocznymi. Trzymam kciuki za powodzeniesmile
      • pinezka122 Re: hcg/duphaston 30.06.13, 16:43
        hej. i jak mamy niedzielę, mam nadzieję, że @ nie nadeszła.
        • mamcia07 Re: hcg/duphaston 30.06.13, 18:18
          U mnie niestety zawitała pełną parąsmile Przepisałam się na listę lipcową. A jak u Ciebie? Trzymam kciukismile
          • pinezka122 Re: hcg/duphaston 30.06.13, 19:34
            ja w piątek zrobię hcg, ale coś czuję, że znowu nic....
      • rotkaeppchen1 Re: hcg/duphaston 30.06.13, 20:20
        Pytanie, kiedy zaczynacie brac duphaston? Jezeli kazdorazowo w 16 dniu cyklu, moze sie okazac, ze skutecznie blokujecie tym samym mozliwosc zajscia w ciaze. Duphaston nalezy zaczac brac po owulacji a nie 16 dnia cyklu, czyli dwa dni po tym, kiedy teoretycznie powinna byla sie pojawic.
        • mamcia07 Re: hcg/duphaston 30.06.13, 21:12
          Już toś gdzieś wstawiałam:

www.benc.pl/grupy/forum/54/watek/1326335/duphaston/
          "Duphaston w małej dawce nie powoduje zahamowania owulacji, powinien być jednak podawany przy planowanej ciąży dopiero po stwierdzeniu jajeczkowania, aby nie utrudniać zapłodnienia. Ustalono jednak, że blokowanie owulacji następuje przy dawce przekraczającej 30 mg na dobę[patrz artykuł J. Tomaszewskiego i W. Baranowskiego]. "

Szukałam info na temat duphastonu i znalazłam wiele opinii dziewczyn, którym pomógł. Nie wydaje mi się, że lekarze z czystą świadomością blokowaliby owulację kobitkom, które pragną mieć dzieci. Wszystko zależy od dawki. ja akurat biorę 1 x 10mg, więc nie powinnam mieć problemów. Zresztą zobaczymy.
          • rotkaeppchen1 Re: hcg/duphaston 30.06.13, 21:39
            Ahasmile No ale w każdym razie warto mierzyć temperaturę... Zawsze wtedy wieksza pewność, co się "tam" dzieje... smile
            • agusiab1 Re: hcg/duphaston 01.07.13, 04:50
              Ja co prawda brałam luteinę, ale na tej samej zasadzie, czyli, codzienne mierzenie temperatury, od skoku temperatury po 2ch dniach luteina przez 10 dni jesli test + to dalej mialam brac jesli - czekałam na @ test robilam zwykle w 26 dc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka