Dodaj do ulubionych

Gorąca prośba interpretacja wyników

24.01.14, 19:39
Witam serdecznie od dłuższego czasu około 3 lat staramy się niestety bezskutecznie o dziecko.
W dniu dzisiejszym odebrałam wyniki badań hormonalnych z krwi.
Badanie zostało wykonane w 3 dc.

Prolaktyna 27.5 ng/ml (3.9 - 29.5),
FSH 6.45 mIU/ml (faza folikularna 3.5 - 12.5)
LH 3.98 mIU/ml (faza folikularna 2.4 - 12.6)
Estradiol 40.49 pg/ml (faza folikularna 12.5 - 165)
Testosteron 0.537 ng/ml (0.06 - 0.82)

Z tego co udało mi się obliczyć stosunek mojego LH:FSH wynosi: 0.617
I jest chyba na pograniczu, podobno poniżej 0.6 oznacza niewydolność przysadki?
Nie wiem czy mam jakiś powód do zmartwień dlatego bardzo proszę o pomoc w interpretacji.
Mam też pytanie czy poziom Prolaktyny nie jest byt niski, a poziom Estradiolu wysoki?

Nadmienię jeszcze, że poziom TSH miałam ostatnio 4.14 dlatego przyjmuję Euthyrox 25.
Obserwuj wątek
    • jajki-ewicz Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 25.01.14, 12:01
      poziom prolaktyny masz za wysoki a nie za niski
      optymalny poziom dla kobiet starających się o ciążę powinine być dolnej polowie normy
    • kama1312 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 25.01.14, 23:45
      Prolaktyną się nie przejmuj! Można zrobić monitoring cyklu i sprawdzić, czy jest owulacja. Jeśli jest, to z prolaktyną nie ma problemu mimo górnej granicy! Sama prolaktynę zawsze miałam wysoką, często troszeczkę powyżej górnej normy, ale w żaden sposób nie było to problemem, bo owulację miałam w każdym prawie cyklu. Lekarze mi też mówili, że już badanie prolaktyny z obciążeniem przeszło do historii i że nic nie wnosi, a sama prolaktyna, nawet jak jest ciut wyższa niż powinna, to i tak zazwyczaj nie stwarza problemów.
      Problemem u Ciebie zdecydowanie może być zbyt wysokie TSH. Lekarze mówią, że żeby zajść w ciążę TSH powinno być max 2, ewentualnie 2,5 nie więcej! Przy TSH powyżej 2,5 najczęściej nawet jak się zajdzie w ciążę, to szybko się ją traci....
      Ustabilizuj sobie hormony tarczycy, sprawdź, czy nie masz przy okazji hashimoto (badanie na przeciwciała przeciwtarczycowe czyli ATPO i ATG) i kontroluj ft3 i ft4. Tarczyca bardzo wpływa na płodność!
      No i powodzenia! Obyć znalazła mądrego lekarza, specjalistę, który Cię dobrze poprowadzi ze wszystkimi badaniami....
      • mahorka83 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 26.01.14, 20:26
        Dzięki dziewczyny za słowa otuchy.
        Jeśli chodzi o owulację, to szczerze nie wiem.
        Wykonuję testy owulacyjne, druga kreska wychodzi ciemna. Wiadomo owulacja może być ale nie musi. Odczuwam w tych dniach kłucie w jajnikach itd Dodatkowo 4 cykl i ostatni biorę od 3 dc do 7 dc Clostilbegyt.
        Niestety bez żadnego monitoringu, lekarz nie zlecił. Dlatego nie wiem czy pęcherzyki rosną czy też nie i czy pękają. Chyba zadzwonię we wtorek i się spytam czy na ten ostatni może mi zrobić monitoring.
        • kama1312 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 26.01.14, 22:52
          Polecam zrobić monitoring prywatnie, jeśli lekarz na nfz nie chce. Zwłaszcza przy hormonach wpływających na produkcję pęcherzyków! To trzeba skontrolować! Kwestia prywatnego monitoringu to koszt ok 50zl za 1 usg. Jeśli dobrze "wycyrklujesz" z czasem, to może starczą 2 lub 3 wizyty. Testy ovu nie są za bardzo miarodajne.... a podstawową informacją jaką potrzebujesz, jest to, czy u Ciebie w ogóle dochodzi do owulacji...
    • mahorka83 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 10.02.14, 19:01
      Dziewczyny jeszcze jedna prośba, dzisiaj jest 21 dc i zrobiłam badanie:
      Progesteron 23.89 ng/ml (faza lutealna 1.7-27.0) czyli owulacja była?
      Potwierdzają to też testy owulacyjne które wykonałam w 13, 14 dc.
      Zrobiłam również:
      Prolaktyna 29.79 ng/ml (kobiety 3.9 - 29.5) i tutaj chyba wynik jest zbyt wysoki??
      Przypomnę, że w 3 dc Prolaktyna wyszła na poziomie: 27.5 ng/ml
      Czyli teraz troszkę więcej.
      Dziewczyny co o tym myślicie?
      • kama1312 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 10.02.14, 21:15
        Progesteron bardzo ładny! Zdecydowanie potwierdza owulację smile Choć powinno się go badać w 7 dzień po owulacji, co niestety utrudnia sprawę, bo przecież ciężko w 100% wiedzieć...
        Minimalna wartośc progesteronu w 7 dniu po owu to 16, u Ciebie jest znacznie wyżej, więc zupełnie nie ma problemu smile
        Co do prolaktyny, to wielokrotnie, każdy lekarz mi powtarzał, żeby się nie przejmować takimi wartościami! I mówił mi to też bardzo dobry specjalista od niepłodności! Sama zawsze miałam wyniki prolaktyny w baaardzo górnej granicy norny, albo troche powyżej górnej granicy, ale lekarz nigdy się tym nie przejmował! Choć ja bardzo chciałam się w końcu doszukać problemu i czepiałam się tej prolaktyny, to doktor zawsze sie ze mnie smiał i cierpliwie tłumaczył, że taka wartość jest ok.
        Problem jest, gdy nie dochodzi do owulacji (bo zbyt wysoka prolaktyna stopuje owulację!), ale gdy owulacja jest prawidłowo, a prolaktyna w górnej granicy, to nie ma co się tym przejmować!
        • mahorka83 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 11.02.14, 18:52
          Dzięki wielkie za informację, w sumie za 6 dni, dokładnie w poniedziałek przekonam się czy w końcu coś z tego wyniknie..
          • kama1312 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 11.02.14, 19:59
            Powodzenia! smile
            Ale zajmij się swoją tarczycą!!! Powinnaś dostać tyroksynę, bo nawet jeśli by się udało, to przy tak wysokim wyniku TSH szansa utrzymania ciąży jest naprawde baaaardzo mała...
            TSH przy staraniach i w ciąży nie powinno przekraczać 2, ewentualnie 2,5!!!
            Przejdź się do endokrynologa po receptę na letrox!
            • kama1312 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 11.02.14, 20:01
              Właśnie doczytałam, że już bierzesz erytrox smile Soryy, jakoś mi to uciekło wcześniej smile
              To skontroluj, czy TSH spadło. Dawka 25 jest "dzidziusiowa" heheh tak mi to powiedział lekarz, bo też zaczynałam od takiej dawki...
              Ważne, by TSH CI ładnie zeszło w dół smile
              • ryczacatrzydziecha81 Re: Gorąca prośba interpretacja wyników 25.02.14, 22:04
                Prosba goraca o pomoc! Moje wyniki z 12 dc: estradiol 67,79pg/ml LH 25,27. Wczoraj u lekarza widoczny pecherzyk (11dc). Sa jakies szanse? Mam sie testowac 10 marca tak kazal gin. Co myslicie o tych wynikach... Norma dla esteadiolu zaczyna sie od 88 dla fazy owulacji w moim labolatorium... Boje sie pustego jaja bo juz to przerabialam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka