Dodaj do ulubionych

Starania o dziecko

01.06.14, 17:13
Witam. jestem tu po raz pierwszy.Staramy się z mężem o dziecko. Nasze starania są nie długi, bo 2 miesiące, ale mnie już to przeraża, że może ja lub on nie możemy miec dzieci.Powiedzcie o swoich probach. Długo się staraliście o dziecko?
Obserwuj wątek
    • kama1312 Re: Starania o dziecko 01.06.14, 19:42
      Przede wszystkim spokojnie! Jak boisz się problemów, to nic Ci nie szkodzi by przy okazji starań zrobić sobie podstawowe badania (np. tarczyca, prolaktyna, progesteron) i sprawdzić u gina czy pęcherzyki rosną i pękają....
      U nas starania trwały 2 lata, choć badania zaczęliśmy dosyć szybko, bo chyba jakoś po niecałym pół roku poszłam do lekarza, skłamałam, że to już rok i robiliśmy monitoringi owulacji, badania nasienia, hormonów, jajowodów, macicy.... szukając powodu problemów wciąż się staraliśmy.... Udało się po 2 latach, po uzupełnieniu niedoborów wit. B12....
      Powodzenia!
      • mamakartofelka Re: Starania o dziecko 16.11.14, 01:28
        Witaj kama 1312, mam pytanie, w jaki sposób stwierdzono u Ciebie niedobór wit b12. Co łykałaś i jak długo?
        • kama1312 Re: Starania o dziecko 16.11.14, 05:14
          Zupełnie z innego powodu wykonałam sobie badanie wit b12 z krwi i wyszedł niedobór. Z tym wynikiem poszłam do internisty (nie podejrzewając ze może to mieć związek z płodnościa) i dostałam receptę na zastrzyki domięśniowe (10 codziennie i kolejne 5 raz w tyg).
          W kolejnym cyklu zauważyłam że sluz mam znacznie unit, zdecydowanie lepszy niż wcześniej i w dodatku nie przez 2 dni a przez cały tydzień!
          Później gin od niepłodności mi wyjaśnił, że często jak kobiety mają problemy ze śluzem to im przypisują właśnie witaminy z grupy B bo wpływają one na płodność. ..
    • lidek0 Re: Starania o dziecko 01.06.14, 20:39
      U nas czas starań byłby zdecydowanie krótszy gdybyśmy wcześniej porobili badania, warto, bo nie wystarczy czuć się zdrowo ale wiedzieć, że zdrowym się jest. No i dobry lekarz przed rozpoczęciem starań powinien zlecić badania.
    • kimio Re: Starania o dziecko 01.06.14, 22:41
      Popieram przedmówczynie: badania warto zrobic, ale ważne jest by nie popadać przedwcześnie w panikę, bo to tez czasami szkodzi, staraliśmy sie 2 miesiące, tez bałam sie, ze coś jest nie tak, a jak odpuściłem to wyszły 2 kreski na teście.... Powodzenia smile
      • mar.sew87 Re: Starania o dziecko 03.06.14, 19:22
        I ja popieram badania przed staraniami - powtórzę, zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu, po 3 mc-ach leczenia.
    • fiona6985 Re: Starania o dziecko 05.06.14, 22:16
      Witam dziś jestem tu pierwszy raz i sama potrzebuję chyba kopniaka żeby się zmotywować ... Tak bardzo chciałabym zostać mamą po raz drugi ....Mam 11 letnią córkę od 7 lat nie mogę zajść w kolejną ciążę ..jestem po operacji pękniętego torbiela jajnika lewego z komplikacjami uncertain Z pęcherzykami było ok, zrobiliśmy badanie nasienia na prośbę Gina i też było prawidłowe, lekarz mówił że trzeba sprawdzić drożność jajowodów i wyciszyć psychikę bo to ma podobno jakiś wpływ ...ale poddałam się bo Mąż tak bardzo chciał mieć syna że zrobił go sobie z inną uncertain Teraz moje pragnienie macierzyństwa wróciło , życie układa się na nowo ale .... Może ktoś z was poleci Ginekologa z Woj. Opolskiego któremu warto zaufać ?
    • zuleyka.z.talgaru Re: Starania o dziecko 24.11.14, 23:00
      U nas: 1ciąza - wpadka, druga ciąża - 1cs (niestety - poronienie zatrzymane), trzecia ciąża (na razie aktywna) - 2cs (ale w sumie powinnam liczyć jak pierwszy)
    • muffin77 Re: Starania o dziecko 25.11.14, 08:39
      pierwsze dziecko 9 lat temu - zaszłam w pierwszym cyklu. drugie dziecko - 7 również w pierwszym cyklu i na dodatek sex był tylko raz. teraz - staram się juz drugi cykl i nie wychodzi. coś czuję że tym razem może to długo trwać...
      • zuleyka.z.talgaru Re: Starania o dziecko 25.11.14, 11:14
        Bez przesady smile dwa cykle to pikuś. Szczególnie, ze 9 i 7 lat temu byłaś młodsza....
      • kaamilka Re: Starania o dziecko 25.11.14, 18:07
        Juz drugi?! big_grin No weeez! Przy pierwszym dziecku mialam 25 lat i zaszlam w 5cs, teraz 31i tez w 5cs.
        Buzka! smile
    • a12argonaut Re: Starania o dziecko 25.11.14, 12:03
      No, to ku pocieszeniu - na pierwsze dziecko czekałam 15 cykli, na drugie 25 wink Obie córki zdrowe, donoszone, jedna 11l, druga 6. I żeby nie było - w tym roku po USG usłyszałam od gina - "Pani wogóle nie powinna mieć dzieci, nie z takimi jajnikami!" Żadne zapłodnienie nie było wspomagane, tylko kwas foliowy. Teraz staram się o trzecie - no i na razie 10 cykl, trochę gorzej jest, bo organizm już nie ten (tarczyca, niedobory skądinąd, leki cukrzycowe itd.) sad ale jeśli lekarze kategorycznie nie zabronią - będę kontynuować starania smile
      • 1maja1 Re: Starania o dziecko 25.11.14, 14:35
        u nas wygladalo tak- pierwsze dziecko w 6 cs, drugie 1cs (syn mial wtedy 9 mcy), trzecie 7cs (po prawie 4 latach przerwy). oboje zdrowi w 100%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka