Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza

24.05.15, 10:36
Tak się zastanawiam nad pewną kwestią... W lutym miałam robione badania pod kątem toksoplazmozy - igg i igm, wszystko wyszło dobrze. Jednak 2 tygodnie temu zaadoptowaliśmy małą kotkę i zastanawiam się, czy powinnam ponownie wykonać te badania. Jeżeli tak to kiedy i jak często je powtarzać (i czy powtarzać?) ?

Mam jeszcze jedno pytanie: czy mogę naszą kotę przebadac na nosicielstwo tosoplazmozy? Jeżeli tak, to jak wyglądają takie badania?
Obserwuj wątek
    • moni_kaw Re: Toksoplazmoza 24.05.15, 12:45
      toksoplazmozą nie zaraża się od kota, tylko poprzez koci kał, to raz, unikaj więc czyszczenia kuwety; a dwa- najczęstszą droga zarażenia jest kontakt z surowym mięsem - np. źle umyta deska do krojenia, na której wcześniej obrabiałaś mięso
      • chantal10 Re: Toksoplazmoza 24.05.15, 15:46
        Tak tak, ja wiem, że od kociego kału można się zarazić toksoplazmozą, ale jak wiadomo - koty liżą się pod ogonem, potem gdzie indziej, ja ją pogłaskam, a nie wiem czy językiem nie poroznosi tego ustrojstwauncertain Staram się pamiętać o myciu rąk po każdym głaskaniu kota, ale nie chcę też popadać w paranoję.
    • lidek0 Re: Toksoplazmoza 24.05.15, 15:01
      Kota jak najbardziej możesz przebadać w kierunku toksoplazmozy, o ile wiem badanie kału jest dokładniejsze niż z krwi, ale zapytaj weterynarza. Co do samej siebie zapytaj lekarza jak często to badanie ma sens.
    • jelo.nka Re: Toksoplazmoza 26.05.15, 21:03
      Ale co to znaczy, że badania wyszły dobrze. Przeszłaś toksoplazmoze?
      • chantal10 Re: Toksoplazmoza 26.05.15, 23:02
        Nie wiem czy przeszłam toksoplazmozę, lekarka w każdym razie nie miała zastrzeżeń odnośnie moich wyników.
        • moni_kaw Re: Toksoplazmoza 27.05.15, 20:02
          ale to może oznaczać dwie rzeczy:
          - albo nie miałaś wcześniej i nie masz teraz toxo
          - albo miałaś w przeszłości i teraz nie masz i mieć nie będziesz bo masz już przeciwciała ( w związku z czym nie zarazisz się)
          • chantal10 Re: Toksoplazmoza 28.05.15, 13:41
            Raczej nie miałam i nie mam, co nie oznacza, że mieć nie będę, a chciałabym się tego ustrzec, przynajmniej dopóty, dopóki staramy się o dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka