Dodaj do ulubionych

progesteron

24.11.16, 23:03
Witam,
Jestem w trakcie 3 stymulowanego cyklu. Dwa pierwsze na Clo, obecny na Aromek, ze względu na zbyt cienkie endometrium po Clo. W 12dc jeden pęcherzyk około 12mm, później miałam robić testy bo moja gin wyjechała na sympozjum. W sobote i niedziele 16 i 17dc pozytywny wynik testów owu, duża ilość śluzu i ból w dole brzucha. Kolejne usg w 19dc - brak pęcherzyka, widoczne ciałko żółte. Gin kazała zbadać progesteron i zapisała mi duphaston. I tu porażka, myślałam że wynik będzie potwierdzeniem, że owu faktycznie była a tu wynik 0,87!!!
Czy to znaczy, że owulacji wcale nie było??
W jaki sposób można wpłynąć na poprawę progesteronu?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: progesteron 25.11.16, 06:47
      Jak widać po Twoim przypadku testy wou wcale je nie pokazują /nie wiem nawet skąd ta mylna nazwa tych testów/ , suplementuj progesteron po prostu. Na poprawę endometrium też jest lek, sama go brałam, coś w plastrach, ale nazwy nie pamiętam. A jak u Ciebie z prolaktyną?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: progesteron 25.11.16, 07:51
        Hmm, to na USG nie widać czy była owulacja czy nie? Oleandra napisała, że było ciałko żółte, czyli teoretycznie owulacja była.
        • oleandra12 Re: progesteron 25.11.16, 12:02
          No właśnie teoretycznie była, ale może jakaś "bezwartościowa".
          Niestety mam PCO i mikrogruczolaka przysadki mózgowej (niewydzielającego hormonu) i stąd moje problemy.
      • oleandra12 Re: progesteron 25.11.16, 12:00
        ostatnie badanie prolaktyny miałam we wrześniu, 17,84ng/ml - niby tragedii nie ma ale wiem, że powinna być niższa. Gin powiedziała, że jest ok. Może przy okazji kolejnej wizyty poproszę ją o Norprolac.
      • oleandra12 Re: progesteron 25.11.16, 12:03
        a i zapomniałam dodać, że na endometrium brałam Estrofem, bo bez wspomagania to masakra jest...
        • nadzieja11111 Re: progesteron 26.11.16, 11:06
          Na endometrium pilam czerwone wino pol lampkiwink aby stwierdzić wulacje należy 7-8dni po pęknięciu echerzyka zbadać progesteron gdy jest poniżej 10 nie bylo owulacji albo nieprawidlowa. Na niski progesteron bierze sie progesteron w luteinie . Bez progesteronu niema szans na ciaze. A uzupelnic można.
          • nadzieja11111 Re: progesteron 26.11.16, 11:11
            Zjadlo mi o w owulacje. Ja mialam wcześniej poniżej 12 i żadnej owulacji nie bylo , potem już ja mialam i zawsze progesteron 7dni po byl 12, jak zaszlam w ciaze to zbadalam czy byka owulacja i wtedy bylo dziwne bo bylo aż 22 i bylo to oznakom ciąży. Progesteron wazna sprawa. Tez bralam clo po 2tabl .
            • nadzieja11111 Re: progesteron 26.11.16, 11:17
              Progesteron np.w luteinie bierze sie po owulacji bo wcześniej może ja hamować ,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka