Dodaj do ulubionych

pytanie o horomony

10.01.05, 13:16
Wiem, że już tysiące razy o tym pisałyście. Ale mam pytanie- do tych co się
znają. Jeśli LH jest 4,2, a FSH 7,4 to świadczy o niedomodze lutealnej? I z
czym to się wiąże? Czy dlatego dostałam od lekarza duphaston? on zobaczył te
badania i przypisał duphaston mówiąc, że to mi wyreguluje cykl. Czy to
utrudnia zajście w ciąże. uff, przepraszam za zalew pytań i z góry dziękuje
za pomoc.
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: pytanie o horomony 10.01.05, 15:01
      Tak kochana masz niedomoge lutealną ,Twój stosunek nie wynosi 1:1 tylko
      mniej.Duphaston Ci nie zaszkodzi a ułatwi zajście w ciąże.Cykle będę co do
      dnia.Nic się nie martw będzie dobrze.
      • tromysza magdulka 10.01.05, 15:04
        A co dokładnie znaczy niedomoga lutealna? to utrudnia zajście w ciąże czy
        powoduje, że kobiety poraniają. Czy jedno i drugie? pls odpowiedz
        • magdulka26 Re: magdulka 10.01.05, 15:20
          Przy niedomodze masz niski progesteron i mozesz nie utrzymać ciąży,ja właśnie
          miałam za niski i dlatego gin mi go zapisał i do tej pory go łykam.A zaczełąm
          go brać już w sierpniu.Duphaston przygotuje dobre mieszkanko dla dzidzi.
          • tromysza Re: magdulka 10.01.05, 15:32
            stąd moja biochemiczna sad(((((((( no nic, teraz jestem dobrej myśli, magdulko,
            kochana jesteś! dziękuje
            • magdulka26 Re: magdulka 10.01.05, 15:42
              Mogło tak być oczywiście ,że doszło u Ciebie do zapłodnienia ale zarodek się
              nie zagnieździł.Ale bywa tez tak że progesteron jest w porządku a i tak jest
              biochemiczna.Natura bywa przekorna czasami.Teraz jak łykasz dupka będzie
              dobrze.Pozdrawiamy.
    • invicta1 Re: pytanie o horomony 10.01.05, 15:36
      a estradiol też macie przy tym skopany tzn. b niski?
      ja tak mam i chyba zupełny brak ovusad
      • tromysza Re: pytanie o horomony 10.01.05, 15:37
        magdulka już zaciążyła. A ja mam dobry estradiol. W 3 dc miałam 35. testy od
        ewy i USG pokazują owu.
      • sabi35 Re: pytanie o horomony 10.01.05, 15:48
        Ja też po odstawieniu tabletek nie miałam owu (przynajmniej żadnych objawów).
        Dopiero w trzecim cyklu zaczęłam brać środki homeopatyczne (wiem, nudna
        jestem wink i wychodzi na to, że pomogły. Można pić też zioła inne w pierwszej
        fazie (etsrogeny), inne w drugiej (progesteron). Estradiol i progesteron są od
        siebie zależne i można organizm "zachęcić" do ich produkcji.
    • invicta1 Re: pytanie o horomony 10.01.05, 16:01
      wyniki robione zgodnie z
      zaleceniem gina-endo w 7dc:
      FSH-6,95 mIU/ml
      LH-5,74 mIU/ml
      Estradiol-36,63 pg/ml-podobno ten estradiol to beznadzieja, ale już sama nie wiem?
      • tromysza Re: pytanie o horomony 10.01.05, 16:09
        W 7 dc taki estradiol to rzeczywiście kiepski. W 3 byłby ok. On w tym czasie
        bardzo rośnie...
        • tromysza Re: pytanie o horomony 10.01.05, 16:10
          A byłaś z tym już u lekarza?
          • invicta1 Re: pytanie o horomony 10.01.05, 18:38
            tromysza napisała:

> A byłaś z tym już u lekarza?
            będę dopiero czekam na @ i potem na jej koniec, bo muszę skontrolować leczenie
            nadżerki, więc się niecierpliwię, ale domyślam się, że pewnie dostanę clo
            duphaston juz biorę, bo progesteron 22 dc był też ok 3sad
    • rebcia Re: pytanie o horomony 10.01.05, 16:18
      Rzeczywiście takie wartości tych hormonów mogą świadczyć o niedomodze
      lutealnej, jednak leczenie tej przypadłości nie polega jedynie na
      suplementowaniu progesteronu w II fazie ,lecz tak naprawde powód leży w
      pierwszej fazie i dlatego to ją należy leczyć. Nie leczona prawidłowo może np
      przeszkadzać w prawidłowym wzroście pęcherzyka no i w jego pęknięciu . Nic
      wtedy nie pomoże przyjmowanie Duphastonu bo niby jak...
      *pozdrawiam Gocha*
      • tromysza Re: pytanie o horomony 10.01.05, 16:29
        A jak to się leczy? A jeśli jest owulacja? mi pękają pęcherzyki... miałam tylko
        za wysoką prl. Ale już zbijam ją bromkiem
        • rebcia Re: pytanie o horomony 10.01.05, 16:37
          Jeżeli pęcherzyki Ci same pękają, to może faktycznie wystarczy w Twoim
          przypadku leczenie substytucyjne. Oznaczałś progesteron w II fazie (ok 21dc)?
          Natomiast leczenie przyczynowe polega na stumulowaniu fazy folikularnej i tu
          mamy do dyspozycji albo clo albo gonadotropina oraz na obniżeniu prolaktyny w
          przypadku nadmiernego wydzielania. Aktywność ciałka żółtego można też zwiększyć
          podając gonadotropine kosmówkową.
          • tromysza Re: pytanie o horomony 10.01.05, 16:39
            uff, ale jesteś mądra. jesteś lekarzem?.
            • rebcia Re: pytanie o horomony 10.01.05, 16:51
              Tak sie składa ,że jestem ,chociaż rozpoczynam inna specjalizacje
              (okulistyke).Mam jednak dużo książek ginekologicznych i w związku z własnymi
              problemami regularnie sie dokształcam. I nie mart się - niewydolność ciałka
              żółtego jeśli jest zdiagnozowana i prawidłowo leczonanie nie jest wielkim
              problemem.Zaciążymy w najbliższym czasie i zapomnimy o problemach!!!
        • tromysza niesamowite! 10.01.05, 16:38
          Przeczytałam właśnie przed chwilą, że niedomoga lutealna jest przyczyną PMS. A
          ja do tej pory zawsze miałam straszne. Tydzień przed @ byłam nie do życia.
          Bolały mnie piersi, brzuch, byłam wściekła, nieszczęśliwa, tyłam nawet do 2 kg.
          Teraz biorę duphaston (pierwszy cykl) i oprócz tego, że urosły mi piersi i
          trochę bolą czuję się super. Zero złości. Raczej, powiedziałabym, poczucie
          wewnętrznego spokoju i harmonii.
          • rebcia Re: niesamowite! 10.01.05, 16:45
            Bardzo często sie tak właśnie dzieje, a po suplementacji wszystko sie normuje.
            Ja tez mam niewydolność lutealną i lecze ja poprzez clo w I fazie i duphaston
            po owulacji.Teraz czuje sie dużo lepiej (szczególnie jeśli chodzi o nastroje i
            przybieranie kilogramów przed okresem)no i jestem pełna optymizmu ,że w końcu
            sie nam uda.
            • asiak78 Do rebci! 11.01.05, 07:00
              Cześć!
              Twoje odpowiedzi świadczą o tym, że znasz się na rzeczy. Może zerkniesz też na
              moje wyniki? Robiłam w 6dc.

LH 18,69 mIU/ml
              FSH 7,21 mIU/ml

I co ty na to? Napisz co mam o tym myśleć. Pzdr. Asia
              • rebcia Re: Do rebci! 11.01.05, 08:37
                Cześć Asiu! Nie podałaś mi ważnej informacji - ile trwają Twoje cykle ni i czy
                sa regularne - wysokie LH w tym dniu może swiadczyć o PCO .Czy robiłaś jeszcze
                inne badania np pziom prolaktyny, USG ,czy zauważyłaś u siebie nadmierne
                owłosienie lub skłonność do tycia, problemy z cerą??? Pco nie można rozpoznać
                tylko po poziomach hormonów , ważny jest cały obraz .
                • asiak78 Re: Do rebci! 11.01.05, 09:25
                  No właśnie to jest problem-bardzo nieregularne cykle (33-45 dni). Prolaktyna i
                  progesteron w normie chociaż kiedyś PRL lekko podwyższona, na USG wybieram się
                  w lutym. A reszta, no cóż. Cery nie mam idealnej, chociaż i tak jest juz
                  lepiej. Ale nototycznie coś mi tam wyskakuje...Również na dekolcie i plecach.
                  Na szczęście nie mam skłonności do tycia, bo przy moim obżarstwie już nie
                  mieściłabym się w drzwiach! A wszelkie włoski golę, więc trudno coś obiektywnie
                  powiedziećsmile W niektórych miejscach jest ich jednak za dużo. Ale właśnie PCO
                  też mi się nasuwa przy analizowaniu wyników. No albo jakieś inne problemy z
                  jajnikiem. Zobaczymy co pokaże USG. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka