Dodaj do ulubionych

do magdulki26

21.02.05, 20:42
lekarz kazał mi brać 3 x dziennie folik 500tke Ty też tak często bierzesz?
pozdr.
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: do magdulki26 22.02.05, 10:54
      Co 3x dziennie chyba zwariował.Ja brałam Folik 1 dziennie zanim zaszłam w ciąże
      a potem do 12 tc też brałam po jednej i to jest dobra dawka.Nawet na ulotce
      pisze żeby brać 1*1 i to wszystko.Nie wiem czy ten co Ty bierzesz to jest ten
      sam co mój na moim pisało Folik 0,40 coś takiego ,był w zielonym
      opakowaniu.Według mnie za dużą dawkę gin Ci zlecił ja bym tyle nie
      brała.Zapytaj w aptece o Folik i łykaj 1*1 to Ci wystarczy.
      • magdulka26 Re: do magdulki26 22.02.05, 10:54
        Acha teraz już łykam Feminatl witaminy.
        • luna333 Re: do magdulki26 22.02.05, 15:26
          no właśnie jakaś kosmiczna dawka - mi teżginka zalecała w 1 trym folik 1tabl.
          dziennie a potem odstawić w drugim trym i łykać witaminki - dziwne skąd i czemu
          wziął taką dawkę kwasu foliowego
          • jolanta8 Re: do magdulki26 25.02.05, 15:12
            no wiecie wystraszyłyście mnie tak mi kazał i to jescze nie 0,4 tylko na
            receptę 0,5 nazwa folcium
            • magdulka26 Re: do magdulki26 25.02.05, 15:58
              Oj to przesada z jego strony .Ja bym nie brała tyle ,ale ja to ja a Ty to Ty smile
              Jedna dziennie w zupełnosci wsytarczy.Przeciez jesz owoce warzywa a tam też
              jest kwas foliowy.
      • kornelcia75 folik 3x1 ja tez! 26.02.05, 21:08
        Starałam sie odziecko ponad rok,w pazdzierniku 2003 roku miałam laparoskopie w
        styczniu 2004 r zaszłam w ciaze i mój ginek zapisał mi folik 3 razy dziennie po
        1 tab.Jak go pytałam dlaczego az tyle czy nie wystarczy jedna to powiedział ze
        nie zaszkodzi i mam tak brac.To wspaniały fachowiec wiec brałam do konca ciazy
        a we wrzesniu urodziłam zdrowego synka.
        Twój lekarz na pewno wie co robi.
        • jolanta8 Re: folik 3x1 ja tez! 26.02.05, 21:12
          dziękuję dzisiaj dzwoniłam do niego żeby się upewnić jeszcze raz i pytałam się
          czy nie zaszkodzi tak dużo a odpowiedział ,że zaszkodzi jak nie będe brać musze
          mu zaufać przecież to lekarz

dziekuję
    • lud_mila Re: do magdulki26 25.02.05, 16:08
      Ja brałam przez pierwszy trymestr kwas foliowy 1,5 mg, więc taką samą dawkę jak
      Ty. Jeśli lekarz Ci przepisał, to łykaj- zresztą nadmiar jest wypłukiwany z
      organizmu i nie szkodzi, a niedobór może.
      • jolanta8 Re: do magdulki26 25.02.05, 16:26
        dziewczyny jak widzicie sa rozne szkoły mi powoedział,ze nie mozna przedawkowac
        kwasu foliowego lud mila mnie tez kazał tak jak Tobie 1,5mg czyli 0,5mg 3x
        dziennie
        juz sama nie wiem
        a Ty w którym jestes tygodniu???
        • 1979ju Re: magdulko26.... 25.02.05, 17:19
          Napisałam Ci maila na priv, proszę zerknij. Dzieki, Asia.
        • suslak Re: do magdulki26 25.02.05, 17:24
          Jolanto! Kwas foliowy w dużych ilościach bierze się np. przy anemii lub
          zaniżonym poziomie żelaza. Jeżeli gin miał powód przypuszczać, że możesz mieć
          jedno lub drugie to słusznie dał Ci dużo kwasu foliowego. Ja w okresach anemii
          brałam do 3 mg kwasu dziennie.
          Może jeszcze to z kimś skonsultuj, ale to nie jest wcale "kosmiczna" dawka.
          Pozdrawiam Ciebie i Maleństwo
          • jolanta8 Re: do magdulki26 25.02.05, 17:37
            nic nie przypuszczał powiedział,ze jak jestem w ciąży to powinnam miec
            wzmocnione dawki i ze nie da sie przedwakowac kwasu foliowego
            • suslak Re: do magdulki26 25.02.05, 17:40
              nie wiem czy się nie da surprised)
              Może zresztą lepiej nie próbować surprised)
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka