Dodaj do ulubionych

Monitorowanie owu

02.03.05, 13:28
Zadałam to pytanie na niepłodności ale niestety nikt tam nie odpowiedział.
Może któraś z Was wie, jak długo po owu (ile dni) lekarz może zobaczyć na
usg, że owu faktycznie była. Na usg widać pęknięty pęcherzyk i płyn w zatoce
ale jak długo taki stan się utrzymuje??
Pozdrawiam
Beata
Obserwuj wątek
    • izutek Re: Monitorowanie owu 02.03.05, 13:37
      ja w tym cyklu po az pierwszy mam monitoring, ale sama jestem ciekawa jak to
      jest - wiec czekam na info...
    • fiamma75 Re: Monitorowanie owu 02.03.05, 13:46
      U mnie było widać na 2-3 dni przed okresem, że owu była (czyli gdzieś 10-11 dni po niej) - właśnie był płyn czy ślad w zatoce Douglasa i to było potwierdzeniem owulacji.
    • beti1977 Re: Monitorowanie owu 02.03.05, 14:01
      Ja też miałam właśnie pierwszy cykl monitorowany i w 11 dniu miałam w lewym
      pęcherzyk 15 mm a w prawym 10 mm a wczoraj tj w 15 dniu cyklu był tylko jeden
      ten w lewym i miał 19 mm. Zastanawiałam się czy była szansa, że ten
      prawy "przegonił" lewy i szybciej dojrzał, pękł a lekarz "już" mógł wczoraj nie
      widzieć, że była owu. Lekarz co prawda mi powiedział, że ten z prawego musiał
      się wchłonąć bo widocznie nie dojrzał, ale ja dociekliwa jestem. Mam nadzieje,
      że nie zamieszałam za bardzo...
      • badarka Re: Monitorowanie owu 02.03.05, 18:20
        po owulacji zostaje blizna na jajniku - ciałko żółte. I widać je do samej @
        chyba. Więc jeśli byłaby owulacja z prawego jajnika, to zostałby po niej ślad.
        Jeśli jajnik jest czysty, bez niczego, to znaczy, że pęcherzyk musiał się
        faktycznie wchłonąć.
        pozdrawiam smile
        • emania29 Re: Monitorowanie owu 02.03.05, 22:11
          Ja miałam w 13dc pęcherzyk 22mm w prawym jajniku a jak poszłam w 17dc to było
          już po owu. Lekarz napewno to stwierdzi. Mi napisał że jajnik prawy z cechami
          ciałka żółtego i że całość przemawia za narządem rodnym w II fazie cyklu z
          cechami dokonanej owu itp
          • badarka Re: Monitorowanie owu 03.03.05, 09:06
            o właśnie właśnie. Też pamiętam, jak po dokonanej owu, lekarz zawsze mówił, że
            widać to po endometrium jakoś, że ono jest jakoś "przetworzone". Tłumaczył mi
            nawet, jak to widać, ale ja ciemna masa jestem, nic tam nie widziałam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka